Therese in Sharm El Sheikh tegen Maréchal

De World Cup in Sharm El Sheikh gaat morgen, dinsdag, de derde dag in met onder andere Therese Klompenhouwer, Barry van Beers, Jeffrey Jorissen en de Nederlandse Master Ludo Kools. Jordy de Kruijf werd vandaag uitgeschakeld met een overwinning en een nederlaag. De Koreaan Choong-Bok Lee was de beste dagwinnaar, Jeffrey Jorissen gaat mee naar de volgende ronde als tweede reserve.

29 november 2021

SHARM EL SHEIKH - De 48-jarige Choong Bok Lee behoorde ooit tot de Grote Vijf van het Koreaanse biljarten met Kyung Roul Kim (in 2015 overleden), Sung-won Choi en twee spelers, Jae Ho Cho en Dong Koong Kang, die naar het PBA circuit zijn vertrokken. Voor het eerst is Lee teruggekeerd in een World Cup: hij startte vandaag in Sharm El Sheikh met twee overwinningen en 1.578 gemiddeld. Daarmee was hij de beste dagwinnaar op de tweede speeldag, gevolgd door een andere Koreaan, Myeong Jong Cha en de Turk Berkay Karakurt. Morgen (dinsdag) komt onder andere Therese Klompenhouwer, de wereldkampioene bij de dames in het toernooi. En toevallig is dat geen onbekende van Choong Bok Lee. De Koreaan, die biljartlessen geeft op een van de bekendste tv-zenders in zijn land, had zijn beste jaar in 2011. Dat jaar werd hij Aziatisch kampioen voor Choi, Kang en Cho en de LGU Cup (50.000. euro) won voor Tran, verdween twee jaar geleden van het internationale podium. Eén van zijn laatste optredens was in de World Cup in Guri, 2019, waar hij in de aanloopfase verloor van Therese Klompenhouwer met 30-20 in 20 beurten en werd uitgeschakeld voor het hoofdtoernooi.

Op de tweede dag werd Berkay Karakurt de nummer drie na twee Koreanen in de dagranking na een partij waarin hij de Nederlander Jeffrey Jorissen versloeg. De Turk, vorige week in een groot Turks toernooi tweede eindigde na Can Capak, had de betere einsprint dan Jorissen, één van de revelaties in de World Cup in Veghel. Net na de helft van de partij nam Karakurt een voorsprong (25-17), Jorissen kwam nog terug tot 25-23, die op 30-23 mocht aanleggen voor de nabeurt, maar miste op 30-28. Die laatste herkansing was genoeg voor kwalificatie, want Jorissen werd tweede runner-up na de Turk Ilbay Dagdelen en voor Jose Maria Mas. Drie man uit de beste verliezerspoule gingen mee naar de volgende ronde door de afzeggingen van Del Salto uit Ecuador, Thomas Andersen uit Denemarken en Kostas Kokkoris uit Griekenland.

Bij de vier Koreanen voor de nieuwe sessie was ook Ji Hun Ahn, die vijf ronden overleefde in Veghel en pas werd uitgeschakeld bij de laatste zestien door Tayfun Tasdemir. Verder waren er drie Turken onder de rechtstreeks gekwalificeerde spelers, twee Egyptenaren, twee Duitsers, twee Fransen, een Jordaniër, een Oostenrijker en een Spanjaard.

Ji Hun Ahn tekende voor de uitschakeling van Jose Maria Mas (30-18 in 19), Choong Bok Lee stootte Hugo Patino uit het toernooi (30-20 in 24), Grégory Le Deventec verloor zijn laatste partij van Jordy de Kruijf (30-27 in 23), maar was in moyenne de beste in zijn poule van drie spelers met twee matchpunten. Jeffrey Jorissen versloeg in zijn poule eerst Gülsen Degener met 30-13 in 22 beurten. Van de Nederlanders ging ook Jordy de Kruijf maandag van start. Hij verloor zijn eerste partij tegen de Fransman Pinard na een matige start met 30-25 in 44. Daarna herstelde hij zich mooi met een overwinning op Grégory Deventec met 30-27 in 23. De drie spelers eindigden met 2 matchpunten, de Fransman was de beste in moyenne met 1.140, Jordy de Kruijf eindigde met 0.820.

Lukas Stamm, een 29-jarige Duitser die twee jaar geleden derde werd op het Duits kampioenschap na Martin Horn en Ronny Lindemann, schakelde de Turkse Mujde Karakasli uit met 30-16 in 23, Jean Reverchon en Nikolaus Kogelbauer deden hetzelfde met de jonge Koreaanse Jieun Han. De Fransman versloeg Kogelbauer met 30-20 in 28 en werd poulewinnaar.

Tom Löwe, een jong Duits talent, verspeelde zijn plaatsing op één carambole met verlies tegen Gerhard Kostistanski: 30-29 in 22 beurten. Meest opvallende poulewinnaar was de Jordaniër Jordaniër Ahmed Al-Ghababsheh in een poule met Cetin Behzat en Jordi Garriga.

De eindstand van de tweede dag:

Choong Bok Lee 4-1.578-10
Myeong Jong Cha 4-1.538-13
Berkay Karakurt 4-1.538-9
William Oh 4-1.395-7
Gerhard Kostistanski 4-1.333-8
Carlos Crespo 4-1.176-6
Savas Gungor 4-1.090-7
Jean Reverchon 4-1.090-4
Lukas Stamm 4-1.016-7
Ahmed Al-Ghababsheh 4-0.845-6
Hesham Zaghloul 4-0.606-5
Salah Farouk 4-0.521-4
Muhammed Cavusoglu 2-1.428-7
Ji Hun Ahn 2-1.250-10
Grégory Le Deventec 2-1.140-7
Hakan Celik 2-1.043-5

Meest interessante poules voor dinsdag:

Therese Klompenhouwer moet langs Gwendal Maréchal om zich te plaatsen. De Nederlandse Master Ludo Kools treft een Jordaniër en een Turk in zijn poule. Drie Koreanen, met de sterke Choong Bok Lee en Ja In Kang, spelen met elkaar in een poule. Jeffrey Jorissen krijgt een herkansing tegen Berkay Karakurt en treft nog een andere Turk, Tolgahan Kiraz op zijn weg naar meer succes. De Nederlander, die vurig hoopte op zijn nieuwe kans, blijft zeker nog een week in Sharm El Sheikh, omdat hij ook eerste reserve is voor het Wereldkampioenschap dat daar wordt gehouden. Therese Klompenhouwer speelt behalve tegen Maréchal ook tegen Hakan Celik. Barry van Beers treft in zijn poule de Tsjech Novak en de Jordaniër Al Ghababsheh. Ludo Kools ontmoet Cavusoglu en Abu Tayeh.

De bekendste poules:
Poule A: Therese Klompenhouwer, Gwendal Maréchal, Hakan Celik
Poule C: Kevin Vasseur, Ji Hun Ahn, Ragay Henry
Poule E: Mohsen Fouda, Hesham Zaghloul, Robinson Morales
Poule F: Radek Novak, Ahmed Al-Ghababsheh, Barry van Beers
Poule G: Ludo Kools, Muhammed Cavusoglu, Mashhour Abu Tayeh
Poule I: Jean Reverchon, Claus Maurer, Ronny Lindemann
Poule L: Jose Miguel Soares, Gerhard Kostistansky, Peter De Backer
Poule M: Jan Ales, William Oh, David Pennör
Poule N: Tolgahan Kiraz, Berkay Karakurt, Jeffrey Jorissen
Poule P: Choong Bok Lee, Ja In Kang, Sung Il Jeong.

Tekst: Frits Bakker

Foto Therese Klompenhouwer

 

 

 

Driebanden Klompenhouwer, Therese World Cup
Volg ons online