Roy Zielemans (41) stunt in Grand Prix voor eigen publiek

De 45-jarige Limburger Roy Zielemans is nog in de race voor de Grand Prix in Sittard, waar hij voor eigen publiek zes ronden heeft overleefd en maandagavond laat doordrong tot het hoofdtoernooi. De Grand Prix vervolgde vandaag, maandag, met wedstrijden uit de laatste kwalificatieronde. Gerwin Valentijn is een van de spelers die schittert met hoge moyennes. Het overzicht van de voorronden tot de laatste partijen van de maandagavond.

05 september 2022

SITTARD - De Limburger Roy Zielemans, uit Heerlen, is één van de overlevers in zes ronden van de Grand Prix in Sittard en haalde laat op de maandagavond een plaats in het hoofdtoernooi. Hij won zijn twee partijen in de laatste kwalificaties van Peter Heerkens met 30-16 in 29 en Gijs van Rijn met 30-23 in 34 beurten. Daarmee werd hij tweede in deze poule na Nick Zuijkerbuijk. Andere spelers die zich plaatsten waren onder meer Gerwin Valentijn en Jack van Peer. Het was een avond waarin thuisspeler Roy Zielemans voor sensatie zorgde. De Limburger, die om half vijf deze morgen was opgestaan voor zijn baan als allround trainer in de medische logistiek bij Boston Scientific in Kerkrade, speelt voor het eerst een Grand Prix mee en heeft zich onwaarschijnlijk na zes voorronden bij de beste 32 spelers van de Grand Prix gespeeld.

Dat is een prachtig succes, ook voor de Biljartacademie in Sittard, waar de bekende artistiek biljarter Mark Janssen sinds twee jaar de scepter zwaait en er inmiddels 107 biljarters spelen voor de Sittardse club. Dit weekend, vanaf donderdag, gaat de eerste Cosmos Diamond Grand Prix Sittard in deze locatie naar de finaleronden. Met een partij van Dick Jaspers, de wereldkampioen op donderdagmorgen 11.00 uur als openingswedstrijd.

Mark Janssen vertelt met gepaste trots over deze eerste Grand Prix in zijn biljartzaak. Het is er al lekker druk geweest in de eerste week, met een achttal Limburgse lokale spelers als publiekstrekkers en de eerste kopstukken in de arena met hoge moyennes, zoals Gerwin Valentijn (1.923), Jerry Hermans (1.666), de laatste Grand Prix winnaar, John van der Stappen (1.428) en met Roy Zielemans die overal zo mooi, op karakter doorheen glipte. Mark Janssen kan er zelf als speler niet meer over meepraten, nadat hij door Erwin Kivits en Francois Zielemans werd uitgeschakeld, samen met Monique Wilkowski in de PQ3 kwalificaties. Maar geen nood: hij vertelt maar wat graag over zijn biljartzaak met zeven matchtafels (waarvan 1 voor artistiek), zes kleine biljarts en zes pooltafels en is zelf één van de mensen die ervoor zorgen dat de spelers in deze Grand Prix op perfect materiaal kunnen spelen. Zoals al is gebleken uit de eerste hoogstaande partijen.

De Grand Prix is met 120 inschrijvingen van start gegaan en heeft tot nu toe met een stuk of vier afzeggingen te maken gehad. De Biljartacademie is zeven dagen per week open vanaf 11 uur en is voor Mark Janssen een uit de hand gelopen hobby. ,,Ik heb eigenlijk een drukkerij, maar die laat ik nu vooral over aan mijn zoon.’’

 

 

Roy Zielemans, 45 en vader van twee kinderen, kwam uit de eerste ronden wat gelukkig als nummer drie en lucky loser tevoorschijn (na John Titselaar uit Heilder (Dld) en Mark Janssen). Cor Heespelink was een van de eerste winnaars tegen de één gemiddeld (0.930), Joris van ’t Zelfden ging in de tweede ronde met Roy Zielemans mee en Monique van Exter won in die eerste dagen een poule met 4 punten en 0.615 voor Karina Jetten met 3 punten en 0.888. Jan van den Hater uit Veenendaal won een partij in 68 punten met 20-19 van Robert Nieuwenhuizen en werd bizar genoeg toch poulewinnaar met 0.353. En Toine Dekkers werd groepswinnaar met 1.052 voor Jacky Dekkers. John van der Stappen won in de PQ3 van Stefan Osnabrug, de bekende biljartfotograaf, met 20-14 in 14 met een prachtige serie van 12. Frank Hommering finishte met 1.052, Huub Adriaanse met 1.052 voor Meerten Dallinga met 0.816 en Ton van Heumen was in een gevecht om de koppositie in moyenne net iets beter dan Frans Machielsen (0.744 tegen 0.722).

Daarna ging het net voor het weekend naar Roy Zielemans met 1.190 als poulewinnaar (serie 11), Erwin Kivits met een mooie 1.111 voor Puck van Aart, Martijn Roefs met 1.063 voor Ton van Heumen, Frits Broeders met 1.020, Berry Dallinga met 0.847 voor Karina Jetten met 0.666, Frank Hommering met 1.041 en John van der Stappen met 1.086 voor Michael Vink met 0.617. Dat leidde dan weer tot de eerste kwalificatiepartijen op maandag en dinsdag voor een plaats in het hoofdtoernooi.

Vanavond, maandag, stonden onder meer spelers met Masters ervaring aan de tafels, zoals Gerwin Valentijn, Jack van Peer, Bert van Manen en Riny Zwiers, op dinsdag (morgen) gevolgd door Jerry Hermans, Jack Wijnen en kanshebbers voor een plaats in de volgende ronde zoals Rene Dericks en nog altijd Roy Zielemans (deze maandag) en Paul Bruijstens, Nick Zuijkerbuijk, Wilco van Wijk en John van der Stappen (op dinsdag).
De eerste spelers die zich maandagavond voor het hoofdtoernooi hebben geplaatst waren niet alleen Roy Zielemans (4 punten, 0.952). Nick Zuijkerbuijk werd poulewinnaar met 4 punten en 0.983. Jack van Peer won zijn poule voor Rudy Gerritsen en Gerwin Valentijn haalde het hoogste moyenne als poulewinnaar (1.764) voor Riny Zwiers.

De geplaatste spelers per poule (waaraan later twee spelers worden toegevoegd):
Dick Jaspers en Sam van Etten
Raimond Burgman en Therese Klompenhouwer
Jeffrey Jorissen en Volkan Cetin.
Jean Paul de Bruijn en Harrie van de Ven.
Jean van Erp en Frans van Schaik.
Roland Uijtdewillegen en Joey de Kok.
Kay de Zwart en Raymund Swertz.
Barry van Beers en Huub Wilkowski.

Tekst: Frits Bakker
Foto Roy Zielemans (Stephanie Zielemans-Zegel)

 

Driebanden Grand Prix KNBB
Volg ons online