Therese is weer beste van de wereld

Neerlands hoop naar de wereldtitel in Turkije na overwinning op Japanse recordhoudster Orie Hida. ,,Ik ben er zo superblij mee, het is de titel van de wilskracht en van de Nederlandse supporters die me er doorheen hebben gesleept.''

20 september 2018

IZMIR - De Nederlandse vlag wapperde al aan de rand van de arena, toen Therese Klompenhouwer de winnende carambole nog moest maken. De kampioensbal in de finale tegen de Japanse Orie Hida veroorzaakte een golf van vreugde, niet alleen bij de winnares, maar ook in het oranjekamp op de tribunes. De wereldtitel is terug bij Therese Klompenhouwer, de derde in haar prachtige carrière. Het kostte bloed, zweeten na afloop dikke tranen in de Turkse arena, nadat ze eerst door haar vriendin Chantal en later door andere supporters en speelsters was omhelsd. De 35-jarige nummer één van de wereld en zesvoudig Europees kampioen in het damesbiljarten stond bij de huldiging weer bovenop het ereschavot met Orie Hida, Sruong Pheavy en Gülsen Degener een stapje lager.

Het Nederlandse volkslied ontroerde de kampioene, die niet haar beste toernooi speelde, maar op het beslissende moment boven de andere favoriete, Orie Hida, uitgroeide. ,,Ik heb er zo naar gehunkerd om deze titel terug te winnen'', zei Klompenhouwer na afloop temidden van haar fans. ,,Het maakt me superblij. Ik heb gewonnen met knokken op wilskracht. Toen ik mijn laatste had gemaakt, keek in naar het scorebord en dacht: ik heb het geflikt, ongelooflijk. De emotie na afloop was enorm, daar zat echt alles in. Ik heb ook heel veel steun gehad aan de Nederlandse supporters, die hebben me er doorheen gesleept.''

Ze was, in de uitbundige heksenketel, het stralende middelpunt van die oranjefans en volgers die de overwinning meevierden. ,,Het ging af en toe moeilijk, maar de spanning was ook zo groot'', bekende ze later. ,,Ik heb voor het eerst in zo'n groot toernooi van wedstrijd naar wedstrijd gespeeld, omdat het niet heel goed liep. Alleen winnen telde, ik heb niet naar moyennes en niet naar mijn tegenstanders gekeken.''

De finale tegen haar eeuwige rivale Orie Hida, die nu nog maar één wereldtitel voorsprong heeft, ging voor de pauze gelijkop: 9-9 na 7 beurten, 14-14 na zestien. De 42-jarige Japanse had nog een kleine opleving (16-14), maar moest het initiatief daarna uit handen geven. Therese kreeg haar in een ijzeren greep met kleine serietjes, de Japanse, geplaagd door te veel klosballen, miste de kracht en overtuiging om terug te slaan. De laatste carambole, naar 30-24 in 30 beurten (1.000 gemiddeld tegen 0.800) kwam als een bevrijding. De titel is terug bij Terrie uit Nijkerk, het boegbeeld van het mondiale damesbiljarten.

De historie sprak eigenlijk al in het voordeel van de Europese kampioene. Therese won vier van de vijf wedstrijden tegen Hida in de laatste vijf jaar. Maar de sterren stonden voor de finale niet zo gunstig voor Neerlands hoop. Klompenhouwer, die met veel ambitie en topfit naar het WK was gereisd, had een moeizame aanloop, zonder de van haar bekende uitschieters. Het was een meevaller dat de tegenstand niet kon imponeren, met twee speelsters in de voorronde die nog geen half gemiddeld haalden. Dat gold ook voor Aysegul Fendi, tegenstandster in de kwartfinale, maar Klompenhouwer toonde op die voorlaatste dag tekens van herstel met een 30-in-30 overwinning.

Orie Hida toonde in die eerste dagen een stijgende lijn in haar spel. De start met een verloren partij tegen Sruong Pheavy werkte als oppepper voor de Japanse, die de beste partij van het toernooi speelde (30 in 19), veruit het beste moyenne speelde in de voorronden en na de winst op de Koreaanse Kim in de kwartfinale en daarna in de halve finale een soevereine wedstrijd speelde.

Het kwam tot een eerste ontknoping in die halve finales:

Orie Hida-Sruong Pheavy 30-10 in 17

De kampioene neemt een meesterlijke aanloop naar de finale, want Orie Hida zet haar potentiële opvolgster nog minsten een jaar in de wachtkamer. Sruong Pheavy mist de acquit en wordt gelijk afgestraft met een serie van zes van de Japanse in de tweede beurt. Het moet gezegd: Hida had af en toe over geluk niet te klagen, maar dat verklaart niet het grote verschil in de score. De regerend kampioen was koelbloedig, toonbeeld van concentratie en productief tegenover de uitdaagster onzeker, onwennig, gespannen, verre van trefzeker en niet in staat tot een come-back. Hida leidde met 21-6 in 10 beurten na een serie van 7, dacht alleen aan aanvallen en finishte met glans. De geluksballen tussendoor zijn haar vergeven.

Therese Klompenhouwer-Gülsen Degener 30-22 in 38

De flitsende start van de Nederlandse, met 16-6 in tien beurten en 20-6 in 14 krijgt een pover vervolg. Vanaf de 14e beurt valt Therese Klompenhouwer ten prooi aan een lange inzinking met heel veel missers (12 in 14 beurten, met tussendoor twee 'eentjes'). Gülsen Degener, die zelden in haar carrière won van Klompenhouwer, krijgt plotseling kansen. Ze komt terug onder applaus van het thuispubliek tot 22-22 (in 28), maar dan is Therese net op tijd weer bij de les. Met een 'drietje' dat goed is voor 25-22 en geholpen door tien missers van Degener in haar laatste tien beurten, haalt Klompenhouwer de finale met meer dan twee keer zo veel beurten als Orie Hida (17 tegen 38).

Maar in de strijd om het goud werd alles anders, toonde Therese haar vechtlust, greep ze de kansen met twee handen en was de ontlading na de winst aangrijpend. De wereldtitel gaat weer mee naar Nederland, dat na Valencia (2019) drie keer op rij het wereldkampioenschap organiseert. Het zal Therese Klompenhouwer nog meer inspireren om haar palmares van wereldtitels verder uit te bouwen.

De eindstand van het WK voor dames:
1 Therese Klompenhouwer (Nederland) 12-0.887-7
2 Orie Hida (Japan) 8-1.082-7
3 Sruong Pheavy (Cambodja) 8-0.884-5
4 Gülsen Degener (Turkije) 7-0.729-5
5 Bo Mi Kim (Zuid-Korea) 4-813-7
6 Guzin Mujde Karakasli (Turkije) 4-0.738-8
7 Aysegul Fendi (Turkije) 4-0.449-4
8 Claudia Lalinde (Colombia) 3-0.615-4.

Tekst: Frits Bakker

Foto Therese kampioen (Ton Smilde/Kozoom)

 

Driebanden Internationaal Klompenhouwer, Therese
Volg ons online