Therese in halve finales WK tegen Degener

Vier finalisten strijden om wereldgoud: Therese Klompenhouwer tegen Gülsen Degener, Orie Hida tegen Sruong Pheavy

19 september 2018

IZMIR - De grote kampioenen van het damesbiljarten voelen de dreiging van de jeugd, maar kunnen de aanvallen op hun positie nog afslaan. Het WK voor dames heeft nog vier spelers over voor de titel, daarbij zijn de twee grote favorieten Orie Hida en Therese Klompenhouwer, de Turkse kampioene Gülsen Degener en de enige nieuwkomer op het podium: Sruong Pheavy uit Cambodja. De halve finales zet twee Europeanen en twee Aziaten tegenover elkaar: Hida-Pheavy (11.00 uur Turkse tijd) en Klompenhouwer-Degener (13.00). Meest aansprekende overwinning in de kwartfinales was die van Orie Hida op de 19-jarige Bo Mi Kim: 30-28 in 27.
 
Therese Klompenhouwer ondervond weinig tegenstand van Aysegul Fendi (30-16 in 30), Gülsen Degener versloeg een van de nieuwe sterren in Turkije, de wildcard speelster Guzin Mujde Karakasli (30-26 in 39) en Sruong Pheavy speelde de laatste Zuid-Amerikaanse, Claudia Lalinde, uit het toernooi met 30-16 in 26 beurten.
 
De 42-jarige Japanse Orie Hida is de oudste en meest gelouterde speelster bij de laatste vier. Ze won haar vier wereldtitels in finales tegen Gerrie Geelen (2004), Therese Klompenhouwer (2006), Karina Jetten (2008) en na een onderbreking van haar carrière van Mi Rae Lee (2017). Een vijfde wereldtitel zou Hida nu al onsterfelijk maken in het damesbiljarten. Therese Klompenhouwer, sinds jaren de beste in het Europees kampioenschap, haalde haar twee wereldtitels in finales tegen Yuko Nishimoto (2014) en Mi Rae Lee (2016).
 
Gülsen Degener won nog nooit een groot titeltoernooi, maar was dit jaar wel sterker dan Klompenhouwer in een Euro ladiescup, waardoor Nederland maar één speelster naar dit WK mocht sturen en Turkije drie in plaats van twee. Sruong Pheavy heeft een blanco palmares, behalve dan haar tweede plaats in het Jennifer Shim toernooi New York, waar ze door Klompenhouwer werd verslagen in de finale.
 
Wie van deze vier heeft morgen (donderdag) in de finales de sterkste zenuwen in de finales, waarin de kampioen voor het eerst 2000 euro verdient? Orie Hida is na haar valse start (verlies tegen Pheavy) gegroeid in het toernooi, onder meer met een overwinning in 19 beurten en een sterk slot in haar partij tegen Bo Mi Kim. Het gemiddelde schommelde in die partij halverwege nog rond de 1.500, onder meer door series van zeven van beide speelsters. Het was nog gelijk tot 20-20, daarna trok Hida de partij naar zich toe.
 
Therese Klompenhouwer had een voor haar doen matige voorronde (0.852), maar liet tegen Fendi af en toe haar klasse zien. De Turkse was alleen goed bij de start (6-0 voorsprong), daarna domineerde Klompenhouwer, die met een 'zeven' net voor de pauze naar 17-7 in 10 ging, maar dat hoge niveau niet kon vasthouden tot het eind.
 
Sruong Pheavy is de dark horse in dit gezelschap, een prachtige speelster, die nog maar vijf jaar actief is en tot de grote talenten van de nieuwe generatie mag worden gerekend. Het zou een klein mirakel zijn als de Cambodjaanse morgen in dit toernooi de wereldkampioene Hida voor de tweede keer kan verslaan. Gülsen Degener is de laatste speelster die voor eigen publiek een gooi naar de titel mag doen. De Turkse outsider, Guzin Mujde Karakasli, hield haar tegenstandster in de kwartfinale bij tot 14-14, raakte daarna achterop met 22-14, maar kon toch nog terugvechten, toen Degener een zwakke slotfase had. ,,Ik wil wereldkampioen worden'', zei Degener voor de start. Het zelfvertrouwen is groot, maar kan ze dat ook waarmaken in eigen land?
Tekst: Frits Bakker
Foto Therese (Ton Smilde/Kozoom)
 
Driebanden Internationaal Klompenhouwer, Therese
Volg ons online