Spanjaarden hebben Jose Maria Mas nog in World Cup

De meeste Spanjaarden zijn verdwenen naar de PBA, in de World Cup is Jose Maria Mas een van de weinige overgebleven toppers. De Spanjaard was vandaag op de derde dag van de World Cup in Ho Chi Minh de beste dagwinnaar.

24 mei 2023

HO CHI MIN CITY – De tijden dat de Spanjaarden in de World Cups tot de toppers behoorden zijn verleden tijd. Dani Sánchez is de laatste van een klein peloton van spelers die naar de PBA zijn overgestapt, waar onder andere Juan David Zapata en David Martinez zeer succesvol zijn. Maar gelukkig hebben de Spanjaarden Jose Maria Mas nog, die op de derde dag van de World Cup in Ho Chi Minh de dagranglijst aanvoerde met 4 matchpunten en 2.068 gemiddeld. Morgen, donderdag, komt er nog een tweede Spanjaard (Ruben Legazpi) in het veld, Robinson Morales wordt ook tot de Spanjaarden gerekend, maar meer Spanjaarden telt deze tweede World Cup van 2023 niet.

Jose Maria Mas, die in Nederland voor De Eekhoorn speelt, domineerde het veld op de dag, waarop de Nederlanders met ’vijf op vijf’ naar huis werden gestuurd en zowel de Vietnamezen als de Koreanen met vijf spelers bij de zestien poulewinnaars waren. Twee Turken en twee Japanners, onder wie de voormalig wereldkampioen Ryuuji Umeda completeren het veld.

De dagwinnaar Jose Maria Mas startte met winst tegen de Nederlandse Amerikaan Raymon Groot met 30-14 in 13 en won zijn tweede van een sterke Vietnamees, Van Ly Dao, met 30-23 in 16. Sung Il Jeong, de nummer twee op woensdag, bleef in zijn tweede partij net voor Huub Wilkowski, die met 30-28 in 13 werd verslagen en door zijn laatste misser net naast de beste verliezersplaats greep.

Omer Karakurt greep de winst in Poule A door een 30-29 winst tegen Jose Miguel Soares in de laatste partij. Dinh Quang Hai was de beste in Poule B waar Rui Costa en Pierre Soumagne gelijk speelden tegen elkaar. Thanh Tien Le was de beste in Poule C, Ji Hun Ahn in Poule D waar een van de uitblinkers in de eerste ronden (Younhyun You) sneuvelde met 0.900.

Quoc Thich Pham hield de jonge Nederlander Sam van Etten, die heel sterk was gestart met winst tegen Pham, uit de volgende ronde, omdat drie spelers met 2 matchpunten eindigden en Pham veruit de beste in moyenne was met 1.718. Sung Kyu Oh won twee keer, maar deed dat in 34 en 27 beurten. Robinson Morales, die bekend maakte dat hij volgend jaar bij de UMB blijft en dus niet naar de PBA vertrekt, won zijn groep voor Le Duy Ngo en Joey de Kok.

De voormalig wereldkampioen Ryuuji Umeda was goed met 4 matchpunten en bescheiden in moyenne: 1.132. Sung Il Jeong behoorde bij de top drie van deze dag, Dong Ryong Kim overleefde nog een ronde en Tolgahan Kiraz versloeg een Vietnamees en Koreaan in 17 en 23 beurten.

Dong Hoon Kim wees onder andere Alessio D’Agata (twee keer verlies) naar een kansloze positie. Duc Minh Tran en Trung Hau Do Nguyen waren sterke poulewinnaars en de tweede Japanner voor de volgende ronde was Nobuyasu Sakai.

Morgen, donderdag, zijn dus de laatste kwalificaties voor het hoofdtoernooi en komen onder andere Murat Naci Coklu, Dion Nelin, Michael Nilsson en Lütfi Cenet in het toernooi. Jose Maria Mas doet een poging de ’main draw’ te halen, Peter Ceulemans en Jeffrey Jorissen spelen bij elkaar in een groep, net als Robinson Morales en Luis Aveiga.

De lotingen voor de laatste kwalificatiedag op woensdag:

Poule A: Sung Kyu Oh, Omer Karakurt, Ruben Legazpi

Poule B: Quoc Thich Pham, Ryuuji Umeda, Dion Nelin,

Poule C: Dong Ryung Kim, Nobuyasu Sakai, Murat Naci Coklu

Poule D: Ji Hun Ahn, Dong Hoon Kim, Michael Nilsson

Poule E: Arnim Kahofer, Duc Minh Tran, Myeong Jong Cha

Poule F: Jeffrey Jorissen, Tolgahan Kiraz, Peter Ceulemans

Poule G: Berkay Karakurt, Trung Hau Do Nguyen, Roland Forthomme

Poule H: Luis Aveiga, Robinson Morales, Chang Hoon Seo

Poule I: Gerhard Kostistansky, Quang Hai Dinh, Lütfi Cenet

Poule J: Hong Chiem Thai, Thanh Tien Le, Jacob Sörensen

Poule K: Bong Joo Hwang, Sung Il Jeong, Phuong Vin Bao

Poule L: Tran Thanh Tu Nguyen, Jose Maria Mas, Riad Nady.

De dagranglijst op woensdag:

Jose Maria Mas 4-2.068-9

Sung Il Jeong 4-2.000-8

Thanh Tien Le 4-1.764-8

Quang Hai Dinh 4-1.714-8

Robinson Morales 4-1.666-10

Trung Hau Do Nguyen 4-1.538-8

Tolgahan Kiraz 4-1.500-8

Duc Minh Tran 4-1.333-7

Dong Hoon Kim 4-1.224-6

NobuyasuSakai 4-1.224-5

Omer Karakurt 4-1.111-8

Sung Kyu Oh 4-0.983-7

Ryuuji Umeda 4-1.132-7

Quoc Thich Pham 2-1.718-9

Dong Ryong Kim 2-1.239-7

Ji Hun Ahn 2-1.160-6.

Tekst: Frits Bakker.

Foto Jose Maria Mas (Ton Smilde)

 

 

Driebanden World Cup
Volg ons online