Poolspelers Lely en Penrose nog in de race in Survival

De KNBB SIS 3CC Survival gaat in het komend weekend de finaleronden tegemoet. Twee poolspelers, Alex Lely met een indrukwekkend internationaal palmares en Tom Penrose hebben de eerste ronden overleefd in Pool B. De topspelers uit de eredivisie treffen elkaar in de eindronden van Pool A. Zaterdag en zondag zijn de halve finales en finales. De finales zijn om 15.00 uur.

29 juni 2021

UDEN - Twee bekende poolspelers, de voormalig internationale topper, de Hagenaar Alex Lely en de Tilburger Tom Penrose zijn dicht bij de eindronden in de SIS Survival, waarvan komend weekend de finaleronden worden gespeeld. De spelers in de A-poule zijn aan de kwartfinales toe, de B-poule is nog volop in het voortraject van de kwalificaties. Alex Lely komt vanavond, dinsdag, in actie, Tom Penrose drong gisteravond tot de kwartfinales door. ,,Ik vind het hartstikke leuk om driebanden te spelen'', was het commentaar van Penrose, die zaterdag nog een pooltoernooi won in Antwerpen.

De Brabander eindigde als tweede in zijn partij voor de derde ronde na Frans Bambacht (86 punten). Voor Penrose waren 70 punten voldoende om voor Marcel van Delden en Peter Damen te eindigen. Zaterdag (3 juli) om 13.00 uur zijn Dirk Snip en Joop Baars in de SIS arena tegenstanders van Penrose en Bambacht in de kwartfinale.

Tom Penrose (46) behoort tot de nationale subtop van het poolbiljart, Alex Lely, die morgen 48 wordt, is van een andere orde met zijn grote internationale successen. Lely is voormalig Europees kampioen 8-ball en 9-ball, won in de World Pool Masters in 1999 en verloor een jaar later de finale van dat prestigieuze event. Verder won hij onder meer de Dutch Open, German Open, Italian Open en speelde hij met het Europees team in de Mosconi Cup.

Tom Penrose reisde wel al naar China en Amerika om pool te spelen en wil nog altijd verder doorbreken. ,,Het driebanden doe ik er deze weken voor de lol bij. Ik ben een vriend van John Tijssen en Paul Bruijstens, met wie ik wel eens mee ga kijken. Dus eigenlijk heb ik zo maar eens ingeschreven voor het SIS toernooi met mijn gemiddelde van tegen de 0.700. Het is mooi om een paar rondjes te overleven.'' Zaterdag won hij in Antwerpen het pooltoernooi met Belgische toppers zoals Kevin Lanoye. ,,We zitten nu volop in de toernooien, ongeveer elk weekend is er wel een event. Het is omschakelen naar driebanden, maar pool is belangrijker, ik heb in driebanden niets waar te maken.''

De vierkampen in de Survivals naderen de ontknoping in Poule A met de spelers uit de hogere rangen van de nationale ranglijsten. De eerste kwartfinales zijn bekend. Donderdag (1 juli) speelt eerst om 19.00 uur de poule met Jeffrey Jorissen, Huub Wilkowski, Gert-Jan van der Veen en Jos Bongers. Twee uur later, om 21.00 uur, komen Jean van Erp, Dave Christiani, Raimond Burgman en Fred Driessen voor een ongetwijfeld boeiende vierkamp. Die twee poules vormen het bovenste schema, op vrijdag komen twee andere poules in actie.

Dan spelen Harrie van de Ven, Joey de Kok, Nicky van Venrooij en Toine Dekkers in een poule. De vierde en laatste kwartfinale wordt pas later bekend. Jean Paul de Bruijn en Rudy Gerritsen moeten eerst nog de derde ronde spelen met de twee winnaars uit een poule met Sam van Etten, John Schollink, Peter van der Heijden en Peter Vlaar (vanavond, dinsdag om 19.00 uur). De poule met Frans van Schaik, Anno de Kleine, Wim van den Berg en Wim Vredeveldt speelt ook vanavond om 19.00 uur voor een plaats in de volgende ronde met Martien van der Spoel en Jeffrey van Nijnatten.

De hoogste scores kwamen maandag op naam van Raimond Burgman met 148 en Harrie van de Ven met 103, die zijn poule won voor Joey de Kok (71), Adrie Demming (39) en Herman van Daalen (27).

Vanuit Poule B zijn ook al spelers succesvol doorgedrongen naar plaatsen in de run-up naar de kwartfinales. Zo speelt de poule met Hans de Bruin, Ben Thijssen, Willy Smetsers en Martin Vermeer zaterdag om 13.00 uur na de poule van 11.00 uur met Frank de Ruijter, Nico van den Heuvel, Jan Rosmulder en Maurice de Vré. Het onderste deel van het schema wordt gevormd door één poule met Dirk Snip, Joop Baars, Frans Bambacht en Tom Penrose. In het andere schema strijden onder andere Ronald van Geyt, Sylvia van Geyt en Joke Martijn nog voor plaatsen in de eindronden.

Tekst: Frits Bakker

Foto: Tom Penrose

 

Driebanden Poolbiljart S.I.S. 3 CC Survival
Volg ons online