Therese’s feestje

Vooralsnog op NK’s altijd onklopbare kampioene Therese Klompenhouwer ook nu na dag 1 Diamonds NK Driebanden Dames in gezellig Oosterhout weer afgetekend de beste

28 januari 2024

OOSTERHOUT – De eerste knock-out werd uitgedeeld door Therese Klompenhouwer, op het jaarlijkse feestje van de kampioene met de concurrentie die zij vooralsnog altijd de baas is geweest. Het Nederlands kampioenschap biljarten voor dames is zaterdagmorgen van acquit gegaan op de gezellige, lichtjes besneeuwde camping van De Eekhoorn in Oosterhout. Zestien speelsters zijn verzameld om te strijden voor de titel, maar de realiteit is dat er maar één voorspelbare winnares is, al sinds het prille begin van deze eeuw.

  

Therese Klompenhouwer-Van der Meer nu dus, 41 inmiddels, verhuisd naar Blaricum, op de vroege zondagmorgen nog één dag verwijderd van haar 17e nationale titel in een nieuwe, stralende periode van haar sportieve leven. De World Cups speelt ze niet meer, alleen in eigen land en dit jaar bij wijze van uitzondering in Bogota. Het is druk zat met toernooien, kampioenschappen en trainingssessies. En nu, dit weekend, met het nationaal kampioenschap.

 

 

Zestien dames, zo tussen de 20 en de 80, vielen zaterdag binnen bij de camping met zijn vier matchtafels. En zoals altijd was het daar vanaf de start gezellig druk met veel getetter vooraf en tussen de partijen en fanatieke gevechten op het biljart. Het is een mooi gezelschap, want allemaal kennen ze elkaar van vorige toernooien, zelden valt er een onvertogen woord, allemaal zijn ze in alle standen op het biljart geportretteerd door het onvermoeibaar klikkende biljartfenomeen Ton Smilde.

Wat het opvallende was op de vroege zaterdagmorgen na de opening? De razende, race van Therese om het toernooi te openen. Het scorebord in de Eekhoorn arena stond op 25-3 na 19 beurten, de niet meer piepjonge tegenstandster was meedogenloos over de knie gegaan.

De kampioene won haar poule natuurlijk voor Monique van Exter (ook geplaatst), Joke Breur en Pauline Beersma. Het moyenne van Therese was nog lang niet waar ze later op zal uitkomen (0.937), de hoogste serie nog heel bescheiden: 5.

 


 

Karina Jetten, als tweede poulewinnaar voor Daisy Werdekker, had ook een valse start in moyenne (0.652), Gerrie Wierstra won haar poule met 0.521 voor Sylvia Eckel, een totale verrassing, omdat Monique Wilkowski en Gerrie Geelen werden uitgeschakeld. En tenslotte stelde Mirjam Pruim haar kandidatuur voor een podiumplaats met winst in haar poule, 0.700, voor Joke Martijn.

De beste match op deze dag van voorronden was die van Therese (25 in 19), gevolgd, hoe ironisch, door die van Gerrie Geelen tegen Monique Wilkowski (25-11 in 30), Mirjam Pruim tegen Ineke Kooistra (25-11 in 31) en Karina Jetten tegen Sabine Bakker (25-15 in 32). De beurtenlimiet was 50, vier van de 24 partijen werden voortijdig afgevlagd. Karina Jetten tekende met 7 voor de hoogste serie uit de voorronden voor Joke Martijn met 6.

 
 

De partijen voor de kwartfinales, knock-out:

11.00:

Therese Klompenhouwer-Sylvia Eckel
Gerrie Wierstra-Monique van Exter
Karina Jetten-Daisy Werdekker
Mirjam Pruim-Joke Martijn.

Poulewinnaars:

Therese Klompenhouwer 6-0.947-5
Mirjam Pruim 6-0.700-5
Karina Jetten 6-0.652-7
Gerrie Wierstra 5-0.521-5

Nummers 2:

Monique van Exter 4-0.625-4
Daisy Werdekker 4-0.623-4
Joke Martijn 4-0.550-6
Sylvia Eckel 4-0.457-4.

 

Alle info Diamonds NK Driebanden Dames (incl. links naar informatiepagina Driebanden en livestreams Kozoom)

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's: Ton Smilde
Poster: KNBB Sectie Driebanden


 

Dames Driebanden Klompenhouwer, Therese
Volg ons online