SIS Schoonmaak en Zundert aan kop na twee ronden

De Nederlandse eredivisie, de Kozoom league, is twee speelronden onderweg en heeft twee koplopers met de maximale score. SIS Schoonmaak en ST Zundert hebben beide 4 matchpunten en voeren de ranglijst aan. Het verslag van de tweede speelronde.

01 oktober 2023

ZUNDERT/UDEN – De koppositie in de Nederlandse eredivisie driebanden is in handen van de twee teams die vorig jaar de finale speelden van de play-offs. SIS Schoonmaak en Zundert hebben als enige twee teams de maximale matchpunten uit twee speelronden. Zelfs het niet meespelen van Dick Jaspers en Eddy Merckx in het team van SIS en het vertrek van Roland Forthomme bij Zundert konden de optimale start niet verhinderen. Bousema Lochem, Cues&Darts/Xtreme en Aartsbouw Sprundel zijn de achtervolgers op één matchpunt. Dekker/AP Sprundel, vorig seizoen een van de vier teams in de play-offs, liet zich op deze tweede dag verschalken door Aartsbouw Sprundel, het team dat zijn thuiswedstrijden in dezelfde locatie speelt. Het gepromoveerde team won met 5-3 van een van de kanshebbers voor de play-offs dank zijn Tom Persyn en Ad Broeders, die wonnen van Gerwin Valentijn en Henk Blauwblomme. Het winnende punt werd binnengehaald door Dirk Weeremans met een gelijke score tegen Barry van Beers (40-40 in 30). Dave Christiani was de enige winnaar voor zijn team in een prima partij tegen Ronny Brants: 40-10 in 11 beurten, de beste wedstrijd van deze speeldag.

De kopman startte met 11 en 5 en had gelijk een ruime marge, die Christiani daarna kon behouden met mooie scores en sterk positiespel. ,,Het is prettig om zo’n wedstrijd te spelen net voor de Grand Prix, dat geeft vertrouwen’’, was Dave’s commentaar. Het verlies van zijn team gaf een minder goed gevoel. ,,We hadden goede zaken kunnen doen door te winnen, maar dat is helaas niet gelukt.’’ Barry van Beers verspeelde net de volle winst omdat Dirk Weeremans met 1 gelijk kon maken en Henk Blauwblomme gaf de wedstrijd tegen Ad Broeders in de slotfase uit handen. ,,Waar het ons vorig seizoen af en toe meezat, viel het nu even de andere kant uit’’, besefte Christiani.

Het zijn ook vaak verplichtingen van spelers in andere landen die bepalend zijn voor de posities in de eredivisie. Jean Paul de Bruijn, de kopman van Dallinga, had zich zondag bijvoorbeeld afgemeld voor zijn team, omdat hij de voorkeur gaf aan een wedstrijd voor zijn Deense team. Dallinga kon zijn kopman niet inzetten en verloor kansloos met 8-0 voor eigen publiek van Cues&Darts. Die verzwakking gold eigenlijk ook voor SIS Schoonmaak, waar Jaspers niet voor de competitie speelt en Eddy Merckx ook ontbreekt in de eerste twee wedstrijden.

De regerend kampioen heeft anders dan Dallinga wel vier spelers die hoog kunnen scoren. De uitwedstrijd tegen DKM Tools, dat de PBA speler Birol Uymaz als kopman voor één wedstrijd had, werd door SIS gewonnen met 6-2, omdat Jean van Erp de Turkse PBA’er versloeg met 40-28 in 27. Die partij was beslissend voor de gewonnen wedstrijd al was het met de hakken over de sloot. Raimond Burgman vocht zich uiteindelijk naar een overwinning met één punt verschil tegen Davy van Havere (40-39 in 30), Raymund Swertz won met twee punten verschil van Roland Uijtdewillegen (40-38 in 32), nadat Martien van der Spoel voor de kampioenen zijn wedstrijd tegen Jack Wijnen had verloren met 40-33 in 25 beurten.

Topbiljart Zundert heeft het vertrek van zijn kopman Forthomme aardig kunnen camoufleren in de eerste partijen. Sam van Etten, Rik van Beers en Francis Forton (remise) namen een keurige 5-3 overwinning mee naar huis van de uitwedstrijd tegen Team Nachtwacht. Francis Forton speelde gelijk tegen Harrie van de Ven. 

Dallinga, dat ambities uitsprak om de play-offs te halen, had zonder zijn kopman De Bruijn een totale off-day, maar werd bovendien overklast door het sterke Cues&Darts. Vooral Glenn Hofman speelde een geweldige partij en had na een vroege serie in de partij geen tegenstand van Steven van Acker (40-18 in 14). Dat onderstreept de vorm van de Hagenaar, die in zijn eerste wedstrijd won van Ronny Brants in 16 beurten en nu over twee partijen de hoogste in moyenne is van de competitie: 2.666. Ook Peter De Backer (Dallinga) kwam een kleine straatlengte tekort  tegen Pierre Soumagne (40-22 in 20) en Berry Dallinga liet zich na een goed begin aftroeven door Jack van Peer. Huub Wilkowski zorgde voor de maximale winstscore door winst tegen Koen Saver.

Nikos Polychronopoulos, opgeroepen als kopman bij Team Eekhoorn, demonstreerde zijn klasse in de partij tegen Jeffrey Jorissen. De Griek excelleerde en won met met 40-23 in 17 beurten. Daarmee stelde Nikos een belangrijk punt veilig voor zijn team van Team Eekhoorn. Stefan Galla en Frans van Schaik wonnen voor het thuisteam van Frans van Kuyk en Kurt Ceulemans, Peter Ceulemans was de andere winnaar voor Team Eekhoorn tegen Johan Loncelle met 40-20 in 19 beurten.

Bij J&F Auto’s was Therese Klompenhouwer tegen Burgmans Biljarts de enige winnaar in een boeiend, maar kwalitatief niet hoogstaand partijslot tegen Bart Ceulemans (40-39 in 51). De Zwart, De Kok en Van Daalen werden onder de voet gelopen door Leppens (40 in 23), De Kleine (40 in 25) en Janssen (40 in 40).

Tekst: Frits Bakker

Foto Glenn Hofman (Ton Smilde)

 

Driebanden Kozoom League
Volg ons online