SIS Schoonmaak weer alleen aan kop in eredivisie

De eredivisie driebanden staat na vier speeldagen weer op zijn kop. SIS Schoonmaak behoudt zijn ongeslagen status met de maximale score, maar de achtervolgers buitelen over elkaar in deze startfase van de competitie.

09 oktober 2022

ZUNDERT - De topper tussen SIS Schoonmaak en Dekker kreeg maar net een minimale winnaar (SIS won met 5-3), zodat de koploper na vier speelweken weer alleen bovenaan staat. Bousema en Dallinga zijn na de misstap iets achterop geraakt en vier teams uit de lange middenmoot, Burgmans Biljarts, Bousema/JBS, J&F Auto's en Cues&Darts zijn opgeschoven naar de subtop. Het opvallendste nieuws van de vierde speeldag? Den Hoek, in Zundert, weet weer wat winnen is: dat wil zeggen, aan het eind van een mooie middag gingen Roland Forthomme en Francis Forton, twee hechte vrienden, voorop in een Brabants biljartfeestje. De vreugde over de 8-0 overwinning, uiteindelijk dankzij Rolandinho en Cisse, maar in het eerste part ook al met Sam van Etten en Rik van Beers was welverdiend, want de tegenstander was niet direct een kleintje uit de eredivisie (Dallinga, dat derde stond op de ranglijst) en bovendien was het voor het Zundertse team de eerste winst in vier weken. De opmars is ingezet met glanzende optredens van Francis Forton (40 in 16), Roland Forthomme (40 in 20) en Sam van Etten (40 in 24).

Waarbij mag gezegd dat Forthomme in zijn partij al veel eerder aan de bel had kunnen trekken voor een 'Tournée générale'. De Belgische kopman van het team had een fameuze start tegen Jean Paul de Bruijn met een serietje van 8, later nog één van 7 en na 16-4 in 4 demarreerde Forthomme in de late slotfase met een 6 naar 38-10 in elf beurten. ,,Ik wist dat ik gewonnen stond en dat het Jean Paul zijn dag niet ging worden'', was Forthomme's commentaar later. ,,Maar ik heb verzuimd om uit te spelen in de 12e beurt op een gemakkelijke bal en heb daarna nog 8 beurten gedaan om aan de finish te geraken. '' Voor De Bruijn, de Nederlandse kampioen die wel een opvallend sombere dag had, werd het daardoor niet 40-10 in 11, maar een ietsje minder pijnlijk 40-14 in 20.

'De Cis', zoals Roland Forthomme zijn biljartmaat meestal aanspreekt, had al net zo geschitterd in zijn partij tegen Peter De Backer: dankzij een vroege 'tien' was het 15-5 in 6, werd het bij de pauze 22-8 in 7 en via 25-20 in 13 uiteindelijk 40-23 in 16. Roland Forthomme: ,,Ik heb genoten hoe hij naast mij stond te spelen, waardoor ik zelf mijn focus iets kwijtspeelde.'' Door de 40-23 in 24 voor de pauze van Sam van Etten, die toch al weken een prima vorm toont, en de 40-21 in 38 van Rik van Beers heeft Topbiljart Zundert, zoals het team officieel is genoemd, de klim naar boven nu wel ingezet. ,,We zijn uit de rode zône weg'', verzuchtte Forthomme. ,,Ik ga niet zeggen dat we mee gaan doen bovenin, maar we kunnen veel beter. Volgende week, in het dubbele weekend, komt Polychronopoulos ons versterken, hopelijk kunnen we dan doorgaan met winnen.''

Bovenaan in de stand is de caroussel verder aan het draaien met SIS Schoonmaak in de uitwedstrijd tegen Dekker als de winnaar van de deze speeldag (5-3 met de hakken over de sloot), Burgmans, de promovendus, als de verbluffende nummer 3 met 5 punten, gevolgd door vier teams met 4 matchpunten. SIS Schoonmaak keek in de pauze tegen een 2-2, omdat Barry van Beers won van Raimond Burgman met 40-27 in 28 en Raymund Swertz voor de balans zorgde door 40-23 winst tegen Henk Blauwblomme in 28 beurten. Gerwin Valentijn en Martien van der Spoel speelden gelijk (40-40 in 33), zodat de winst van Eddy Merckx tegen Dave Christiani (40-27 in 20) de maximale winst voor SIS Schoonmaak over de streep trok.

Dallinga is het sprekende voorbeeld van hoe gering de krachtsverschillen zijn in de eredivisie. De Zeeuwen versloegen vorige week op eigen veld Post Luchtkanalen, de nummer laatst van de ranglijst met 8-0, nu werden ze afgeschminkt door STZ Zundert, tot zondag de nummer voorlaatst en ook met 8-0. Burgmans Biljarts won de tweekamp met de andere promovendus, Post Luchtkanalen, met 6-2 dankzij de late winst van Eddy Leppens tegen Van Neyen (40-19 in 24) en Anno de Kleine tegen Celen (40-30 in 40).

J&F Auto's en Team Eekhoorn kwamen een gedeeld winst overeen in Den Haag door winst van de Haagse kopmannen Jeffrey Jorissen en Glenn Hofman. Jorissen versloeg Peter Ceulemans met 40-27 in 22, Hofman won van Van Kuyk met 40-29 in 25. Kurt Ceulemans en Jerry Hermans trokken de partij in balans tegen Joey de Kok en Herman van Daalen. Cues&Darts had een zorgelijke start, omdat Jef Philipoom als kopman een zeer povere partij speelde tegen Javier Palazón en verloor met 40-22 in 31. Huub Wilkowski kon nog net de punten delen met Kay de Zart (40-40 in 35). Het tweede part was voor de Tilburgers dank zij Pierre Soumagne (winst tegen Jelle Pijl met 40-23 in 25) en Volkan Cetin (winst tegen Addy Wienk met 40-34 in 32).

Bousema Lochem kreeg een slechte terugreis voor de wielen van Woonwonder, dat thuis met 5-3 won. Harrie van de Ven en Frits Broeders wonnen van Stefan en Markus Galla, de minimale score van Frits Broeders (40-39 in 50 beurten) bleek goed voor de maximale winst van Woonwonder. Frans van Schaik won voor Bousema van Frank Martens met 40-31 in 34, Salman en Yasin speelden gelijk in 28 beurten.

Tekst: Frits Bakker

Foto: Roland Forthomme/Francis Forton (Dirk Acx)

 

 

 

Kozoom League Driebanden
Volg ons online