Tom Slikker met goud bekroond op NK junioren

Noord-Hollandse kasteleinszoon (18) keert terug op biljartfront en wordt gelijk Nederlands kampioen bij spelers onder 22 in het driebanden. Daarmee verdient hij een ticket op het EK in Brandenburg en de World Cup in Veghel.

10 februari 2019

HAARLO - Het volkslied klonk zondagmiddag in de biljartenclave van Haarlo voor een nieuw Nederlands talent in het driebanden. De 18-jarige Noord-Hollander Tom Slikker greep de nationale titel voor spelers onder 22 en mag in het beste geval samen met Bradley Roeten voor oranje naar het Europees kampioenschap op 1 en 2 mei in Brandenburg. De komst van twee nieuwe, jonge spelers kon niet op een beter moment komen. De Zeeuw Joey de Kok, die ondanks het hoogste gemiddelde teleurstelde in zijn laatste kampioenschap, moet zich vanaf nu waar gaan maken in de hogere regionen van het driebanden. Tom Slikker, een 18-jarige kasteleinszoon uit Den Helder, is een prachtige kampioen met nog vier jaar toekomst bij de junioren voor zich.

De prijs voor de nummers één en twee van het NK junioren is niet gering. Beide spelers mogen waarschijnlijk voor Nederland aantreden op het Europees kampioenschap in Brandenburg. Voor Tom Slikker is dat wel al zeker. De twee koplopers van dit NK krijgen verder een ticket voor de World Cup in Veghel van 21 tot en met 27 oktober en bij goed presteren op het EK een toegansbewijs voor het WK later in het jaar in Valencia.

 

 

Tom Slikker zat ooit als 3-jarig ventje al met een keu op het biljart in het café Woud van zijn vader William en zijn moeder Esther. Toch koos hij aanvankelijk voor voetbal als sport. ,,Ik heb tien jaar op voetbal gezeten'', vertelde hij na de prijsuitreiking in Hotel Restaurant Café Prinsen. ,,Toen ik me verder had ontwikkeld met biljarten en op NK's mocht spelen, ben ik gestopt met voetballen en weer gaan biljarten.'' Het leek een nieuwe start, maar Tom Slikker stopte op zijn zestiende jaar opnieuw. ,,Ik had wel al twee NK's gespeeld en op het podium gestaan. Maar ik groeide op, leerde andere, mooie dingen van het leven kennen, zoals op stap gaan. Daardoor ging het op school wat minder en ik trainde ook te weinig met biljarten. Zo heb ik weer een stop gemakaakt van twee jaar, hoewel ik wel met een team bleef biljarten.''

Hij was eigenlijk verrast toen hij een paar maanden geleden door Paul Brekelmans werd gebeld met de vraag of hij op het Nederlands kampioenschap mee wilde spelen. ,,Ik ben eigenlijk direct gaan trainen, drie vier keer per week. Thuis moet ik de trap maar aflopen om in het café te kunnen trainen op twee kleine biljarts, maar op vijf minuten lopen is een biljart- en snookercentrum met twee matchtafels. Daar ging ik vier keer per week trainen.'' Toch was hij allerminst favoriet voor de titel, toen Tom Slikker vrijdag aan de voorronden begon. Hij werd niettemin tweede in zijn poule en stond in de halve finale tegen de grote favoriet Joey de Kok. ,,Dat was mijn moeilijkste partij, want ik had wel een mooie voorsprong op het eind, maar mijn tegenstander kwam nog aardig dichtbij.''

De finale tegen de twee jaar oudere Bradley Roeten uit Den Haag was bepaald ook geen walk-over. Toch greep Slikker uiteindelijk de winst en mocht hij voor zijn eerste Nederlands titel voor het eerst op het hoogste podium klimmen. ,,Ik ga er vanaf nu vol tegenaan, want dit is een inspiratie om door te gaan.'' Tom Slikker zit in zijn examenjaar van de mavo. ,,Ik weet nog niet of ik verder ga leren, of ga werken, maar ik wil wel blijven biljarten.''

Wedstrijdleider Bennie Deegens roemde tijdens de prijsuitreiking in HCR Prinsen in Haarlo de sfeer onder de deelnemers. ,,Ik heb gezien dat ze zowel tijdens als na de wedstrijden bijzonder goed met elkaar omgaan. Dat is mooi om te zien. Ik vond het een geweldig veld van finalisten.'' Joey de Kok, Lars van de Mortel, Hans Snellen en Jordy Jong namen afscheid als junior.

Bradley Roeten plaatste zich als eerste voor de finale door een riante overwinning op Hans Snellen met 30-13 in 41 beurten. Tom Slikker was de beste in de beslissende fase tegen Joey de Kok, hoewel hij voor zijn laatste caramboles nog drie keer miste op maakbare posities. De Zeeuw kwam anaf 29-23 achter nog terug tot 29-27, maar toen Slikker uitspeelde met één, miste De Kok na de acquit op twee punten van een remise.

Joey de Kok had in de poulefase al geen beste start met winst op Leon Dudink in 41 beurten. De enige echte opleving kwam in de derde ronde, toen De Kok in vijftien beurten langs Andy Nab ging. Wat volgde was een solide winst op Jordy Jong en een laatste poulewinst op Hans Snellen met 25-11 in 20.

De stand in Poule A:
1 Joey de Kok 8-0.980-9
2 Hans Snellen 4-0.480-5
3 Andy Nab 4-0.473-5
4 Jordy Jong 2-0.483-5
5 Leon Dudink 2-0.340-4

Bradley Roeten en Tom Slikken streden in de laatste poulewedstrijd al tegen elkaar voor de eerste plaats in Poule B. Roeten greep de winst met 25-18 in 37 beurten. In de eerste fase had Slikker de beste partij gespeeld met 25 in 27 beurten.

De stand in Poule B:
1 Bradley Roeten 8-0.657-4
2 Tom Slikker 6-0.744-6
3 Lars van de Mortel 4-0.416-5
4 Xavier Siahaya 2-0.469-4
5 Nick Dudink 0-0.331-4

Tekst: Frits Bakker

Foto podium NK (Ton Smilde)

Deegens, Bennie Driebanden NK
Volg ons online