Sylia Eckel aan kop na voorronden NK

Zestien spelers over voor hoofdtoernooi na voorronden op de eerste dag van NK driebanden voor dames in De Hazelaar in Rosmalen.

24 juli 2021

ROSMALEN - Het Nederlands kampioenschap driebanden voor dames gaat vandaag (zaterdag) de tweede fase in als start van het hoofdtoernooi. De voorronden zijn afgewerkt in De Hazelaar in Rosmalen, nog 16 speelsters zijn over die het titelgevecht vervolgen. De vijf geplaatste speelsters voegen zich bij 11 speelsters die uit de voorronden komen. Sylvia Eckel, een echte routinier, was de beste van de vijf poules van vier speelsters.

De Zeeuwse start de dag vandaag met een ware Zeeuwse clash tegen Joke Breur. ,,We hebben heel vaak tegen elkaar gespeeld en net zo vaak gewonnen als verloren. Dat kan dus alle kanten uit.'' Maar Sylvia, onberispelijk uit de lange rustperiode gekomen, is de favoriete voor de overwinning in de vorm waarin ze nu verkeert. ,,Ik heb een goed gevoel, dat klopt, nu maar hopen dat het niet alleen op die eerste dag was.''

Want vanaf nu, met Therese, de regerend kampioene, Karina Jetten, Joke Martijn, Monique Wolkowski en Daisy Werdekker in het veld met zestien speelsters in De Hazelaar, wordt het natuurlijk anders. Die vijf zijn verdeeld over de poules, na die laatste selectie (vier poules van vijf) gaat het op zondag naar de kwartfinales met acht.

Het is geen toeval dat Sylvia Eckel nu al in de schijnwerpers stond. Ronald van Geyt, met wie ze huis en biljart deelt, was ook al zo opvallend sterk in de SIS Survival, waar hij de finale haalde van het B-toernooi. ,,We hebben thuis een biljart, al 25 jaar, maar we hebben er nooit zo veel op gespeeld als nu in deze Corona periode. Ik mag wel zeggen, elke dag getraind.'' En bijna geleefd als profs. Ronald weliswaar af en toe met een biertje, Sylvia met groene icetea als geheime doping.

Sylvia was vrijdag een van de speelsters met de maximale 6 matchpunten in de poule na onder meer een overwinning op Mirjam Pruim met 20-17 in 37 en Jeannette Habraken met 20-5 in 27, met 0.740 de beste partij van deze openingsdag.

Twee andere opvallende poulewinnaars? Pauline Beersma en Jetty Beersma, die een relatie met elkaar hebben en allebei met drie overwinningen de volgende ronde haalden. De twee andere poulewinnaars om het vijftal te completeren: Ineke Kooistra en Gerrie Wierstra.

De geplaatste speelsters in die vijf poules:

Poule A:
1 Sylvia Eckel 6-0.567-4
2 Mirjam Pruim 4-0.478-4

Poule B:
1 Ineke Kooistra 6-0.469-4
2 Gerrie Geelen 4-0.485-5

Poule C:
1 Pauline Beersma 6-0.336-3
2 Joke Breur 4-0.353-4

Poule D:
1 Gerrie Wierstra 4-0.436-4
2 Loes van Dansik 4-0.429-3
3 Sabine Bakker 4-0.379-4

Poule E:
1 Jetty Beersma 6-0.478-3
2 Monique van Exter 2-0.375-4

De poule-indelingen voor de tweede kwalificatieronde:
Poule A: Therese Klompenhouwer, Ineke Kooistra, Pauline Beersma, Sabine Bakker
Poule B: Karina Jetten, Jetty Beersma, Gerrie Wierstra, Monique van Exter
Poule C: Joke Martijn, Sylvia Eckel, Gerrie Geelen, Joke Breur
Poule D: Monique Wilkowski, Daisy Werdekker, Mirjam Pruim, Loes van Dansik.

De eerste partijen vandaag, zaterdag:
11.00:
Klompenhouwer-J. Beersma
Kooistra-Bakker
Jetten-Wierstra
P. Beersma-Van Exter
13.00:
Martijn-Geelen
Eckel-Breur
Pruim-Wilkowski
Werdekker-Van Dansik.

Tekst: Frits Bakker

Foto Sylvia Eckel (Ton Smide)

 

Dames Driebanden NK
Volg ons online