Therese hoop in bange dagen in het verre oosten

Nederlandse wereldkampioene schittert tussen de mannen in World Cup van Guri en verslaat Choong Bok Lee, tot voor kort een van de wereldtoppers als Aziatisch kampioen. Therese keert morgen, donderdag, terug met kansen op het hoofdtoernooi.

06 november 2019

GURI - De uitbundige ontlading, de blijheid en de voldoening na afloop waren Therese Klompenhouwer van haar gezicht af te lezen. Op de dag dat zes van de zeven Nederlanders veel te snel werden uitgeschakeld, dat drie Vietnamezen de top drie van de dagranglijst beklommen, raasde Neerlands hoop in bange dagen op hoge snelheid langs één van de top-Aziaten in het internationale driebandencircuit. Choong Bok Lee, voormalig Aziatisch kampioen, winnaar van de LGU Cup (hoofdprijs 60.000 euro), in zijn eerste wedstrijd van de dag gefinisht met 17(!), capituleerde kansloos tegen de wereldkampioene bij de dames. Therese Klompenhouwer keert in de laatste kwalificaties, donderdag om 11.30 in Korea (vannacht 3.30 in Nederland) glorieus terug in het veld na een overwinning met 30-20 in twintig beurten tegen Lee. En later keert ze nog een keer terug tegen haar tweede tegenstander.

De topvijf positie met vier matchpunten en 1.538 gemiddeld was een beloning die ze zichzelf maar al te graag gunde, maar zelf niet had verwacht. ,,Ik voelde me wel goed na die boost van die prachtige partij in de vorige World Cup in Veghel met series van 10 en 12. Maar Choong Bok Lee verslaan, na zijn topserie van 17 vanmorgen, was haast een mission impossible. Ik begon onbevangen, zag dat hij onzeker van start ging, begon goed aan te vallen, maar ook sterk te verdedigen en heb gewoon een geweldige wedstrijd gespeeld. Zonder grote series, heel regelmatig en heel degelijk. Ik ben er zo verschrikkelijk blij mee. Dit is het waarom ik blijf meedoen aan de World Cups, dit geeft zó veel voldoening.'' Zo vertelde ze het na afloop van de prachtige dag.

Dat was het vooral ook voor al die toeschouwers die woensdag op de derde speeldag de tribunes bevolkten van het Guri Gymnasium op een pittige heuvel aan de rand van de stad, met zijn vele biljarthandelaren die buiten de sporthal promotie en reclame maakten. Voor de vele duizenden kijkers op kozoom, die het de beste speelster ter wereld zo gunden om in deze World Cup haar ontwikkeling verder door te zetten. Morgen, donderdag, wacht er een nieuwe opdracht om eindelijk weer eens het hoofdtoernooi te halen. De loting voor die laatste kwalificatie was niet eens ongunstig: met Dustin Jäschke en Dong Hoon Kim in een poule waarvan de nummer één overgaat.

Drie Vietnamezen in de top drie en een Koreaan gingen Therese Klompenhouwer vooraf in de dagranglijst waar de Europeanen verder nog drie Turken, een Spanjaard en een Fransman hadden. Antonio Montes en Jun-Tae Kim, twee uitblinkers in de laatste World Cup in Nederland, gingen mee in de achterhoede. Dong Hoon Kim, drie punten 0.869, ging als eerste reserve mee naar het hoofdtoernooi, Barry van Beers, 2 punten met een voortreffelijk gemiddelde van 1.892, greep er net naast. De hoogste serie was van Choong Bok Lee, met 17, maar de uitschakeling daarna viel als een koude douche op de Koreaanse sterspeler.

De kwalificaties krijgen vijf Turkse topspelers aan de start met Turgay Orak, Gökhan Salman en Ahmet Alp vanuit de vorige ronde, maar ook Lütfi Cenet, finalist in Veghel, en Can Capak. Dani Sánchez en Sung-Won Choi zijn twee wereldkampioenen die eerst kwalificatie moeten spelen. Verder onder andere drie Colombianen, de ex-juniorenkampioen Jose Juan Garcia, Carlos Campino en Mauricio Aguilar. Achttien spelers van de 36 zijn van Aziatische afkomst, Therese Klompenhouwer de enige Nederlandse, Roland Forthomme de enige Belg, Nikos Polychronopoulos de enige Griek, Dustin Jäschke de enige Duitser, Dion Nelin de enige Deen, Arnim Kahofer de enige Oostenrijker, Gregory Le Deventec de enige Fransman, Riad Nady de enige Egyptenaar op deze voorlaatste dag.

De andere Nederlanders van woensdag haalden de finish helaas niet. Barry van Beers deed een dappere en kwalitatief zeer goede poging. De Rijsbergenaar won zijn eerste partij van Daniel Peña met 30-18 in 13 beurten (serie 19, 2.307 gemiddeld), maar liep tegen een enorm sterke Vietnamees in zijn tweede partij: verlies met 30-23 in 15 tegen Tran Thanh Tu Nguyen. Hoe trots hij ook was op zijn gemiddelde over twee partijen (1.892), het avontuur was na één dag over voor Brabantse Barry.

Volkan Cetin deed het ook absoluut niet verkeerd, ondanks zijn eerste verlies tegen een andere Nguyen, Duy Trung met 30-24 in 23. Voor zijn tweede match stond er een gerenommeerde Amerikaan tegenover Volkan, Hugo Patiño, al een paar keer op de podia in het Amerikaans kampioenschap. De Nederlander was buitengewoon goed op dreef en won met 30-28 in 22.

Jean van Erp maakte de verwachtingen niet waar, kwam zelfs niet eens in de buurt van winstkansen. ,,Ik kan me niet heugen dat ik in tijden zo slecht heb gespeeld’’, bekende hij later zelfs, nadat hij tegen de Belg Wesley de Jaeger een straatlengte had achtergestaan, tegen het einde nog tegen een gemiddelde van 0.400 aankeek, maar nog net op tijd iets terug kon doen: 30-17 in 28. De tweede was iets beter, tegen Turgay Orak, maar toch ook weer ver van zijn normale niveau, want de bijna-thuisspeler in Veghel, die daar de druk van zijn supporters voelde, voelt zich in een mindere periode, zoals alle biljarters dat wel eens meemaken.

Sylvia Eckel bleef warempel lang in de buurt van Antonio Montes, de Spanjaard die in Veghel zo ver doordrong. Op het laatst moest de Zeeuwse afhaken bij de Spaanse armada en verloor ze toch nog riant met 30-10 in 32. De eerste ging verloren tegen Ji Hun Ahn, de Koreaan, met 30-12 in 18, om maar aan te geven hoe hoog het niveau op deze dag al lag. Ronald van Geyt, de partner van Sylvia, slaagde er ook niet in zijn tegenstanders te bedreigen. Het werd 30-12 in 19 tegen Myeong Jong en 30-7 in 19 tegen Kostas Kokkoris.

De dagstand op woensdag:

1 Xuan Cuong Ma 4-1.714-9
2 Tran Thanh Tu Nguyen 4-1.714-5
3 Cong Thanh Nguyen 4-1.578-9
4 Myeong Jong Cha (4-1.578-7)
5 Therese Klompenhouwer 4-1.538-7
6 Duy Trung Nguyen 4-1.538-6
7 Atsushi Kiyota (4-1.395-8)
8 Turgay Orak 4-1.333-6
9 Carlos Campino 4-1.333-6
10 Gökhan Salman 4-1.276-4
11 Chang Hoon Seo 4-1.250-7
12 Mauricio Aguilar 4-1.200-5
13 Antonio Montes 4-1.034-7
14 Ahmet Alp 3-1.875-9
15 Gegory Le Deventec 3-1.200-11
16 Jun Tae Kim 2-1.526-10

De poules voor donderdag:
Poule A: Antonio Montes, Mauricio Aguilar, Sung-Won Choi
Poule B: Dani Sánchez, Ahmet Alp, Chang Hoon Seo
Poule C: Gregory Le Deventec, Gökhan Salman, Nguyen Quoc Nguyen
Poule D: Jun-Tae Kim, Roland Forthomme, Carlos Campino
Poule E: Lütfi Cenet, Turgay Orak, Bong chul Kim
Poule F: Wan Young Choi, Atsushi Kiyota, Dion Nelin
Poule G: Dinh Nai Ngo, Chi Yeon Cho, Duy Trung Nguyen
Poule H: Therese Klompenhouwer, Dustin Jäschke, Dong Hoon Kim
Poule I: Jose Juan Garcia, Myeong Jong Cha, Nikos Polychronopoulos
Poule J: Arnim Kahofer, Cong Thanh Nguyen, Riad Nady
Poule K: Trung Hau Do Nguyen, Tran Thanh Tu Nguyen, Yusuke Mori
Poule L: Can Capak, Xuan Cuong Ma, Duc Anh Chien Nguyen.

Tekst: Frits Bakker

Foto Therese Klompenhouwer (Kozoom)

 

 

Driebanden Erp, Jean van Internationaal
Volg ons online