Top vier voor Porto: Jaspers, Kim, Cho en Cenet

Vier spelers voor de halve finales in World Cup van Porto: Dick Jaspers voor Nederland, HaengJik Kim en Myung-Woo Cho voor Korea en Lütfi Cenet voor Turkije

06 juli 2019

PORTO - De reputatie en klasse van Dick Jaspers blijven in deze roerige tijden van het driebanden kaarsrecht overeind. De eerste wereldtopper die zijn trouw toezegde aan zijn eigen omgeving (de UMB), is ook na de World Cup van Porto met voorsprong de nummer één en beste van de wereld. De Nederlander staat zondag in de halve finales tegenover Lütfi Cenet (10.00 uur Portugese tijd), de andere partij gaat tussen HaengJik Kim en Myung-Woo Cho (12.00). De allerbeste van de nieuwe generatie is dus ook niet gezwicht voor aanbiedingen vanuit zijn land: de wonderboy Myung-Woo Cho (21) toont zich in deze World Cup opnieuw als kampioen van de toekomst.

Dani Sánchez, Dick Jaspers en Myung-Woo Cho waren in de aanloop naar de slotdag de drie spelers die het toernooi in de FC Porto arena de meeste glans gaven. De Spanjaard, kind aan huis in het blauwe bolwerk, was het meest briljant met zijn korte partijen en hoge moyennes, maar liep op de late zaterdagmiddag in het zwaard van een ongenaakbare Jaspers. De Nederlander liet deze dag twee gezichten zien: kwetsbaar tegen Eddy Leppens, maar toch winnaar, met de flair van de wereldkampioen tegen Dani Sánchez. De eerste vier beurten van de wedstrijd waren een warming-up van Sánchez en Jaspers, in de vijfde beurt zette Jaspers, bij een stand van 2-3, een aanval in die pas stopte na 18 caramboles: 2-21!!! Het bleek achteraf de vroege knock-out, want de Nederlander won de partij uiteindelijk riant met 40-24 in 15 beurten. Sánchez, overmeesterd en overbluft door zijn kopman bij FC Porto, kon drie keer iets terugdoen met 7, 4 en 3, maar van een echte wedstrijd was geen sprake meer.

Wat was het weer een lust voor het oog om te zien hoe Myung-Woo Cho zijn voor-niemand-bang mentaliteit liet zien en de mooiste ballen uit zijn keu toverde om het Portugese publiek te verwennen. Twee Denen waren het slachtoffer: eerst Jacob Haack Sörensen en in de laatste ronde van de dag Dion Nelin. En twee Koreanen sloten de dag af met twee demonstraties: Myung-Woo Cho zette Nelin net na halverwege op een achterstand van 27-3, HaengJik Kim stond op de andere tafel tegen Trung Hau Do Nguyen na 6 beurten voor met 23-6. Het resulteerde in overwinningen voor Cho met 40-18 in 14 beurten en voor Kim met 40-22 in 15.

Zagen we in die tweede sessie van de kwartfinales iets van de vroegere glans van HaengJik Kim terugkeren? De bedwinger van Eddie Merckx, eerder op de dag, speelde de revelatie Trung Hau Do Nguyen uit het toernooi na een optreden dat al in de voorronden werd ingezet. De 39-jarige Vietnamees uit Ho Chi Minh, niet helemaal onbekend, stond vorig jaar in de top 5 van zijn land en is dit jaar uit de top 16 geduikeld. Maar in deze World Cup was hij de beste van zijn land.

Dat is Lütfi Cenet als laatste van de Turken ook met zijn plaats op het podium. De speler van alles-of-niets, met zijn 30e plaats op de wereldranglijst lang niet zo hoog als zijn illustere landgenoten Semih Sayginer, Tayfun Tasdemir en Murat Naci Coklu, overtreft ze allemaal in Porto. Cenet had net de betere eindsprint tegen Jung-Han Heo en speelde daarna in een veel betere partij Marco Zanetti uit het toernooi met 40-30 in 21 na de hele wedstrijd te hebben gedomineerd. De Turk is onberekenbaar in zijn beste dagen, een kampioenendoder. Hoe sterk Jaspers ook was op de voorlaatste dag, Lütfi Cenet wordt zeker een gevreesde tegenstander in de halve finales. De serie van 18 van Dick Jaspers was in deze World Cup al de 50e serie boven de 10. Het zijn er inmiddels al 51, dicht bij het record van de World Cup in Blankenberge met 53.

De laatste van drie Belgen in de eerste sessies van de zaterdag, die kampioen is in het spelen van finales, miste de bal die hij in zijn leven al duizenden keren heeft gemaakt. Eddy Merckx verloor zijn partij tegen HaengJik Kim in de nabeurt op 40-39. De killer ging zelf knock-out en kon het zelf haast niet geloven: eerst een matchbal gemist en toen ook nog de acquit, nadat hij in een korte pauze (een ongelukkige beslissing?) de ballen had laten poetsen. De Koreaan stapte in elk geval opgelucht uit de arena na een onverwachte meevaller (40-39 in 22).

De balans van acht partijen in die laatste zestien? Dani Sánchez is de beste winnaar in 14 beurten tegen Birol Uymaz (40-13, 2.857 voor de Spanjaard), Dion Nelin raast in sneltreinvaart voorbij Jef Philipoom (40-28 in 16) en Trung Hau Do Nguyen, de 'dark horse' in dit toernooi, gaat stoïcijns mee naar de beste acht op dit wereldtoneel na een overwinning op Tayfun Tasdemir.

Dick Jaspers overleeft één van zijn zwakke partijen op een groot toernooi, omdat Eddy Leppens zijn kansen vergeet te benutten. De Belg had na een serietje van zeven in de 15e beurt en zeldzame missers van Jaspers toe moeten slaan. Hij geeft de wereldkampioen toch nog de gelegenheid om zich terug te knokken en Jaspers gaat er uiteindelijk met winst vandoor: 40-37 in 31.

Lütfi Cenet krijgt ook zo'n onverwachte kans van Jung-Han Heo nadat hij op 27-12 en 34-21 achter een plotseling falende Koreaan tegenover zich treft. Heo mist in zijn laatste vijftien beurten eerst zes keer op rij en daarna nog twee en vier keer. Cenet, de laatste van drie Turken in het toernooi, profiteert in zijn laatste beurt met 7 (40-37). Heo scoort nog één keer in de nabeurt: 40-38 in 31.

Marco Zanetti verslaat een andere Koreaan: Jae-Ho Cho, niet in zijn beste vorm, met 40-28 in 23. HaengJik Kim, Trung Hau Do Nguyen en Myung-Woo Cho zijn nog met drie Aziaten bij de beste acht. De Vietnamees heeft geen palmares om over naar huis te schrijven, maa speelde in Porto zeker het mooiste toernooi uit zijn carrière.

Tekst: Frits Bakker

Foto Dick Jaspers (Kozoom Studio)

Driebanden Jaspers, Dick World Cup
Volg ons online