Therese is in Korea fysiek en mentaal in topvorm

Nederlandse wereldkampioene driebanden Therese Klompenhouwer na een twee weken lange quarantaine in Zuid Korea, Seoul en na een intensieve trainingsweek klaar voor twee Grand Prix toernooien van de Five&|Six organisatie in Korea. Ze staat in partijen over korte setjes tegenover Sruong Pheavy, de nummer twee van de wereld, en drie sterke Koreaanse speelsters. ,,Ik heb er ontzettend veel zin in om te schitteren.''

11 januari 2021

SEOUL – Voor de Nederlandse wereldkampioene Therese Klompenhouwer start het Koreaanse avontuur met twee Grand Prix toernooien over twee dagen, op woensdag 13 januari. De enige Europese speelster in de toernooien van Five&Six heeft vanwege de quarantaine een slopende voorbereiding achter de rug, traint nu dagelijks en is in optimale vorm. Trainingspartijtjes van bijna twee gemiddeld tonen aan hoe zeer Therese gemotiveerd is voor de missie in Korea.

De KNBB sprak met haar op de dag voor de start: over het verblijf in Zuid Korea, de noodzakelijke, eenzame opsluiting door COVID-19, de lange trainingen, de entourage, de organisatie en de (hoge) verwachtingen.

Therese Klompenhouwer, exclusief in gesprek met de KNBB:

KNBB: Hoe was het met je, fysiek en geestelijk, toen je na die twee weken in Koreaanse quarantaine eindelijk weer uit je hotel mocht?

Therese: Ik was ontzettend opgelucht en blij toen ik eindelijk uit die quarantaine mocht. Het is zeker niet zo dat ik dat als fijn heb ervaren, die twee weken. En toen ik eruit mocht, barstte ik van de energie en was ik echt heel erg blij. Ik ben mezelf echt tegengekomen in die twee weken en heb heel goed kunnen nadenken over wat ik wil en vooral over wat ik juist níet wil. Dus mentaal kwam ik er uiteindelijk heel goed uit. Fysiek op zich ook wel, ik zat vol energie en had enorm veel zin om weer dingen te gaan ondernemen. Ik heb geprobeerd om mezelf zo fit mogelijk te houden, in zoverre als dat kon op mijn hotelkamer.

KNBB: Daarna ben je verhuisd naar een andere locatie? Waar verblijf je nu, waar in Seoul, of elders?

Therese: Ik ben in Gangnam, Seoul nu, heb een hotel op 10 meter van MVL club, waar ik de gelegenheid heb om te komen trainen. Waar ik heel dankbaar voor ben, aangezien de meeste clubs hier dicht zijn door Corona. De mensen van Five&Six, die de toernooien organiseren, maar ook Jeong Kyu Park, van mijn sponsor Cuesco, zorgen enorm goed voor me.

KNBB: Morgen start voor jou het eerste toernooi van Five&Six: met vier Aziatische tegenstanders die tot de beste van de wereld behoren bij de dames. Hoeveel partijen speel je per dag, hoe ziet het schema eruit?

Therese: Ik speel vanaf woensdag (11 januari) tot en met zaterdag één partij per dag. Het toernooi start dinsdag, maar omdat we met vijf speelsters zijn, is er elke dag een deelnemer vrij. Voor mij is dat op de eerste dag. Er wordt elke dag een ronde gespeeld om 18.00 uur en een om 19.30. Dat is Nederlandse tijd om 10.00 uur en 11.30 ’s morgens. We spelen setjes tot 7 punten, best of 5. Ik ben in goede vorm, maar sets tot 7 is niet in mijn voordeel, dus ik zal vanaf de start scherp moeten zijn.

KNBB: Je bent nu 8 dagen uit de quarantaine, in die aanloop naar het toernooi heb je alleen maar getraind en partijtjes gespeeld. Heb je ooit in je carrière zo veel getraind? Wie is je belangrijkste tegenstander?

Therese: In dit format zijn alle vier de tegenstandsters even gevaarlijk, dus ik ga elke partij in alsof het mijn belangrijkste tegenstandster is. Ik kan me niet heugen, wanneer ik voor het laatst in één week zoveel heb getraind inderdaad. Ik moet zeggen dat ik er wel echt weer van geniet en het biljarten nog geen minuut zat ben geweest.

KNBB: Wat kun je zeggen over de trainingspartijtjes die je hebt gespeeld?

Therese: Ik heb voornamelijk wedstrijden tot 25/30/35 punten gespeeld. In die partijen speel ik heel erg goed, ook omdat je makkelijker de mogelijkheid heb om een hoge serie te maken. Ik heb een paar partijen tot setjes van 7 gespeeld en ik merk dat dat toch wat lastiger is. Maar ik zal niet de enige zijn die daar last van zal hebben (zeg ik lachend).

KNBB: Hoe ziet de organisatie eruit? Waar is de speelzaal, wat is het format, wat is het prijzengeld?

Therese: De organisatie is heel erg goed. We spelen de toernooien in de studio van MBC Sports+. Het is een heel stijlvolle, mooie entourage. Alles is professioneel opgezet en alle wedstrijden worden live uitgezonden op MBC Sports+, wat de grootste sportzender van Korea is. Format is setjes tot 7 best of 5 sets en in de finale best of 7 sets. De winnaar krijgt 5 miljoen Koreaanse won, ongeveer 3500 euro.

KNBB: Waar kunnen je fans de partijen zien: op welk tijdstip (Nederlandse tijd) op welke youtube link?

Therese: De wedstrijden zijn voor de fans te zien om 10.00 uur en half 12 vanaf morgen, dinsdag, op het YouTube kanaal van Five&Six International.

Dank voor het interview, Therese, heel veel succes gewenst.

Tekst: Frits Bakker

Foto: Deelneemsters (Jeong Kyu Park)

Dames Driebanden Grand Prix
Volg ons online