Sam van Etten/Jeffrey Jorissen: dure tickets voor kwalificatieronde

Sam van Etten, op de valreep groepswinnaar deze woensdag, en Jeffrey Jorissen, met een prachtig gemiddelde beste nummer twee, gaan morgen, donderdag, de laatste kwalificatiedag in van de World Cup in Seoul. Twee van de vijf Nederlanders overleefden de woensdag in een sterk veld van spelers over de hele wereld. Jorissen en Van Etten strijden om toegang tot het hoofdtoernooi met 32 spelers. Daarbij is als enige Nederlander Dick Jaspers.

08 november 2023

SEOUL – Op de dag voor de laatste kwalificaties in de World Cup van Seoul was Ja In Kang in eigen land de beste van 16 groepswinnaars met vier andere Koreanen in zijn spoor. Twee Vietnamezen vergezelden Kang in de top drie: TTT Nguyen en Van Ly Dao, drie Aziaten die zeker kanshebbers zijn voor een plaats bij de beste 32 in het hoofdtoernooi. De Nederlander Jeffrey Jorissen en de Spanjaard Raul Cuenca, die al vanaf de start in het toernooi is, gaan mee naar de volgende ronde als beste reserves. Twee kampioenen waren bij de spelers die zijn uitgeschakeld: de Japanner Ryuuji Umeda en de jonge Turk Burak Hashas. Van de zestien groepswinnaars eindigden er 11 met de maximale 4 matchpunten en was Ja In Kang de hoogste in moyenne met 1.935 voor Tran Thanh Tu Nguyen met 1.818 en Van Ly Dao met 1.621. Drie spelers dwongen hun plaats af met 3 matchpunten, twee spelers met 2 punten. Rui Costa en Sam van Etten glipten als laatste twee mee naar de volgende ronde.

Voor 2 van de 5 Nederlanders in deze voorronden lagen er woensdagavond tickets klaar voor de volgende ronde. Jeffrey Jorissen, met 3 matchpunten, was zelfs de derde speler in moyenne van het hele gezelschap. Bijna miste hij de kwalificatie ten koste van de Koreaan Wan Young Choi, tegen wie Jorissen gelijk speelde. De twee spelers eindigden met hetzelfde moyenne van 1.666, maar Choi had met 9 een hogere serie dan Jorissen met 6.

De andere Nederlander, Sam van Etten, met een tikje geluk en Jeffrey Jorissen, als eerste reserve, overleefden de dag, waarop vijf Nederlanders in actie kwamen. Sam van Etten had een mazzeltje, omdat zijn Vietnamese rivaal struikelde op 1 punt tegen de Portugees Suarez. Die min of meer gelukkige score van 30-29 was voor de Noord-Hollander net voldoende om als winnaar van zijn groep te finishen.

Jorissen kreeg tot zijn grote vreugde te horen dat hij als eerste reserve mee doorging naar de laatste kwalificatiedag samen met de Spanjaard Raul Cuenca, omdat de Zweed Michael Nilsson en de Vietnamees Tran Luc nog hadden afgezegd. ,,Ik ben er onwijs blij mee’’, reageerde Jorissen, die het nieuws te horen kreeg toen hij met Harry Mathijssen, de Veghel organisator, als toeschouwer in Seoul, aan het diner zat.

Voor Jeffrey Jorissen was het een mooie goedmaker voor een geweldig optreden. De Hagenaar bleef ongeslagen met het prachtige gemiddelde van 1.666 en eindigde daarmee als tweede in zijn groep. De Koreaan Wan Young Choi, tegen wie Jorissen in de laatste partij gelijk speelde (30-30 in 21 beurten), had aan de finish hetzelfde moyenne (1.666). De hoogste serie bepaalt in zo’n geval de positie: Jorissen had 6, Choi 9.

De winst lag voor het grijpen, toen Jorissen in de 16e beurt van de partij met een serie van 5 op 29-18 kwam. De Nederlander mocht vier keer aanleggen voor de matchbal, maar miste vier keer. Toen de Koreaan uitspeelde met 5 in de 21e beurt, maakte Jorissen in de nabeurt gelijk: 30-30 in 21. Het goede nieuws kwam pas veel later, toen alle partijen waren gespeeld.

De Nederlanders werden met die twee overlevers minimaal beloond op deze derde dag van de World Cup. Volkan Cetin startte in zijn groep met winst tegen de Koreaan Su Hyon Cho, had de kansen in eigen hand, maar zag de sterke Turk Omer Karakurt nog over hem heen komen met 30-19 in 28. Dat bracht Karakurt bovenaan en Cetin op een tweede plaats met 0.816 gemiddeld.

Het moet gezegd dat Jordy de Kruijf er in zijn groep tegen de sterke Colombiaan Jose Juan Garcia niet aan te pas kwam met 30-17 in 14 en ook tegen de Koreaan Dong Ryong Kim niet verder kwam dan 30-20 in 28. Dat bracht De Kruijf op 0.880 gemiddeld.

Joey de Kok deed het iets beter, maar verloor ook zijn twee partijen. Het werd tegen de Koreaan Yong Pyo Lee 30-27 in 26 en tegen de Turk Turgay Orak 30-23 in 19. Voor De Kok was het resultaat een derde plaats met 1.111 gemiddeld.

De opvallendste groep in de laatste kwalificaties op donderdag is die met de twee broers Omer Karakurt en Berkay Karakurt.

Ja In Kang strijdt om een plaats in het hoofdtoernooi onder andere met Raul Cuenca, een van de stuntmannen in deze World Cup. Roland Forthomme treft een Oostenrijker en een Koreaan, Peter Ceulemans een Koreaan en een Vietnamees. Jeffrey Jorissen speelt in zijn groep tegen Van Ly Dao en Gwendal Maréchal, Sam van Etten onder meer tegen de Jordaniër Mashhour Abu Tayeh, Pierre Soumagne tegen Nikos Polychronopoulos.

De dagranglijst op woensdag:

Ja In Kang 4-1.935-9

TTT Nguyen 4-1.818-7

Van Ly Dao 4-1.621-8

Turgay Orak 4-1.578-9

Jose Juan Garcia 4-1.538-9

Ji Hun Ahn 4-1.538-8

Robinson Morales 4-1.500-11

Su Yeong Park 4-1.363-9

Gökhan Salman 4-1.304-7

Omer Karakurt 4-1.250-11

Sung Il Jeong 4-1.153-5

Wan Young Choi 3-1.666-9

Pierre Soumagne 3-1.621-6

Tatsuo Arai 3-1.395-7

Rui Costa 2-1.225-4

Sam van Etten 2-1.160-13

De 12 groepen voor de laatste dag van kwalificaties (12 winnaars en 3 beste nummers 2 naar hoofdtoernooi):

Poule A: Pierre Soumagne, Nikos Polychronopoulos, Wan Young Choi

Poule B: Tatsuo Arai, Myeong Jong Cha, Sung Il Jeong

Poule C: Omer Karakurt, Berkay Karakurt, Rui Costa

Poule D: Sam van Etten, Gökhan Salman, Mashhour Abu Tayeh

Poule E: Roland Forthomme, Arnim Kahofer, Su Yeong Park

Poule F: Javier Vera, Robinson Morales, Chang Hoon Seo

Poule G: Ruben Legazpi, Ji Hun Ahn, Huberney Cataño

Poule H: Gerhard Kostistansky, Jose Juan Garcia, Hugo Patiño

Poule I: Riad Nady, Turgay Orak, Hong Chiem Thai

Poule J: Jeffrey Jorissen, Van Ly Dao, Gwendal Maréchal

Poule K: Peter Ceulemans, Bong Joo Hwang, TTT Nguyen

Poule L: Raul Cuenca, Tolgahan Kiraz, Ja In Kang.

Tekst: Frits Bakker

Foto Ja In Kang, die in zijn jongere jaren competitie speelde in Nederland (foto Ton Smilde).

 

 

 

 

 

Driebanden World Cup
Volg ons online