Over Oranje

Hoe doen de Nederlanders het, op weg naar kwalificatie voor het hoofdtoernooi van de World Cup Sharm El Sheikh?

Met prachtige foto's ter plaatse door Paul Brekelmans

06 december 2022

SHARM EL SHEIKH - De dubbele overwinning van Sam van Etten met klinkende cijfers in de World Cup van Sharm El Sheikh kan vandaag (dinsdag) en woensdag de weg naar successen openen voor meer Nederlandse biljarters. De Noord-Hollander voerde maandagavond de dagranglijst aan in het resort aan de Rode Zee na overwinningen op de Zweed Nalle Olsson en de Spanjaard Daniel Sainz Pardo. De andere Nederlanders tot nu toe, na twee dagen in deze World Cup, konden de poulefase niet overleven.
 
 
 
 
Sam van Etten komt op zijn tweede dag uit in een poule met een Vietnamese routinier, Xuan Cuong Ma, die twee keer derde werd in de World Cups van Suon (2011) en La Baule (2017) en de Turk Turgay Orak. De Nederlander speelt zijn eerste partij om 11.30 uur Nederlandse tijd. Volkan Cetin, de tweede Nederlander, opent de dag al om 10.00 uur tegen de Koreaan William Oh en speelt later op de dag nog tegen Peter De Backer uit België. Jean Paul de Bruijn speelt om 13.00 uur en om 16.00 uur, eerst tegen de verliezer van de partij Kostas Kokkoris-Mohsen Fouda, in de tweede partij tegen de winnaar.
 
Deze drie Nederlanders komen vandaag, dinsdag, in actie. Morgen, woensdag, speelt Jeffrey Jorissen, onder meer met de Belgen Roland Forthomme en Peter Ceulemans. Dick Jaspers komt donderdag in het toernooi in een van de 8 poules met vier, spelend om 16 plaatsen in het hoofdtoernooi.
 
De Nederlanders die al zijn uitgeschakeld kunnen zich vanaf nu vermaken in het resort en supporteren op de tribunes van de World Cup.
 
 
 
 
Reggy Brouwers, uit Rijsbergen, en Christian Steenbakkers, uit Helmond, waren allebei debutanten op een World Cup. Steenbakkers vertelde dat hij zijn eerste partij tegen de Turk Uludaglilar bol stond van de spanning en dat hij er niet aan te pas kwam. ,,Mijn tweede partij ging beter. Ik had nog de hoop binnen 25 beurten uit te gaan tegen Lukas Mortensen, maar die finishte net iets beter.’’ Reggy Brouwers won zijn eerste partij van de Egyptenaar Mourad, stond tegen Burak Hashas, de junioren wereldkampioen met 19-11 voor, maar zag de Turk met 30-19 uitgaan. ,,Ik heb er in elk geval enorm van genoten’’, aldus Brouwers.
 
 
 
 
De Nederlandse juniorenkampioen Joris van ’t Zelfden startte tegen de Egyptenaar Abdin en won comfortabel met 30-16 in 35. De Deen Allen Schröder, een ex-PBA prof, was in het tweede part van de partij veel sterker dan de Zeeuw en won met 30-17 in 15. Karina Jetten moest een remise toestaan aan Ahmet Malkadi in haar eerste optreden (30-30 in 42) en werd verslagen door de Koreaan Ye Sung Jeong met 30-22 in 33. Dat betekende het eind van haar toernooi.
 
 
 
 
Sam van Etten won zijn partijen maandag tegen de Spanjaard Sainz Pardo en de Zweed Nalle Olsson allebei in 17 beurten, met een gemiddelde van 1.764. Daarmee was hij de riante aanvoerder van de ranglijst met de zestien poulewinnaars.
Huub Wilkowski startte tegen zijn ploeggenoot en kamergenoot Pierre Soumagne, ging lang gelijk op, maar verloor uiteindelijk met 30-23 in 21. In zijn tweede partij won Wilkowski van de Koreaan Jun Hyuk Son met 30-25 in een uitstekende partij (26 beurten). Dat hielp zijn Franse teamgenoot later aan plaatsing, omdat Soumagne wel verloor van de Koreaan (30-27), maar op gemiddelde de poulewinnaar was.
 
 

 
 
Joey de Kok won zijn eerste partij van Fatih Korkmaz uit Turkije (30-13 in 32). In zijn tweede stond De Kok tegenover de juniorenwereldkampioen Burak Hashas, bleef lang uitzicht hebben op winst, maar in de laatste beurten demarreerde Hashas naar 30-26 in 23. Jordy de Kruijf kreeg veel kansen van de Duitser Thomas Kerl, maar ging uiteindelijk op de pijnbank met 30-27 in 60 beurten. In zijn tweede versloeg De Kruijf de Belg Francesco Russello met 30-20 in 35. Dat was niet voldoende voor poulewinst.
 
 
 
 
#knbb #biljarten #driebanden #TeamNL #TeamNLbiljarten #TeamNLdriebanden #TeamNKbiljartpoolsnooker #worldcup #worldcupdriebanden #sharmelsheikh
 
 
Tekst: Frits Bakker
Alle foto's ©Paul Brekelmans (zelf arbiter in deze World Cup)
Foto's: Sam van Etten, Joris van 't Zelfden, Jordy de Kruijf, Karina Jetten, Huub Wilkowski en Joey de Kok
Driebanden TeamNL World Cup
Volg ons online