SIS Schoonmaak ligt al een straatlengte voor in eredivisie

Hoogstandjes van Roland Forthomme en Jean Paul de Bruijn in negende ronde van de Buffalo league

25 november 2018

HOEVEN - Waar Eddy Merckx zo'n duizend kilometer verderop zijn zesde grote toernooi van dit jaar won, werd de kopman bij zijn Nederlandse team hard gemist. In de eredivisie driebanden werd voor de negende ronde de topper tussen SIS Schoonmaak en L&B Ledermode gespeeld in Hoeven. De Brabanders, zonder Merckx dus, verloren in eigen huis deze belangrijke wedstrijd vrijwel kansloos met 8-0. SIS Schoonmaak heeft nu vijf punten voorsprong op drie concurrenten en zou al bijna kampioen zijn als de eredivisie niet met play-offs zou worden beslist. Want ook HCR Prinsen bleef op deze speeldag zonder punten.

De Hagenaars van SIS hebben de formule in handen om de eredivisie te domineren. Het is eigenlijk heel eenvoudig: vier sterke Nederlanders in het team die geen internationale verplichtingen hebben. De teams die dat wel hebben, raken nu al ver achterop. L&B was natuurlijk sterker geweest met Merckx, Prinsen met Jaspers, Bousema met Horn en Dallinga met Caudron. De ranglijst geeft aan wat de consequentie is. De Haagse koploper profiteerde er dankbaar van en won in Hoeven dank zij Glenn Hofman (tegen Christiani 40-26 in 24), Jean van Erp (tegen Peter De Backer 40-38 in 33), Raimond Burgman (tegen Gerwin Valentijn 40-19 in 30) en Jeffrey Jorissen (tegen John Tijssen 40-26 in 31).

Twee partijen sprongen er bovenuit op deze speeldag. Roland Forthomme werd in Zundert tegen Stefan Galla omver geblazen bij de start en keek aan tegen een hopeloze 31-9 achter. De Belg maakte zich kwaad, trok langzaam bij en had een formidabele finish: een slotserie van 12 voor een eindstand van 40-37 in 21 beurten. Jean Paul de Bruijn deed het tegenovergestelde in de thuiswedstrijd van Dallinga tegen Frans van Kuyk van Eekhoorn. De Zeeuwse kopman startte met 11 en 12 en leidde na twee beurten met 23-1. De terugval na de pauze gaf de wedstrijd een heel ander aanzien. De Bruijn won wel, met 40-25 in 18 beurten. Meerten Dallinga, de teambaas, vermaakte het publiek na afloop met een amusante nabeschouwing: ,,We hadden dit natuurlijk wel verwacht, maar ik dacht na die 23-1: die partij is in vier beurten uit. Dat viel eigenlijk nog tegen.''

Het Zundert-team haalde dankzij de winst van Forthomme een 6-2 zege binnen op Bousema, omdat ook Peter Ceulemans een ruime nadelige marge weg kon werken tegen Wesley de Jaeger en uiteindelijk nog won met 40-29 in 23. De enige winst van Bousema kwam van Frans van Schaik, die Barry van Beers versloeg met 40-31 in 39. Dallinga speelde dank zij De Bruijn en Van Acker gelijk, nadat het in de pauze tegen Team Eekhoorn tegen een 4-0 achterstand aankeek. Saillant detail: Jerry Hermans won met 40-30 van Francis Forton in 33 beurten. De stand bij de pauze: 21-0 in tien beurten voor Hermans.

Twee wedstrijden eindigden in een gedeelde score: A1 Biljarts tegen 't Ivoor en Aardexpress tegen Burgmans Biljarts kregen een 4-4 stand op het scorebord. Lindemann-Frings werd 29-40 in 27, Rene Wijnen tegen Therese Klompenhouwer 40-39 in 38 en Christian Rudolph tegen Huub Wilkowski 40-26 in 24.

Tekst: Frits Bakker

Foto Glenn Hofman (Ton Smilde)

 

Buffalo Driebanden Hofman, Glenn
Volg ons online