Therese in Korea, het mekka van driebanden

Interview Frits Bakker/Kozoom/KNBB met nummer één van de wereld bij de dames

Over haar ambities, het bondscoachschap en de opkomende Aziatische concurrentie

27 september 2017

CHEONGJU CITY- Maandagavond is ze aangekomen in Seoul, vanaf nu, met een kleine jetlag in de benen, ligt de focus voor Therese Klompenhouwer op de World Cup in Cheongju City. De beste speelster in het vrouwenpeloton, ondanks de gemiste wereldtitel, kijkt ernaar uit om de strijd aan te gaan met de wereldtop bij de mannen. Het is de start van een lang en slopend seizoen, waarin de Nederlandse, veelvoudige kampioene zowel nationaal als internationaal aan vrijwel alle toernooien meedoet.

Ze maakt in Zuid-Korea deel uit van een kleine Nederlandse enclave, met Dick Jaspers, automatisch geplaatst voor het hoofdtoernooi en Jean Paul de Bruijn. De Europeanen zijn toch al zwaar in de minderheid tegenover de Koreanen en Vietnamezen. Therese Klompenhouwer zou ze wel naar Korea willen toeschreeuwen: ,,Het is zo’n prachtig land, met vriendelijke mensen en een geweldige biljartcultuur.’’

Zelf is ze afgereisd met Chantal, haar vriendin en trouwe supporter. ,,We proberen ook nog een beetje te genieten van de cultuur, maar ik concentreer me alleen op het biljarten.’’ Morgen (woensdag) komt Therese voor het eerst in de arena in een poule met de niet te onderschatten Vietnamees Trung Hau Do Nguyen en een speler uit de kwalificatie van dinsdag. De wedstrijden van Therese zijn rechtstreeks te volgen op Kozoom om half negen en half twaalf Nederlandse tijd.

Kozoom en de KNBB spraken met de tweevoudig wereldkampioene en vroegen naar de sfeer, de ambities en de plannen voor dit jaar.

 

 

Kozoom/Frits Bakker: Hoe voelt het om terug in Korea te zijn, het land van je laatste wereldtitel, het land van de toekomst in driebanden?
Therese Klompenhouwer: Het voelt altijd goed om in Korea te zijn, alsof ik niet ben weggeweest. Ik voel me hier thuis en kijk er altijd naar uit om hierheen te gaan.

Kozoom/FB: Hoe is het weer, het hotel, de speelzaal?
TK: Het weer is uitstekend, net als het hotel. De speelzaal ziet er ook tip-top uit, maar ik had ook niet anders verwacht. Het is altijd in orde hier in Korea.

Kozoom/FB: Met welke ambitie sta jij in World Cups aan de start, waar toch de top van de mannenwereld speelt?
TK: Mijn ambitie is om toch weer eens het hoofdtoernooi te halen. Ik weet dat dat steeds moeilijker wordt, want het niveau stijgt alleen maar, maar ook ik sta nog steeds niet stil. Ik zal goed moeten spelen en scherp moeten zijn, dan zijn er altijd mogelijkheden. Ik weet dat ik het kan, het moet alleen op dat moment zelf nog wel lukken. Ik zit in een goede periode, dat moet ik zien vast te houden.

Kozoom/FB: Wat was je beste resultaat ooit in een World Cup?
TK: Mijn beste resultaat was in 2014. Toen haalde ik, hier in Korea, het hoofdtoernooi. Ik won in de pré kwalificatie van twee Vietnamezen en in de kwalificatie van Savas Bulut en Takeshima O. In het hoofdtoernooi lootte ik Torbjörn Blomdahl en verloor ik met 40-20 in 12 beurten. Ik werd uiteindelijk 21e met een algemeen moyenne van 1.333.

Kozoom/FB: Wat betekent het voor jou, een World Cup spelen: ervaring opdoen, sterke tegenstanders ontmoeten? En ook: weten dat je geen kans hebt om heel ver te komen?
TK: Ervaring opdoen is nog steeds belangrijk. Ik neem dat mee in mijn wedstrijden in de competities en de Grand Prix toernooien bijvoorbeeld. Ik ken de klappen van de zweep en ben daardoor mentaal sterker geworden. Ik kan van grote namen winnen, dat komt omdat ik er steeds vaker tegen speel.

Kozoom/FB: Zijn het ook een soort van uitstapjes, nu met Chantal bijvoorbeeld, iets van de wereld zien?
TK: Nee, ik zie het niet als uitstapjes. Natuurlijk vinden we alles wat eromheen gebeurt heel leuk. We zien veel en maken een hoop mooie dingen mee. Daar genieten we ook intens van en dat waarderen we ook heel erg. Maar ik ga wel om een World Cup te spelen, om alles te geven en zover mogelijk te komen.

 

 

Kozoom/FB: Maar heel weinig Nederlanders, Belgen en Fransen zijn afgereisd naar Korea? Dat komt zeker door de hoge kosten. Maar toch… de beste Nederlanders hebben toch een privilege, krijgen een vergoeding van de bond om World Cups te spelen? En toch is er heel weinig belangstelling?
TK: Ik weet niet wat de reden is dat er weinig belangstelling is vanuit Nederland en België. Dit is een hele mooie World Cup in een land waar biljarten als sport heel groot is. Veel biljartclubs, veel goede spelers en ontzettend biljart-minded. Dus voor biljarters zeker de moeite waard om hier eens naartoe te reizen, lijkt mij.

Kozoom/FB: Hoe gaat dit seizoen er verder uitzien voor jou? Waar moeten je pieken liggen?
TK: Ik speel in drie competities, daarnaast alle World Cups en Grand Prix toernooien. Het is mooi dat ik al zo goed als zeker geplaatst ben voor de Masters. Daar zou ik nou echt wel eens willen pieken. Ik weet niet hoe het komt, maar ik presteer daar altijd ver onder niveau. Dat zou ik graag eens anders zien. Verder kan ik mijn tiende Nederlandse titel bij de dames halen. Ik ben dit seizoen les gaan geven en geef redelijk wat clinics en demonstraties. Best druk allemaal, maar ontzettend leuk om te doen!

Kozoom/FB: Wie worden jouw grote rivalen voor de komende Jaren, behalve Orie Hida?
TK: Ik zie veel progressie bij de Koreaanse dames, dus ik denk dat die in de toekomst grote rivalen worden. De Japanse dames blijven ook altijd sterke tegenstanders, niet alleen Hida. Ik hoop dat Europa ook een beetje mee gaat komen bij de dames, want het niveau in Azië zal alleen maar stijgen. We mogen niet stil blijven staan.

Kozoom/FB: Zie jij progressive in het totale vrouwenbiljarten? En voel je dat er nog vooruitgang inzit bij jou zelf?
TK: Ja, ik zie wel progressie, alleen gaat het niet zo hard. Ik ben nog steeds van mening dat er te weinig grote damestoernooien zijn. Ik hoop echt dat dat verandert in de toekomst. Dat we niet alleen eens per jaar een WK of EK hebben, maar gewoon elk jaar beide en daarnaast nog twee of drie andere Internationale toernooien. Dat zou geweldig zijn.

Kozoom/FB: Hoe is je zomer geweest? Hard werken? Vakantie gehad?
TK: Zoals altijd heb ik deze zomer bij mijn vader gewerkt. Ik werk in de keuken en dat zijn lange dagen. Toch heb ik wel iets minder gewerkt dan andere jaren. Ik ben natuurlijk twee weken naar New York geweest voor het Jennifer Shim toernooi en de Verhoeven Open. Dat was tevens ook mijn vakantie, haha. Want nee, een echte vakantie zat er dit jaar niet in door het drukke biljartschema.

Kozoom/FB: Ik zag dat jij ook aan de slag gaat als een soort bondscoach?
TK: Ja klopt. Ik ben deze maand begonnen als één van de bondstrainers van de KNBB. Samen met Jean Paul de Bruijn, Raimond Burgman en Barry van Beers. Vanuit de Sectie driebanden willen ze jeugd en talenten de kans geven om zich verder te ontwikkelen in het driebanden. Er zijn tussen de 15 en 20 spelers geselecteerd. Die zijn ondergebracht bij één van de vier trainers. We gaan nu een jaar met die spelers aan de slag en kijken daarna hoe verder.

Kozoom/FB: Heb je nog wat sport gekeken de laatste weken? WK wielrennen, met de mooie Nederlandse successen? Voetbal?
TK: Zeker geen wielrennen. Ik ben niet zo'n wielerliefhebber zoals jij. Voetbal kijk ik wel, maar ook niet veel. Ben meestal aan het biljarten, dus niet zoveel tijd om te kijken.

 

 

Kozoom/FB: Vertel eens iets over het Koreaanse leven: het eten, de mensen, de stad waar je nu gaat spelen?
TK: Ik voel me goed in Korea. De mensen zijn ontzettend vriendelijk en gastvrij. Het eten is lekker, vooral de Koreaanse barbecue! Ik geniet van het samenzijn met het Kimchi-team. We zijn één grote familie en ik ben blij dat ik daar een onderdeel van mag zijn!!

Kozoom/FB: Ga je nog bij Kimchi, je sponsor, op bezoek?
TK: Nee, ik denk dat daar geen tijd voor is helaas. Ik ben gisteren aangekomen en meteen doorgereisd naar Cheongju, wat bijna drie uur rijden is van Kimchi. Omdat ik morgen al moet spelen was er geen tijd om in Seoul te blijven.

Kozoom/FB: Hoe lang blijf je weg?
TK: Ik vlieg maandagochtend alweer naar huis, omdat ik maandagavond moet spelen in de Belgische competitie. Als mijn schema het had toegelaten, was ik heel graag langer gebleven of eerder gekomen, maar dat was niet mogelijk dit jaar.

Tekst: Frits Bakker/Kozoom/KNBB
Foto's Therese ©Chantal Seve, uitgelichte foto ©Kozoom

Azië Driebanden Klompenhouwer, Therese
Volg ons online