Raimond Burgman naar vierde Biljartpoint Masters titel

Burgman (51), die in de finale Glenn Hofman uit Den Haag versloeg, is voor veel van zijn collega's en volgers een toonbeeld van karakter, sportiviteit en kameraadschap.

Zondag vulde hij zijn erelijst aan met zijn vierde NK Masters titel, dertien jaar (!) na zijn laatste tot nu toe.

17 december 2016

BERLICUM - De 51-jarige Raimond Burgman uit Heemstede is de nieuwe Nederlandse kampioen driebanden.

De titel van Master 2016, die hij zondagmiddag in Den Durpsherd in Berlicum veroverde, werd hem door niemand misgund: Burgman (51), die in de finale Glenn Hofman uit Den Haag versloeg, is voor veel van zijn collega's en volgers een toonbeeld van karakter, sportiviteit en kameraadschap.

Zondag vulde hij zijn erelijst aan met zijn vierde Masters titel, dertien jaar (!) na zijn laatste tot nu toe.

De finale was een kolfje naar zijn hand met een zeer riante overwinning op Hofman: 50-28 in 26, 1.923/1.077. De wedstrijd kende nooit spanning vanwege het grote krachtsverschil. Glenn Hofman straalde niet meer het vertrouwen uit wat hij in de wedstrijden voor die finale had getoond.

Raimond Burgman heeft altijd als geen ander beseft dat zich in het tijdperk van Dick Jaspers, de wereldtopper, maar zelden kansen voordoen om tot beste van Nederland te worden gekroond. Dat blijkt wel uit de statistieken in de Masters finales. De geroutineerde Burgman streed in zijn carrière al tien keer om het goud, waarvan hij vijf keer in een rechtstreeks duel met Jaspers verloor. Veel beter verging het de veelgeprezen tacticus uit Heemstede in de finales waar hij een andere tegenstrever trof: één keer won hij van Jaspers, één keer van Ad Koorevaar, één keer van Henk Habraken en nu dus van Glenn Hofman.

Hij was er dolgelukkig mee, ook al is dat aan de ingetogen Burgman niet gauw te zien. Toch straalde hij, toen tijdens de huldiging door Paul Brekelmans van de Sectie Driebanden van de KNBB terloops werd aangevoerd: ,,We kunnen ons in Nederland geen betere bondscoach wensen dan de speler die hier vandaag tot Master wordt gehuldigd.''

De Nederlandse driekleur werd in D'n Durpsherd in Berlicum door Jean van Erp met een beetje pijn in het hart afgegeven aan één van de meest ervaren spelers van het nationale podium. Dick Jaspers liet het kampioenschap met een zuur lachje voor de tweede keer glippen en miste daardoor ook de belangrijke dertig punten voor de wereldranglijst.

De Biljartpoint Masters van 2016 gaan de boeken in als het daverende succes van de Brabantse organisatie onder leiding van Ad Smout en Harry Matthijssen, die moesten uitwijken naar een nieuw onderkomen in Den Durpsherd in Berlicum. De reacties waren overweldigend: vier dagen een volle zaal, een prachtige entourage en een meelevend publiek.

Het beste nieuws na afloop was dat de KNBB Sectie driebanden de organisatie en de accommodatie voor de komende drie jaar heeft aangewezen voor de Masters. Dat werd met gejuich ontvangen door de spelers en toeschouwers.

De winnaar van deze 27e editie van de Masters was niet toevallig de speler die als enige in al zijn partijen ongeslagen was gebleven. Drie winstpartijen in de voorronden brachten Burgman moeiteloos en met 1.481 in de kwartfinale. Daarin rekende hij af met de verrassende biljarter/zanger Ad Koorevaar, vervolgens schakelde hij Barry van Beers uit in een mooi slotgevecht tijdens de halve finales met 50-46 in 41 beurten. En tenslotte kwam Burgman zorgeloos door de finale, omdat hij er wel in slaagde zijn hoge niveau te behouden en Glenn Hofman in die beslissende wedstrijd vanaf de acquit ruimschoots achterbleef en definitief werd verslagen door een prachtige serie van negen, waarvan de laatste een zware piquéstoot was die de handen van het publiek op elkaar kreeg.

Het podium werd naast de nummers één en twee, Raimond Burgman en Glenn Hofman, gecompleteerd door Jean van Erp en Barry van Beers. De uittredende kampioen (Van Erp) had een zwakke zaterdag, waardoor hij zijn kansen verspeelde.

 

1 Raimond Burgman 1.483-10
2 Glenn Hofman 1.602-16
3 Jean van Erp 1.540-7
4 Barry van Beers 1.220-15
5 Jean Paul de Bruijn 1.520-9
6 Ad Koorevaar 1.075-8
7 Bert van Manen 0.957-7
8 Martien van der Spoel 1.156-8
9 Dick Jaspers 1.693-8
10 Dave Christiani 1.172-10
11 Frans van Schaik 1.044-10
12 Kay de Zwart 0.860-7
13 Roland Uijtdewillegen 1.030-10
14 Therese Klompenhouwer 0.840-7
15 Jeffrey Jorissen 0.877-6
16 Sander Jonen 0.717-4.
Tekst: Frits Bakker
Foto: www.debiljartballen.nl
 

Driebanden NK Masters Driebanden
Volg ons online