Tien Nederlanders naar World Cup in El Gouna

Elite van het mondiale driebanden keert in komende week terug naar Egypte

 

 

30 november 2017

EL GOUNA/HURGHADA - De elite van het mondiale driebanden keert in de komende week terug naar Egypte, het land met een rijke historie in het biljarten waar onder meer de eerste wereldkampioen vandaan kwam. Edmond Soussa was de eerste officiële wereldkampioen driebanden in 1928. De laatste World Cup van dit jaar wordt van 3 tot en met 9 december gespeeld in El Gouna, een vakantieoord niet ver van Hurghada. Het land van de piramides heeft door de jaren heen een belangrijke rol gespeeld in de biljartgeschiedenis Alleen al in deze eeuw werden zeventien World Cups gespeeld in Egypte. De 18e gaat zondag van start in El Gouna.Zon, zee en biljarten zijn de ideale combinatie voor een World Cup aan de boorden van de Rode Zee. Tien Nederlandse maken de reis naar het Egyptische resort. De twee Nederlandse toparbiters Willem Hofman en Paul Brekelmans zijn al eerder afgereisd.

Dick Jaspers is als tweede geplaatst voor het hoofdtoernooi. De andere Nederlandse spelers, die in de voorronden in actie komen, zijn Glenn Hofman, Dave Christiani, Jean Paul de Bruijn, Therese Klompenhouwer, Barry van Beers, Wilco van Wijk, Sylvia Eckel, Ronald van Geyt en Jacky Dekkers. Op de reservelijst staan nog Aad Buys en Peter van der Heyden.

In El Gouna valt de beslissing over wie het World Cup klassement aanvoert. Na Bursa (Turkije), Luxor (Egypte), Hochiminh (Vietnam), Porto (Portugal), Cheongju (Korea) en La Baule (Frankrijk) is het de zevende en laatste World Cup van 2017. De winnaars in volgorde van opkomst van de eerste zeven zijn Frédéric Caudron, Dani Sánchez, Eddy Merckx, Haeng-Jik Kim (twee maal) en Torbjörn Blomdahl.

El Gouna ligt op ongeveer twintig kilometer van Hurghada en is een Egyptische badplaats die zich uitstrekt over 10 kilometer langs de Rode Zee. Met temperaturen tussen 18 en 26 graden in december is de plaats populair bij spelers uit vele landen. De laatste World Cup van het jaar is beslissend voor de World Cup ranking over zeven toernooien. Die winnaar speelt begin volgend jaar om de Supercup, waarvoor Frédéric Caudron zich als wereldkampioen al heeft geplaatst. In de World Cup ranking is Haeng-Jik Kim is de leider met 218 punten voor Torbjörn Blomdahl met 210 en Frédéric Caudron met 182 punten.

De eindranking beloont de winnaar met 5.000 euro. De andere grote prijzen zijn de winnaar van de afzonderlijke World Cups (8.000 euro), de winnaar van de Supercup (5.000) euro, de speler van het jaar (5.000) en de wereldkampioen (10.000).

Vorig jaar versloeg Jung Han Heo in de finale van El Gouna de Nederlander Dick Jaspers in de finale met 40-29 bij 19. De biljarttafels van Gabriels waren in de finales in Hurghada telkens goed voor hoge gemiddeldes in de finaleronde: 1.535 in 2014, 1.648 in 2015 en 1.489 in 2016. In hotel Mövenpick staan acht tafels voorzien van Simonis 300 lakens. Kozoom zendt alle wedstrijden live uit, het tijdsverschil met Egypte is voor de Europese landen één uur. 10.00 uur in Egypte is 9.00 uur in Nederland, België, Frankrijk enz.

De rankingpunten van de World Cup in La Baule, 2016, vervallen in dit toernooi. Murat Naci Coklu verdedigt 80 punten, Dani Sánchez 54, Torbjörn Blomdahl en Marco Zanetti 38. Frédéric Caudron verliest maar acht punten en blijft daardoor zeker de nummer één van de wereldranglijst aan het eind van 2017.

De 17 rechtstreeks geplaatste spelers voor het hoofdtoernooi zijn Dani Sánchez, Dick Jaspers, Haeng-Jik Kim, Marco Zanetti, Murat Naci Coklu, Torbjörn Blomdahl, Frédéric Caudron, Jérémy Bury, Nikos Polychronopoulos, Sameh Sidhom, Eddy Merckx, Nguyen Quoc Nguyen, Jung Han Heo, Tran Quyet Chien en drie wildcards: Luis Aveiga (UMB), Ihab El Messery (org.) en Ali Hazen (org.).

 

Tekst: Frits Bakker

Bruijn, Jean Paul de Christiani, Dave Driebanden
Volg ons online