SIS Schoonmaak neemt in finale voorsprong: 5-3

Jean van Erp was de matchwinnaar in de eerste van twee wedstrijden om de Nederlandse titel voor teams. SIS Schoonmaak spelen in een dubbele ontmoeting tegen elkaar voor het landskampioenschap. Jean van Erp sleepte door een remise tegen de Duitser Thorsten Frings de winst voor zijn team uit het vuur: 5-3. De regerend kampioen moet ook nog de return winnen tegen Zundert om de titel te prolongeren.

16 juni 2023

ZUNDERT – De ultieme winnaar van de avond was Jean van Erp, de verliezer was het thuisspelende Zundert. De Brabander dwong voor SIS Schoonmaak aan het eind van een enerverende ontmoeting een 5-3 overwinning af, zodat zijn team met voorsprong de return ingaat in de thuiswedstrijd van SIS Schoonmaak, zaterdagmiddag om 13.00 uur. SIS ging de pauze in met 4-0, zag Eddy Merckx verliezen van Roland Forthomme, maar kwam door Jean van Erp met 40-40 tegen Thorsten Frings toch nog aan de winst.

Teambaas Carl Verhoeven verzuchtte na afloop: ,,Het was niet gemakkelijk, maar winst is winst.’’ De uitgangspositie is dan ook uiterst gunstig voor SIS Schoonmaak, de regerend titelhouder. Voor eigen publiek moet het team nog wel winnen van Zundert in de return, omdat de regels anders zijn geworden en het team kampioen is dat als eerste 8 wedstrijdpunten behaalt.

Raimond Burgman was voor SIS Schoonmaak de uitblinker van de avond. De routinier van het team keek tegen de jongste speler in de finale, Sam van Etten, tegen een marge van 21-5 en 24-12 aan, omdat de Noord Hollander van Zundert startte met 10 en Burgman onder grote druk zette. Wat Burgman evenwel al in zijn hele carrière zo gevreesd maakt, is dat hij altijd blijft vechten en zijn tegenstanders het leven zuur kan maken.

Zo gebeurde het ook in deze partij. Sam van Etten viel volstrekt stil in het tweede part van de partij, waar Burgman het ene serietje na het andere scoorde om eerst de kloof te dichten en later de score kon ombuigen naar winst. Vanaf 24-12 was het slechts Burgman die heerste en Van Etten die wanhopig tegen zichzelf moest knokken. Het werd uiteindelijk zelfs 40-28 voor Burgman in 24 beurten. Dat wil dus zeggen dat Burgman vanaf 24-12 de 28 caramboles maakte om de 40 te halen en Van Etten nog slechts 4 keer scoorde.

Toen ook Raymund Swertz op de andere tafel tegen Rik van Beers de partij domineerde en via 23-8 en 34-16 naar een comfortabele overwinning ging, kreeg SIS Schoonmaak een heerlijk avondje in beeld. Dat veranderde enigszins door het sterke optreden van Roland Forthomme tegen Eddy Merckx. De Belgische clash ging eerst nog gelijk op tot 22-21. Vanaf dat moment viel de partij de kant van Forthomme op, die onder andere nog een serie van 7 scoorde en won met 40-28 in 28.

Toen kon alleen Jean van Erp zijn team nog aan winst helpen. De spanning liep hoog op in de partij tegen de Duitser Thorsten Frings. Het stond 20-20 bij de pauze, Van Erp keek verder heel de partij tegen een achterstand aan, Frings demarreerde nog eens met 7 en leidde in de laatste beurten met 37-35. Frings miste twee keer in het zicht van de finish, waarna Jean van Erp uiteindelijk wel zijn bevrijdende carambole maakte. Het handje ging omhoog, ook al kon Frings daarna nog gelijkmaken met 3.

De winnaar van de tweekamp, aan het eind van de play-offs van de Nederlandse eredivisie, mag zich kampioen van Nederland noemen.

Tekst: Frits Bakker

Foto Jean van Erp (Paul Brekelmans)

 

Kozoom League Driebanden
Volg ons online