Therese kan de vorm van EK niet vasthouden

Neerlands hoop is na vier dagen zonder biljarten niet meer in de vorm die ze toonde op het Europees kampioenschap dames. ,,Ik heb het onderschat, vier dagen zonder trainen had het gevolg dat ik geen gevoel meer had in mijn eerste wedstrijd.'' Therese had in Antalya, zonder verdere biljartclubs, nog geprobeerd op een oude pooltafel in een kelder te spelen. ,,Die tafel was zo slecht, dat er niet op te spelen was.''

19 februari 2020

ANTALYA - De Franse triomf ging naar Gwendal Maréchal, de Turkse knock-out werd uitgedeeld door Cem Ozkaya. Op de tweede dag van de World Cup in Antalya streden drie landgenoten in twee groepen om winst. Het niveau was hoog, de strijd was fascinerend en hevig. De Turkse, 40-jarige outsider Ozkaya was internationaal tamelijk onbekend, maar versloeg Turgay Orak en Ahmet Alp, twee gerenommeerde spelers uit zijn land. De 22-jarige Franse belofte Maréchal is een rijzende ster, bekend om zijn stoïcijnse karakter, grote kwaliteiten en niet bang voor grote namen. Dat bewees hij ook weer tegen Jérôme Barbeillon, die na een flitsende start favoriet was in de Franse groep. Therese Klompenhouwer werd na haar succesvolle Europees kampioenschap, met een glorieuze overwinning, uitgeschakeld na haar eerste optredens. Ze verloor haar eerste partij van de Turk Muharrem Peker (30-23 in 31), de tweede partij, winst tegen de oude Egyptenaar Ragay Henry met 30-17 in 26, was niet goed genoeg voor de poulewinst.

De Vietnamees genaamd Nguyen TTT (Tran Thanh Tu) leidde de ranglijst van de dag voor Cem Ozkaya, Gwendal Maréchal, Tolgahan Kiraz en Myeong Jong Cha. Zes Turken behoorden tot de zestien groepswinnaars, net als drie Koreanen en weer een onverwachte Jordaniër. José-Maria Mas, Peter De Backer en Jacob Sörensen gingen door naar de volgende ronde met één overwinning, Michael Nilsson met drie matchpunten. Het goede nieuws aan het eind van de dag kwam voor Jérôme Barbeillon en Kostas Kokkoris, die de eerste en tweede invallers waren voor de volgende en laatste kwalificaties vanwege twee afzeggingen.

 

Gwendal Maréchal, de nummer twee in Frankrijk na Jérémy Bury, toonde opnieuw zijn grote klasse. De Breton, die op 12-jarige leeftijd begon te biljarten, geïnspireerd door zijn opa, staat voor zijn laatste studiejaar (économie) aan de universiteit in Vannes. Hij stond voor een ​​zware missie in zijn laatste wedstrijd tegen Jérôme Barbeillon, die zijn eerste wedstrijd tegen Kevin Vasseur won in 14 beurten. De jongste van de drie Fransen was imponerend de beste in de beslissende wedstrijd tegen Barbeillon met 30-22 in 17.

De Fransman bleef ongestoord, een eigenschap waar hij om bekend staat. ,,Ik had een mindere start dan mijn tegenstander, maar kon goed terugslaan", aldus Maréchal. Het enorme Franse talent, een groot bewonderaar van de creatieve speelstijl van Myung-Woo Cho, van dezelfde generatie, bekende dat hij veel minder tijd besteedt aan trainen dan de jonge Koreaan. ,,Ik heb minimaal 20/25 uur per week nodig voor mijn studies en colleges aan de universiteit. Als ik ga trainen, in Lorient, moet ik 40 kilometer rijden met de auto en ik heb een vriendin waar ik zo veel mogelijk tijd voor vrij wil maken. Dat betekent dat ik alleen 's avonds en in een weekend zonder competities maar een paar uur kan trainen.’’

Cem Ozkaya, een 40-jarige Turk die twee van zijn bekende landgenoten versloeg, heeft meer ervaring in jaren, maar heeft nooit een groot toernooi in Turkije gewonnen. Het enige opvallende resultaat, vorig jaar, was de derde plaats van Ozkaya op een podium met Sayginer en Tasdemir. Wat verder van hem bekend is, is dat hij uit Samson city komt en 12e is op de Turkse ranglijst. Ozkaya was een outsider in de wedstrijden met Ahmet Alp en Turgay Orak, maar won de twee partijen in 18 en 17, met een gemiddelde van 1.714 en tweede op de dagranglijst na Nguyen TTT.

Onder de bekende spelers die op de derde dag werden uitgeschakeld, was onder andere Therese Klompenhouwer (2 matchpunten, 0,929), die zichzelf een slechte voorbereiding verweet. ,,Ik had de ideale vorm na mijn Europese titel van vorig weekend, maar ik heb niet getraind in de vier dagen tot de World Cup. En eigenlijk ook niet kunnen trainen. Het resultaat was: ik had helemaal geen gevoel in mijn eerste wedstrijd. Het is dus een vergissing om te denken dat een paar dagen niet spelen geen probleem is. Ik was zelfs van plan om op een oude pooltafel in een kelder te gaan spelen, maar die was zo oud en slecht, dat het echt onmogelijk was.''

Xuan Cuong Ma, Inwon Kang, Peter Ceulemans (2 punten, 1.485), Murat Tüzül en Ronny Lindemann, beide met twee verliespartijen, konden de derde dag ook niet overleven.

De dagranglijst van woensdag:

1 Tran Thanh Tu Nguyen 4-1.714-8

2 Cem Ozkaya 4-1.714-6

3 Gwendal Maréchal 4-1.666-9

4 Tolgahan Kiraz 4-1.578-10

5 Myeong Jong Cha 4-1.578-9

6 Chang Hoon Seo 4-1.578-6

7 Ahmet Koseoglu 4-1.395-6

8 Gökhan Salman 4-1,363-6

9 Manol Minaoglu 4-1.224-6

10 Muharrem Peker 4-1.052-8

11 Mashour Abu Tayeh 4-1.034-6

121 Gezongen Il Jeong 4-0.983-6

13 Michael Nilsson 3-1.111-10

14 Jose-Maria Mas 2-1.655-9

15 Peter De Backer 2-1.611-8

16 Jacob Sörensen 2-1.292-7

 

De poule-lotingen voor de laatste kwalificatiedag (12 winnaars en de drie runners-up gaan naar de hoofdtabel met 32):

Poule A: Nilsson, Jeong, Duc Chien Nguyen

Poule B: Sánchez, Mas, Abu Tayeh

Poule C: De Backer, Peker, SW Choi

Poule D: Sörensen, Minaoglu, Forthomme

Poule E: Nelin, Andersen, Salman

Poule F: Barbeillon, Koseoglu, Heo

Poule G: Polychronopoulos, Seo, WY Choi

Poule H: Nguyen Quoc, Jäschke, Cha

Poule I: Kiraz, Kahofer, Do Nguyen

Poule J: Ngo, Mori, Maréchal

Poule K: JT Kim, Abdin, Ozkaya

Poule L Nady, Kokkoris, TTT Nguyen.

Tekst: Frits Bakker

Foto Therese Klompenhouwer (Kozoom Studio)

 

Driebanden Klompenhouwer, Therese World Cup
Volg ons online