Reggy Brouwers eerste kampioen in Premiumklasse

Voor het eerst in de historie werd dit weekend een Nederlands kampioenschap in de Premiumklasse driebanden gespeeld. Reggy Brouwers uit Rijsbergen werd tot kampioen gekroond na een finale tegen Wim Pelders. De organisatie was bij ABC 't Töpke in Siebengewald.

05 maart 2023

SIEBENGEWALD – In het mooie Siebengewald, in het noorden van Limburg, niet zo ver van de Duitse grens, heeft Reggy Brouwers zijn eerste biljarttitel binnengehaald en zijn vroegere passie helemaal teruggevonden. De vroegere, getalenteerde jeugdspeler kreeg ooit bondslessen van Tonny Schrauwen en Frans van Hoey, in de lichting die net na Dick Jaspers en Jos Bongers kwam, maar heeft daarna vele jaren geen keu meer aangeraakt. Zo’n jaar of vijf geleden ging de Brabander uit Rijsbergen weer biljarten. Hij reisde vorig jaar zelfs naar de World Cup in Sharm El Sheikh, waar hij na een eerste overwinning werd uitgeschakeld door de jonge Turkse juniorenkampioen Burak Hashas. Dit weekend klom Reggy Brouwers tot zijn eigen verbazing op het hoogste podium van het Nederlands kampioenschap in de Premiumklasse.

 

 

Het toernooi werd voor het eerst georganiseerd en gespeeld in de locatie van ABC ’t Töpke. Reggy Brouwers (51), die samen met zijn vrouw een administratiekantoor heeft in Rijsbergen, versloeg al zijn tegenstanders in de voorronden, glipte in de kwartfinale langs Ronald van Geyt, in de halve finale langs Huub Adriaanse en bekroonde zijn toernooi met een zege in de finale tegen Wim Pelders: 30-20 in 35 beurten.

Het was de ontknoping van het kampioenschap, waar de zestien geplaatste biljarters een prachtig weekend hadden en de allereerste Nederlands kampioen in de Premiumklasse werd gehuldigd. Reggy Brouwers stond op het podium met Wim Pelders uit Roosendaal, Marcel van Delden uit Nieuw Vennep en Huub Adriaanse uit Vlijmen.

Zijn vroege carrière was veelbelovend, want op zijn zesde jaar speelde Reggy af en toe al een partijtje op het tafelbiljart van zijn opa en op zijn tiende jaar werd hij lid van KOT in Zundert, in het befaamde biljartcafé Den Hoek waar een jeugdclub was met zo’n 20 leden. ,,Het ging me wel goed af, ik speelde al redelijk hoge moyennes in het kader en werd uitgenodigd voor bondslessen. Dat heb ik niet lang gedaan. Het biljarten werd eigenlijk best duur voor een jonge speler. Ik was er zo’n 500 gulden per maand mee kwijt. Toen ben ik op een zeker moment helemaal gestopt.’’

Het bleef sportief gezien daarna bij een partijtje tennis, totdat Reggy zijn oude liefde weer terug opnam. En inmiddels speelt hij bij De Distel in Roosendaal in de competitie in het team met Adrie Demming ,,Ik ben eigenlijk een speler die niet zo goed met de spanning om kan gaan. Daarom had ik ook voor die World Cup ingeschreven. Ik dacht, misschien gaat het dan wel beter. Ik heb inmiddels ook een carbon tip aangeschaft, waarmee ik nog een haat-liefde verhouding heb. Maar dit weekend had ik ook ineens minder last van spanning. Ik won mijn wedstrijden in de poule met vier en daarna ook de knock-outs, wat ik helemaal niet had verwacht.’’

Twee keer glipte hij door het oog van de naald. ,,Ik won van Ronald van Geyt met 30-29 en van Huub Adriaanse met 30-28 en allebei misten ze de nabeurt. De finale had ik wel onder controle. Het werd 30-20 tegen Wim Pelders. Mijn eerste titel was binnen.’’

Wim Pelders, Ton van Heumen, Marcel van Delden, Johan Zwiers, Huub Adriaanse, Karel van der Bijl, Ronald van Geyt en Reggy Brouwers haalden de knock-outs als nummers één en twee van de poules. Wim Pelders versloeg Marcel van Delden in de halve finale met 30-14 in 31 beurten, Reggy Brouwers versloeg Huub Adriaanse, die als een van de favorieten was gestart. In de finale kroonde Reggy Brouwers zich tot kampioen van Nederland.

Toon van Heesch was een voortreffelijke wedstrijdleider.

 

 

De beste acht van het NK (moyenne, hoogste serie)

1 Reggy Brouwers 0.714-9

2 Wim Pelders 0.904-6

3 Marcel van Delden 0.600-4

4 Huub Adriaanse 0.708-11

5 Johan Zwiers 0.644-7

6 Ronald van Geyt 0.605-5

7 Ton van Heumen 0.585-6

8 Karel van der Bijl 0.671-5.

Toernooigemiddelde: 0.566.

Tekst: Frits Bakker.
Foto: De kampioen en de finalisten: vlnr. Wim Pelders, Reggy Brouwers, Huub Adriaanse, Marcel van Delden (Paul Brekelmans).

Driebanden KNBB NK
Volg ons online