Therese tegenover drie Aziaten voor wereldtitel

De strijd om het wereldgoud op het WK driebanden voor dames gaat de slotdag tegemoet met drie Aziatische speelsters en de regerend wereldkampioene Therese Klompenhouwer. De Nederlandse staat morgen, woensdag, om 11.00 uur eerst in de halve finale tegen Sruong Pheavy, Orie Hida speelt tegen een andere Japanse, Ayako Sakai.

01 oktober 2019

VALENCIA - Het palmares van Orie Hida telt vier wereldtitels in het driebanden, behaald in 2004, 2006, 2008 en na een stop in haar carrière in 2017. De Japanse wordt over twee dagen in Valencia, kort na het WK, 44. Dat is acht jaar ouder dan Therese Klompenhouwer, de Nederlandse die Orie Hida in de laatste drie jaar twee keer versloeg voor het meest begeerde kampioenschap. Morgen, woensdag, staan de twee beste speelsters ter wereld allebei in de halve finales, op weg naar weer een heroïsche finale?

Twee laatste rivalen kunnen dat nog verhinderen: de Cambodjaanse mediaster Sruong Pheavy en de Japanse Ayako Sakai. De Zuid-Amerikanen zijn uitgeschakeld, de Europeanen hebben alleen Therese Klompenhouwer nog, maar de Nederlandse staat tegenover het Aziatische geweld van één wereldster en twee gevreesde outsiders. De Nederlandse blinkt uit door een ongelooflijke regelmaat in dit toernooi, met partijen die altijd rond de één gemiddeld schommelen. Zoals ook weer tegen Mi A Kim, de laatste Koreaanse in het gevecht, maar door Klompenhouwer uitgeschakeld met 30-22 in 26 beurten. Het slot was indrukwekkend: Klompenhouwer speelde uit met drie, waarvan het eerste punt een harde en zuivere kort-kort-kort stoot was.

Orie Hida deed het in de volgende ronde tegen Gülsen Degener nog beter met de beste partij in dit toernooi tot nu toe. De vroege serie van vijf en de slotserie van vijf mikten de laatste van twee Turkse kanshebbers voor het podium uit het toernooi met 30-15 in 20 beurten en 1.500 gemiddeld. Therese Klompenhouwer weet nu ongetwijfeld dat ze de titel niet cadeau krijgt.

Ayako Sakai is de onbekende in het viertal voor de slotdag: twee overwinningen op Jaimie Buelens tot nu toe en in de kwartfinale tegen Steffi Daske, die tot 7-6 bijbleef en daarna uit het zicht verdween met 15-8, 21-11 en tenslotte 30-16 in 39. ruong Pheavy is al een paar jaar op weg naar de wereldtop. De Cambodjaanse verloor vorig jaar in de halve finale van een toen ook al briljante Orie Hida, die 1.765 speelde, maar in de finale struikelde over Klompenhouwer. Sruong Pheavy gaat op herkansing en staat nu zelf tegenover de Nederlandse titelverdedigster in de halve finale. De andere halve finale is de Japanse clash tussen Hida en Sakai.

De partijen:
11.00: Klompenhouwer-Pheavy
13.00: Hida-Sakai.

De eerste ronde van de knock-out, met zestien speelsters, onderstreepte al het grote verschil in dit finaleveld. Zeven van de acht groepswinnaars gingen ook door naar de kwartfinales. De Duitse Steff Daske, die niet imponeerde in de voorronden, was de enige die een van de poulewinnaars kon verrassen. Güzin Mujde Karakasli miste de start (15-10), vocht nog even terug tot 17-16, maar had geen best slot en verloor met 30-21 in 39. Alle andere groepswinnaars gingen vrij riant door naar de beste acht. Alleen Jaimie Buelens bood lang tegenstand tegen Ayako Sakai en kwam slechts vier caramboles tekort: 30-26 in 40.

Orie Hida en Therese Klompenhouwer, de twee topfavorieten, hadden walk-overs tegen Céline Jacques (30-11 in 30) en Marianne Mortensen (30-14 in 28 en waren ook veruit de beste speelsters in moyenne. Sruong Pheavy zette de Nederlandse Joke Breur op een vroege en kansloze 14-1 in 17 beurten en finishte pas na 40 beurten (30-16). Estela Cardoso gaf het thuispubliek in die fase nog reden tot juichen tegen Helga Mitterböck (30-21 in 54) en Mi A Kim rekende met Jackeline Perez af (30-16 in 40. Gülsen Degener was mentaal de betere van Irena Hambalkova, die ze in heel de partij weinig kansen gaf (30-24 in 36).

Het opvallende in die acht partijen was dat Therese Klompenhouwer en Orie Hida, ook in deze fase dat de tafels wat minder lastig waren, als enige twee speelsters boven de 1.000 gemiddeld haalden (1.071 voor de Nederlandse, 1.000 voor de Japanse). Hoge series waren er in deze ronde ook niet gespeeld: Daske, Klompenhouwer en Kim met 6.

Tekst: Frits Bakker

Foto Therese (Kozoom)

 

Driebanden Klompenhouwer, Therese WK
Volg ons online