Therese maakt zich zorgen in donkere tijden

De Nederlandse wereldkampioene sluit de UMB Challenge af en valt weer in een periode zonder toernooien, competities en wedstrijden. ,,Ik maak me best wel zorgen over de komende vijf, zes maanden, want hoe lang gaat deze pandemie ons nog in zijn greep houden?''

28 oktober 2020

NIJKERK - De UMB Challenge die zich vandaag afsloot na drie dagen voorronden tegen drie wereldtoppers, geeft Therese Klompenhouwer een redelijk goed gevoel. Torbjörn Blomdahl was winnaar van de groep voor Sung-Won Choi, Jérémy Bury derde, Therese eindigde niet zo ver achter de wereldtoppers. ,,Ik had nog wel iets meer verwacht, maar ben tevreden.'' Zeker ook gezien de huidige mentale en fysieke omstandigheden: een net verbroken relatie met haar vriendin en een pijnlijke blessure aan haar voet. ,,Wat me ook een beetje zorgen baart, is de crisis door Corona, de komende zes maanden worden heel zwaar.''

Kozoom en KNBB spraken met de wereldkampioene na de Challenge waarin ze eindelijk weer eens in actie kon komen.

Frits Bakker: Hoe anders is het om een Challenge te spelen en niet gewoon aan hetzelfde biljart tegen een tegenstander te spelen?
Therese: Het is vreemd om in een lege zaal te staan zonder de sfeer van een echte wedstrijd. Ik moet zeggen dat ik blij was met de uitnodiging, want we liggen nu helemaal stil. Maar inderdaad: het wedstrijdgevoel ontbreekt, in elk geval bij mij. Al weet je in je achterhoofd dat er mensen meekijken, dat geeft een apart gevoel.

FB: Heb je het gevoel gehad dat je acquit net niet goed genoeg is om meer te kunnen scoren?
Therese: Ik had op deze tafel moeite om de acquit aan de juiste kant van bal drie te raken. Toen ik dat echt probeerde, miste ik de acquit. Dus ik nam er genoegen mee om hem dan maar iets minder goed te laten caramboleren. Dan kan hij nog altijd goed uitvallen, dus vaak was mijn tweede niet het probleem, wel het derde punt. Ik heb in mijn laatste tien beurten zes keer twee gemaakt, dus die tweede was vaak niet goed geraakt. Maar goed: in trainingen kwam ik vaak tussen 2.500 en 3.000 in dit format, daar ben ik wat onder gebleven.

FB: De Challenge klaar, nu weer thuis is het zwarte gat, zonder wedstrijden en competitie.
Therese: Ja, zo ziet het er wel naar uit. Ik maak me best zorgen over de toekomst, want hoe lang houdt deze pandemie ons nog in zijn greep? Niemand weet het, dus het is voor mij en velen met mij een heel onzekere tijd.

FB: Fysiek en mentaal gezien: je vertelde ons voor de start over een pijnlijke blessure aan je voet, waardoor je bijna niet kon lopen.
Therese: Ik heb een lichte ontsteking in mijn voet, maar gelukkig had ik er tijdens het spelen niet veel last van. 's Morgens na het slapen kon ik er bijna niet op staan, gedurende de dag ging het beter.

FB: Hoe kijk je tegen de nieuwe periode in je privéleven aan? Je relatie is verbroken.
Therese: Ja, klopt, dat is nu even lastig, omdat het allemaal heel vers is. Ik heb nog geen idee hoe het privé gaat lopen. Dat zal de tijd uitwijzen.

FB: Het blijft vooral hopen op een sportieve, nieuwe start, zoals we dat allemaal doen in deze sombere weken van het jaar.
Therese: Ja, dat zeker, maar ik denk dat er dit jaar geen start meer komt in het biljarten.

FB: Wij wensen je alle goeds toe, bedankt voor het openhartige interview.
Therese: Ik voel me best wel oké, hopelijk is mijn privéleven snel weer op orde. Ik kom met mijn familie en vrienden de donkere winterdagen wel door.

De eindstand in de Poule waarin Therese speelde:

1 Torbjörn Blomdahl 111 punten (in totaal 30 beurten)
2 Sung-Won Choi 90
3 Jérémy Bury 88
4 Therese Klompenhouweer 73.

Tekst Frits Bakker

Foto Therese Klompenhouwer

Dames Driebanden Klompenhouwer, Therese
Volg ons online