Tom Slikker mist kwalificatie op WK junioren

Nederlandse juniorenkampioen start met verlies en wint tweede wedstrijd, maar wordt op moyenne uitgeschakeld op WK in Valencia. ,,Ik heb niet goed gespeeld, had toch nog een kans, maar helaas is het niet gelukt.''

03 oktober 2019

VALENCIA - Hoe groot is de kans dat het 22-jarige Koreaanse megatalent Myung-Woo Cho dit jaar twee wereldtitels in het driebanden haalt? Twee titels, zegt u? Ja, twee keer goud, want in de komende dagen speelt de kleine Cho in Valencia voor zijn laatste jaar om het kampioenschap bij de junioren, waar hij zijn titel verdedigt. En later dit jaar staat hij in Denemarken tegenover de echte wereldtop en strijdt Cho met de grote sterren van het driebanden om de meest begeerde wereldtitel. Vandaag, op de openingsdag met de junioren, stak hij mijlenver boven de rest uit met 2.000 gemiddeld over twee partijen. De concurrentie staat voorlopig op een straatlengte achterstand.

De Nederlander Tom Slikker begon met een matige partij tegen Ivan Mayor uit Spanje (25-14 in 32), herstelde redelijk goed tegen Luis Carrasco uit Peru (winst met 25-18 in 48), maar zag de Peruviaan later winnen van Mayor, waardoor de Nederlander op moyenne was uitgeschakeld. De drie spelers haalden twee matchpunten, Mayor eindigde met 0.741, Carrasco met 0.551 en Slikker met 0.487. De 19-jarige Noord-Hollander uit Den Helder, die het nationaal kampioenschap bij de junioren won met 0.730, miste de vorm en het zelfvertrouwen om hoog te scoren op het WK. ,,Ik had er heel veel zin in, maar miste de optimale focus en kon daardoor niet het niveau halen waarop ik had ingezet'', zei hij openhartig. Tom Slikker had zich onder meer voorbereid met een trainingskamp in Murcia, maar stopte met de bondstrainingen nadat hij van school was gegaan en in de horeca is gaan werken. ,,Ik ga mijn trainingen wel weer terug oppakken'', zei hij niettemin na zijn uitschakeling.

Myung-Woo Cho, de winnaar van een van de meest prestigieuze toernooien niet lang geleden, de LGU Cup, heeft zijn entree in Valencia gemaakt met een demonstratie van zijn klasse. Hij won zijn eerste partij tegen de Belg Nick Rosier met 25-19 in 15 (zeker niet slecht van de Belg) en speelde daarna superieur tegen de Egyptenaar Kyrollos Gerges met 25-4 in 10 (twee series van zeven, in de slotfase vier missers en tenslotte uit met 3).

Wie heeft zich op deze eerste dag gemeld als een serieuze concurrent voor de torenhoge favoriet?

Hwa Woo Cho, een andere Koreaan, haalde net één gemiddeld (1.041) over twee winstpartijen en is één van zijn belagers. De Fransman Maxime Panaia bleef wat achter en had zelfs een nabeurt nodig tegen de Colombiaan Santiago Soto om zich te plaatsen als nummer twee in zijn poule. Drie speelsters met net onder de één gemiddeld waren Junseo Ko met 0.942, Percy Martinez met 0.925 en Alptekin Canoscan met 0.905.

Percy Martinez, een verrassend sterke speler uit Nicaragua, opende sterk met 25 in 19 (1.315) tegen Hannuri Kim uit Korea in de poule waarin de Turk Akkoca niet kwam opdgen en die met twee spelers werd beslit. Martinez won de tweede partij met 25-21 in 35 en haalde 0.925 over twee partijen. Shouta Funaki was de sterkste in een poule waarin de drie spelers heel erg aan elkaar waren gewaagd. De Japanner was met vier matchpunten ook de beste in moyenne: 0.735 voor Lukas Mortensen met 0.721 en de Spanjaard Adria Garcia met 0.707. 

De derde Koreaan in het schema, Junseo Ko, startte met winst op de Italiaan Alessio D'Agata (25-20 in 22) en gaat zeker meedoen om de podiumplaatsen. D'Agato won op één carambole van Ayman (25-24 in 34) en gaat als tweede mee naar de volgende ronde. De Turks Alptekin Canoscan is ook een kanshebber voor een medaille. Hij opende met 25-13 in 22 tegen de Spanjaard Mario Mercador en sloot af met verlies tegen Kogelbauer met 25-23 in 31. De Oostenrijker Nikolaus Kogelbauer bleef ongeslagen in die poule met winst twee keer winst in 31 beurten en 0.806.

De spelers voor de laatste zestien, vrijdag:

11.00 uur:

Myung-Woo Cho-Hannuri Kim

Ivan Mayor-Alptekin Canozkan

Nikolaus Kogelbauer-Cristian Montoya

Percy Martinez-Nick Rosier

13.00:

Junseo Ko-Luis Carrasco

Shouta Funaki-Lukas Mortensen

Nathan Duriez-Alessio D'Agata

Hwa Woo Cho-Maxime Panaia.

De zeven spelers die na deze eerste schifting zijn uitgeschakeld zijn:

Kyrollos Gerges (Egypte), Santiag Soto (Colombia), Adria Garcia (Spanje), Mario Mercader (Spanje), Mahmoud Ayman (Egypte), Tom Slikker (Nederland) en Milan Ettel (Tsjechië).

Tekst: Frits Bakker

Foto Tom Slikker

 

Driebanden WK
Volg ons online