Raimond Burgman kijkt vooruit naar nieuwe start in Grand Prix

De Grand Prix van Rosmalen heeft een lange aanloop van voorronden achter de rug en staat voor de start van het hoofdtoernooi met 32 spelers. Raimond Burgman kijkt vooruit, spreekt over de lange stop, de opleiding van talenten. Dick Jaspers is met zijn glorieuze internationale palmares de grote favoriet, maar de concurrentie maakt zich op voor een aanval op de topklasseringen. Het schema en de poule-indelingen voor het hoofdtoernooi in De Hazelaar. Finaledag zaterdag rechtstreeks op Kozoom te volgen.

26 augustus 2020

ROSMALEN - Het schema met de poule-indelingen van de eerste ronde in het hoofdtoernooi van de Grand Prix in Rosmalen is na dinsdagavond compleet. De acht poules van vier spelers beginnen donderdag en vrijdag 27 augustus aan de 48 wedstrijden die naar de knock-out met 16 spelers moeten leiden. Dick Jaspers en Raimond Burgman zijn op basis van vorige ranglijsten kanshebbers voor hoge klasseringen. De PBA spelers Jean Paul de Bruijn en Glenn Hofman behoren tot de reekshoofden.

Raimond Burgman is de huidige aanvoerder van de doorlopende spelersranglijst met 804 punten voor Dick Jaspers met 740, Jeffrey Jorissen met 572, Jean van Erp met 492 en Dave Christiani met 464 punten. De hoogste in moyenne op die ranglijst is Dick Jaspers met 1.874 voor Glenn Hofman met 1.529, Jean van Erp met 1.493, Jean Paul de Bruijn met 1.484, Jeffrey Jorissen met 1.480 en Dave Christiani met 1.432.

 

 

De koploper, Raimond Burgman, won in de laatste twee jaar de Grand Prix in Rosmalen (2019) en Capelle (2018). Hij werd tweede achter Dick Jaspers in Den Haag (2018), achter Glenn Hofman in Vlaardingen (2018) en Rosmalen achter Jean Paul de Bruijn (2018).

De grote internationale successen van Raimond Burgman liggen in de jaren waarin hij tot het profcircuit van de BWA behoorde. De nu 56-jarige Noord-Hollander werd op het WK driebanden in Grubbenvorst, 1997, onder andere tweede achter Torbjörn Blomdahl en voor Marco Zanetti. ,,We mochten met vier van de toen geschorste BWA spelers meedoen aan dat WK en stonden met twee van de vier op het podium.'' Veel later, in 2012, werd Raimond Burgman tweede op het Europees kampioenschap in Istanbul na Filippos Kasidokostas, maar voor Martin Horn, Murat Naci Coklu, Tayfun Tasdemir, Dick Jaspers en Dani Sánchez.

De 14-voudig Grand Prix winnaar Burgman kijkt in de aanloop naar de Grand Prix in Rosmalen terug op zijn jonge jaren als hij een vergelijking maakt met de talenten die zich nu aandienen in Nederland:

Raimond Burgman: ,,Ik ben zelf bondscoach van Therese Klompenhouwer, Sam van Etten en Raymund Swertz. We hebben van huisuit een cultuur in Nederland, dat we eerst worden opgeleid in vrij spel en kader, zoals bij Sam van Etten en daarvoor Raymund Swertz. Die jongens leggen zich nu veel meer toe op driebanden, maar vergeleken bij de Koreaanse talenten hebben ze een achterstand goed te maken. Dat wil niet zeggen dat het geen goede opleiding is, absoluut niet. Wij hebben dat in onze jonge jaren ook meegemaakt: Dick (Jaspers), Christ van der Smissen, Jean Paul de Bruijn, ikzelf, wij waren begin twintig toen we ons pas echt op driebanden gingen concentreren. Maar ook Raymond Ceulemans, Ludo Dielis en andere grote spelers uit die tijd. Het is niet zo dat die aanloop naar een mooie carrière anders zou moeten zijn, dat hebben Frédéric Caudron en Marco Zanetti en natuurlijk ook Ceulemans en Dielis laten zien.''

Hoe kijkt hij tegen de nieuwe start aan met de Grand Prix in Rosmalen en de start van de competitie?

Raimond Burgman: ,,Ik ben heel benieuwd naar de vorm van de spelers, die nu al vele maanden geen wedstrijden meer hebben gespeeld. Voor mij was mijn laatste competitiewedstrijd met SIS op 9 februari, de meesten speelden in de week daarna nog een ronde (Dick Jaspers 40 in 11 beurten voor HCR Prinsen).''

,,Ik ben zelf de laatste vijf, zes weken pas weer volop in training gegaan. Dat geldt denk ik wel voor de meeste spelers. Het wordt een andere Grand Prix met spelers die terugkeren en kans maken op hoge klasseringen, zoals Gerwin Valentijn, Jean Paul de Bruijn, Glenn Hofman. Ik vind het goed dat die er weer bij zijn, want die horen thuis in een Grand Prix. We zullen alleen moeten afwachten hoe het zich ontwikkelt in Korea en met de World Cups, want de berichten over Corona zijn jammer genoeg weer niet hoopgevend.''

In de Grand Prix van Rosmalen werden dinsdagavond de laatste voorronden afgewerkt. Peter Heerkens, Gerwin Valentijn, Paul Bruijstens en Wilco van Wijk waren de laatste poulewinnaars in de kwalificatie. Gerwin Valentijn had net als in de voorgaande ronde veruit het beste moyenne met 1.875 en overwinningen op Reinier Burgemeester (30-9 in 12, 2.500) en Nico van den Heuvel (30-18 in 20), partijen waarmee hij als een geduchte outsider het hoofdtoernooi ingaat. Paul Bruijstens bleef Sam van Etten voor op moyenne en Wilco van Wijk (0.895, serie 9) werd winnaar in Poule F voor John Tijssens, die remise speelde tegen Rudy Gerritsen en eindigde met 3-0.983-5.

Poule C:
1 Peter Heerkens 4-0.740-5
2 Ludo Kools 2-0.950-7

Poule D:
1 Gerwin Valentijn 4-1.875-8
2 Jack van Peer 4-1.090-8

Poule E:
1 Paul Bruijstens 4-1.111-7
2 Sam van Etten 4-1.071-5

Poule F:
1 Wilco van Wijk 4-0.895-9
2 John Tijssens 3-0.983-5

Het programma voor het hoofdtoernooi, dat donderdag begint met de volgende poules:

Poule A (11.00, 15.00, 19.00):
Raimond Burgman
Kay de Zwart
Nick Zuijkerbuijk
Volkan Cetin

Poule B:
Dick Jaspers
Frans van Schaik
Henk Holtrop
Sander Jonen

Poule G (13.00, 17.00, 21.00):
Jean Paul de Bruijn
Martien van der Spoel
Jeffrey van Nijnatten
Wim van den Berg

Poule H:
Barry van Beers
Roland Uijtdewillegen
Joey de Kok
Albert Kooistra

De overige vier poules komen vrijdag in actie:

Poule C (11.00, 15.00 en 19.00):
Jeffrey Jorissen
Harrie van de Ven
Wilco van Wijk
Ludo Kools

Poule F (zelfde tijden):
Glenn Hofman
Raymund Swertz
Peter Heerkens
John Tijssens)

Poule D (13.00, 17.00 en 21.00):
Jean van Erp
Therese Klompenhouwer
Paul Bruijstens
Jack van Peer

Poule E (zelfde tijden):
Dave Christiani
Huub Wilkowski
Gerwin Valentijn
Sam van Etten.

Tekst: Frits Bakker

Foto Raimond Burgman (Ton Smilde)

 

 

Biljart algemeen Bruijn, Jean Paul de Burgman, Raimond
Volg ons online