Spaanse armada te sterk voor Oranje

De twee Nederlandse teams hebben zich niet kunnen plaatsen voor de knock-out fase op het Europees kampioenschap voor landenteams in Ankara. Beide teams werden uitgeschakeld door een Spaans team, ondanks een overwinning van Nederland 1 op Portugal op de tweede dag.

18 februari 2022

ANKARA – De twee Nederlandse teams op het Europees kampioenschap voor landen in Ankara zijn er niet in geslaagd de knock-out fase met acht overgebleven teams te bereiken. Nederland 1 won vrijdag nog wel van Portugal met 2-1, maar na het kansloze verlies tegen Spanje 2 op de eerste dag was dat onvoldoende voor plaatsing. Nederland 2 startte donderdag wel met winst tegen Tsjechië, maar was een dag later niet opgewassen tegen de Spaanse titelverdediger. De Spaanse armada bleek uiteindelijk sterker dan de twee Oranjeteams.

 

 

Dave Christiani en Jeffrey Jorissen, spelend voor Nederland 1 als invallers voor Dick Jaspers en Raimond Burgman, herstelden zich op de tweede dag met een beter optreden tegen de Portugezen. Voor Christiani was er winst tegen de jonge Portugees Soares met 40-23 in 25 beurten. Jorissen keek lang tegen een achterstand aan tegen Rui Costa (22-11 en 30-18), maar kwam door een serietje van 7 terug en ging zij-aan-zij met de geroutineerde Porto speler naar de finish. Beide spelers kregen kansen om het af te maken, in de laatste sprint moest Jorissen gelijkmaken van acquit: 40-40 in 34.

De Hagenaar gaf als commentaar: ,,Het was teleurstellend wat we hebben laten zien. Op de eerste dag liepen we tegen een heel sterk Spanje 2, wij konden niet ons beste spel brengen. Ik was gewoon niet best, te veel kansen laten liggen in het begin en Dave trof een ontketende Jimenez.’’

,,Vandaag’’, vervolgde Jorissen, ,,was ik ook niet top, maar ik kon er gelukkig een remise uitslepen. Voor doorgaan naar de volgende ronde was dat niet voldoende, dat wisten we al voor de start van de wedstrijd. We moeten hopen dat het volgende week in de World Cup veel beter is.’’

Jean van Erp en Kay de Zwart stonden tegenover de grote favoriet om de titel te prolongeren: het sterke Spanje 1 met Dani Sánchez en Ruben Legazpi. De in topvorm verkerende Sánchez had tegen Van Erp een bliksemstart, scoorde onder meer een 11 en leidde met 31-8. De Nederlander kon totaal niet in de wedstrijd komen en verloor van zijn voormalige kopman in Nederland met 40-14 in 17.

Kay de Zwart verweerde zich veel beter tegen Ruben Legazpi en maakte na zijn overwinning van donderdag een strijdvaardige indruk. Ruben Legazpi leidde wel heel de partij, maar ruim over de helft kwam De Zwart nog terug tot 28-25. Het bleek niet voldoende om er nog een eindsprint uit te persen. De lange Spanjaard was de veel betere afmaker en won met 40-30 in 23.

Nederland 1 eindigde als tweede in de poule na Spanje 2 met 2 punten en 1.210 gemiddeld.

Nederland 2 eindigde als tweede in de poule na Spanje 1 met 2 punten en 1.050 gemiddeld.

Het toernooi vervolgt vanmiddag met de kwartfinales met de beste acht teams, om 14.00 en 16.30 Nederlandse tijd, live te volgen op kozoom.com.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto Dave Christiani (Kozoom)

 

 

 

Driebanden EK
Volg ons online