Therese Klompenhouwer: we gaan nog niet naar huis

Therese Klompenhouwer kon donderdag op de late Koreaanse avond de Hollandse kraker 'En we gaan nog niet naar huis' aanheffen. De Nederlandse wereldkampioene won haar tweede partij in de poulefase en heeft nog alle kans om zich te plaatsen voor de volgende fase.

Dick Jaspers heeft dat al gedaan, Sam van Etten moet nog twee missies volbrengen, maar maakt een sterke indruk. Eddy Merckx, de enige Belg in het toernooi, heeft zich na een mindere start opgewerkt naar de kopgroep in zijn poule van acht.

26 januari 2023

WONJU - De Vietnamees Quyet Chien Tran was in de eerste vijf sessies van de voorronde met zes poules in de World 3-cushion Grand Prix de opvallendste speler. Met vijf partijen gespeeld zijn Tran, Dick Jaspers, Jung Han Heo en Marco Zanetti de spelers met de maximale matchpunten. Tran is de beste in moyenne met 2.234. Hij schitterde bovendien met een serie van 19 in zijn partij tegen de Koreaanse Jieun Han, die Tran maakte in zijn allerlaatste beurt (16-5 en 35-6 voor Tran, 3.923 gemiddeld). Quyet Chien Tran is ook de speler met de meeste punten gemaakt over 2 sets van 20 minuten. De Vietnamees haalde in de partij tegen Jieun Han 51 punten in 13 beurten (3.923).

Ruben Legazpi was tot nu toe de beste in partijmoyenne met 45 punten in 10 beurten (4.500). De andere speler die de 50 grens haalde was Duc Anh Chien Nguyen met 50 in 16 beurten. Opvallende scores kwamen verder van Marco Zanetti (45 in 23), Jun Tae Kim, Jung Hee Lee en Dion Nelin, Murat Naci Coklu en Choong Bok Lee (allen 44 punten).

De World Grand Prix in het sjieke Koreaanse hotel ontwikkelt zich zo langzamerhand naar de eindfase. Over twee dagen zijn vijf spelers uit elke poule geplaatst voor de volgende fase: met 6 groepen van vijf spelers, die weer allemaal tegen elkaar spelen. De beste nummers 1 en 2 uit elke groep plaatsen zich met de 4 beste nummers 3 voor de laatste fase met 16 spelers in een dubbele knock-out. Die laatste wedstrijden worden dinsdag 31 januari en woensdag 1 februari gespeeld.

De zes dames in het gezelschap van 48 spelers sloten donderdagavond de dag af met twee keer winst, voor Therese Klompenhouwer en Nhi Hoangyen Nguyen, een remise van Ga Yeon Jang en verliespartijen voor Han, Karakasli en Fukao.

 

 

Het overzicht met nog twee dagen voorronden te gaan:

Poule A:

De onbetwiste koploper is Dick Jaspers met zijn 15 matchpunten uit 5 en 2.170 gemiddeld. Voor de vier andere posities wordt het nog een mooi gevecht, hoewel Pedro Piedrabuena na zijn zege op Myung Woo Cho (2-0, 2.066, serie 15) ook vrijwel zeker naar de volgende ronde gaat. Jaspers versloeg TTT Nguyen met 2-0 (2.818) in zijn vijfde partij. De Nederlander leidt voor Piedrabuena (10 punten), Jun Tae Kim (9), Bong Joo Hwang (7)en TTT Nguyen (5). Voor Myung Woo Cho, ondanks zijn serie van 14, is nog werk op te knappen, omdat hij voorlopig nog op de gedeelde vijfde plaats staat. Jaspers speelt in zijn twee laatste partijen nog tegen Jun Tae Kim en Myung Woo Cha en is een soort scherprechter voor de afloop. De cruciale partij tussen Jaspers en Cho, twee hoofdrolspelers uit de laatste World Cup, opent morgen de voorlaatste dag.

Poule B:

Sung Won Choi is de leider en is Dani Sánchez gepasseerd door zijn winst op Jose Miguel Soares. Sánchez en Seo speelden een remise in hun laatste partij, waardoor drie spelers in de achtervolging op Choi (9 punten) zijn: Dani Sánchez, Nikos Polychronopoulos en Chang Hoon Seo hebben 7 punten uit 4 wedstrijden. Jung Hee Lee, die onverwacht verloor van de Vietnamese dame Nguyen (11-10 in de derde set), staat met 6 punten nog net op de vijfde plek. In de groep is Jin Youl Kim uitgevallen door het overlijden van zijn moeder. Morgen, vrijdag, opent de dag met de partij tussen Dani Sánchez en Sung Won Choi met de koppositie als inzet. De volgende partij gaat tussen Nikos Polychronopoulos en Chang Hoon Seo, ook beslissend voor de bovenste plaatsen.

Poule C:

Jung Han Heo heeft na zijn vijfde winstpartij de koppositie met 15 punten stevig in handen, achtervolgd door een drietal Turken van wie Tayfun Tasdemir de beste is met 12 punten uit 5 voor Murat Naci Coklu (9) en Burak Hashas (7). Heo is de beste in moyenne met 2.126 voor Tasdemir met 2.078. De jonge Nederlander Sam van Etten verloor zijn vijfde partij van Coklu en zakt naar de vijfde plaats met 6 matchpunten, nog net voor Jose Juan Garcia met 4. Van Etten staat gelijk met Wan Yung Choi en een punt voor op Garcia, die hij allebei moet voorblijven in zijn laatste partijen tegen Fukao en Hashas. De openingspartij op vrijdag is de Turkse clash tussen Tayfun Tasdemir en Murat Naci Coklu. Jung Han Heo en Jose Juan Garcia is de volgende wedstrijd, waarin Garcia speelt voor zijn laatste kansen.

Poule D:

De koppositie wordt gedeeld door Torbjörn Blomdahl, Haeng Jik Kim en Myeong Jong Cha, alle drie met 12 punten en buiten het bereik van de achtervolgers. Torbjörn Blomdahl won van Myeong Jong Cha met 2-0 (2.266). Haeng Jik Kim was de betere in de belangrijke partij tegen Miyashita met 2-1 (2.050). Vier spelers gaan de strijd aan om de twee andere posities: Miyashita, Cataño, DR Kim en Choong Bok Lee. Alleen Karakasli is uitgeschakeld in deze groep. Torbjörn Blomdahl moet tot zijn laatste partij wachten voordat hij Haeng Jik Kim treft in een rechtstreeks duel. Choong Bok Lee start vrijdag tegen Blomdahl in een poging om naar de top vijf op te rukken.

Poule E:

De positie van Quyet Chien Tran is onaantastbaar met 15 matchpunten uit 5. Sameh Sidhom, die Dion Nelin versloeg met 2-0 (2.214) volgt samen met Hyung Kon Kim op drie punten, Dion Nelin doet nog volop mee voor de bovenste posities. Ruben Legazpi probeert na de winst op Ayman zijn vijfde positie over de finish te brengen. Alessio D'Agata werd in zijn laatste partij verslagen door Tran en heeft een sterk eindschot nodig om te verrassen. Ruben Legazpi heeft vrijdagmorgen een missie in zijn partij tegen Sameh Sidhom. De Spanjaard wil zich definitief in de top vijf spelen en krijgt later de Koreaanse dame Jieun Han nog als uitsmijter. Alessio D'Agata en Mahmoud Ayman, de twee jonge beloftes in deze groep, spelen de laatste partij tegen elkaar. Quyet Chien Tran en Sameh Sidhom spelen op die laatste dag vermoedelijk nog voor de groepswinst.

Poule F:

Voor Marco Zanetti is er geen vuiltje aan de lucht met zijn 15 matchpunten uit 5 partijen. De Italiaan was ook door Pedro Gonzalez niet te stoppen en schitterde met 2-0 (3.000 gemiddeld, series van 14 en 12). Su Yeong Park, ondanks verlies in de laatste part, gaat vrijwel zeker mee naar de volgende fase, net als Duc Anh Chien Nguyen. Eddy Merckx versloeg Therese Klompenhouwer met 2-1 in een zeer tactische wedstrijd. De Belg klom daardoor naar een gedeelde vierde plaats (samen met Nguyen en Park op 9 punten). Ze worden gevolgd door Pedro Gonzalez en Therese Klompenhouwer. De Nederlandse wereldkampioene knokte zich prachtig terug in haar laatste partij van deze dag. Daarin versloeg ze Su Yeong Park met 2-1 (1.434 voor Therese, 1.291 voor Park). ,,Ik geloof in mijn kansen'', rekende Klompenhouwer, die zondag nog niet naar huis wil. ,,Ik hoop in het toernooi te blijven, dat zou een mooi succes zijn.''

Tekst: Frits Bakker
Foto Therese Klompenhouweer (Five&Six)

 

Driebanden Etten, Sam van Internationaal
Volg ons online