Therese Klompenhouwer in volle voorbereiding op WK

Nederlandse wereldtopper doet in Izmir aanval op de titel van de Japanse Orie Hida: ,,Ik doe er alles aan om klaar te zijn, want ik heb de hele zomer doorgetraind.'' Joey de Kok enige Nederlander op het WK voor junioren in Izmir.

29 augustus 2018

IZMIR - De Turkse stad Izmir is van 18 tot 23 september 2018 het podium voor twee wereldkampioenschappen driebanden. De dames gaan van start met de Japanse Orie Hida als titelverdediger en Therese Klompenhouwer als belangrijkste concurrente. Daarna komen de junioren in de arena met de Spanjaard Carlos Anguita als regerend kampioen. De organiserende stad is de tweede havenstad van Turkije aan de Egeïsche Zee met een bevolking van meer dan vier miljoen.

De grote favorieten bij de dames zijn de 42-jarige Japanse Orie Hida, die vorig jaar in de finale van het WK de 20-jarige Koreaanse Mi Rae Lee versloeg en haar vierde wereldtitel opeiste. De Nederlandse Therese Klompenhouwer, die na twee opeenvolgende wereldtitels vorig jaar in het Belgische Zoersel werd onttroond, is de belangrijkste uitdaagster. Mi Rae Lee heeft zich niet gekwalificeerd, omdat ze de nummer twee is in Zuid-Korea. Voor Korea speelt in het damestoernooi Bo Mi Kim.

Therese Klompenhouwer heeft de voorbereiding al ingezet en is getergd om de titel terug te winnen. ,,Ik heb een hele zomer doorgetraind, want ik wil absoluut klaar zijn om een nieuwe gooi naar de titel te doen. Deze week is mijn laatste week dat ik moet werken in de zaak van mijn vader. Dan heb ik nog twee weken om me volledig te concentreren op mijn trainingen.’’ Joey de Kok is de Nederlander die is geplaatst voor het WK bij de junioren.

Therese weet op voorhand wie de rivalen zijn: Orie Hida is altijd sterk, Srong Pheavy speelt ook veel en de jonge Bo Mi Kim heeft een professionele begeleiding. Het toernooi is heel sterk bezet, maar ik kijk niet naar mijn concurrenten, ik ben meer met mijn eigen spel bezig en ga van eigen kracht uit.’’

Therese Klompenhouwer is de enige Nederlandse. ,,Dat komt omdat ik de ladiescup niet heb gewonnen. Gülsen Degener won de finale en daardoor mag er nog een derde Turkse meedoen in plaats van een tweede Nederlandse.’’

Als organiserend land heeft Turkije nu drie speelsters op de deelnemerslijst: Gülsen Degener mag zeker tot de outsiders worden gerekend. Güzin Mujde Karakasli en Aysegul Fendi zijn de twee andere speelsters van het thuisland. Ook Colombia heeft drie spelers, Japan start met Orie Hida en Ayako Sakai, Nederland en Korea komen alleen met Therese Klompenhouwer en Bo Mi Kim aan de start.

Orie Hida speelde dit jaar in eigen land enkele sterke toernooien. Bo Mi Kim heeft zich sterk ontwikkeld als de nummer één van Korea. Ook nar Srong Pheavy, de Cambodjaanse, wordt uitgekeken tot wat zij op het internationale podium in staat is.

Carlos Anguita greep de titel vorig jaar in zijn eigen vertrouwde Spaanse Narejos, waar hij de Koreaan Beom Yeol Lee versloeg. De Koreaan Myung Woo Cho, de onbetwiste favoriet, stelde teleur in de Spaanse biljartenclave, maar is als gelouterde World Cup speler weer de grote favoriet. Carlos Anguita, ook Europees kampioen, is een geducht toernooispeler en wordt samen met de andere Spaanse deelnemer, Mario Mercader, al jaren klaargestoomd voor het grote werk in het Spaanse trainingscentrum

De Fransen Gwendal Maréchal en Maxime Panaia behoren zeker ook tot de kanshebbers. Gwendal Maréchal stond op het podium in Spanje vorig jaar, Maxime Panaia werd verrassend Frans kampioen bij de junioren in La Baule en behoort tot de grote talenten in het driebanden.

De wedstrijden worden gespeeld in de Halkapinar Sport Hall. De indeling van de poules met vier groepen van vier spelers:

Vrouwen van 18 tot 20 september:

Groep A:
Orie Hida (Jap) regerend kampioen
Jeanette Jensen (Den)
Steffi Daske (Dui)
Sruong Pheavy (Cam)

Groep B:
Gülsen Degener (Tur)
Sandoval Johana (Col)
Lalinde Claudia (Col)
Ayako Sakai (Jap)

Groep C:
Therese Klompenhouwer (Ned)
Helga Mitterböck (Oos)
Castillo Paola (Col)
Güzin Mujde Karakasli (Tur)

Groep D:
Jackeline Perez (Pe)
Jaimie Buelens (Bel)
Bo Mi Kim (Kor)
Aysegul Fendi (Tur) 

Junioren van 21 tot 23 september:

Groep A:
Carlos Anguita (Spa) regerend kampioen
Mahmoud Ayman (Eg)
Maxime Panaia (Fr)
Bjorn Mikkel Jensen (Den)

Groep B:
Gwendal Maréshal (Fr)
Myung Woo Cho (Kor)
Santiago Ocampo (Col)
Alperen Cebeoglu (Tur)

Groep C:
Cristopher Ramirez (Per)
Mario Mercader (Spa)
Stef van Hees (Bel)
Daehyeon Jang (Kor)

Groep D:
Syouta Funaki (Jap)
Julian Vasquez (Col)
Joey de Kok (Ned)
Arda Güngor (Tur).

Tekst: Frits Bakker

Foto: Therese Klompenhouwer

 

 

 

Driebanden Klompenhouwer, Therese WK
Volg ons online