Topaffiche krijgt zinderend slot: SIS winnaar met 5-3

De topper tussen de nummers 1 en 2 in de Kozoom league kreeg een spetterend slot. De wedstrijd kon twee kanten uit in de laatste fase, maar uiteindelijk won SIS Schoonmaak met 5-3 in de uitwedstrijd voor een kleine 100 toeschouwers tegen Team Eekhoorn. Daardoor gaat SIS Schoonmaak nu aan kop van de eredivisie driebanden.

19 november 2023

OOSTERHOUT – De teambaas zelf liet een langgerekt ’yesssss’ horen, de spelers juichten mee voor de 5-3 overwinning die SIS Schoonmaak uiteindelijk uit het vuur sleepte. De topper in de Kozoom league, de Nederlandse eredivisie, werd zondagmiddag gewonnen door SIS Schoonmaak, het meest succesvolle team van de laatste jaren. De teambaas, sponsor en grootste supporter, Carl Verhoeven, liet in een voorbeschouwing deze week horen hoe veel inspanningen, financieel en fysiek, de overleving van zijn team hem kosten. Daarom was de overwinning op de nummer twee van de ranglijst, het sterke Team Eekhoorn, zo’n enorme opluchting. De winnende score werd letterlijk voor de poorten van de hel weggesleept. Want omdat Frans van Kuyk zo’n geweldige, eerste wedstrijd speelde tegen Raymund Swertz (23-0 voor, 40-9 winst in 13 beurten) kwam SIS Schoonmaak vanaf dat moment in de zorgen. De eindsprint van Jean van Erp tegen Peter Ceulemans met een serie van acht (40-34 in 27) gaf net voor de pauze wat extra lucht, maar dan nog moest er na de pauze tenminste één keer worden gewonnen.

Eddy Merckx, een teamspeler die Carl Verhoeven nooit in de steek zal laten, liet geen twijfel bestaan over wat een kostbare kopman hij meestal is voor SIS. De Belg stond tegenover Nikos Polychronopoulos, de Griek die speciaal over was gekomen voor de topper. Merckx zette onweerstaanbaar de aanval in, zette ’Poly’ op een ruime marge en won met riant verschil: 40-26 in 16 beurten, na de 13 beurten van Frans van Kuyk de beste partij van deze speeldag in de eredivisie. Toen ging het alleen nog om Jerry Hermans, de plaatselijke teambaas, en Martien van der Spoel. Het thuisteam kon door winst gelijk komen met SIS en de koppositie handhaven, maar winst voor Martien van der Spoel of een remise, zou de Schoonmakers op winst zetten. En zo gebeurde. De slotfase was razend spannend, beide spelers kregen kansen, maar uiteindelijk maakte Van der Spoel als eerste uit en kon Hermans alleen nog gelijkmaken met 2. Die 40-40 in 43 beurten.

SIS Schoonmaak grijpt dan ook alleen de koppositie in de Kozoom league met 14 punten uit 18 wedstrijden voor Team Eekhoorn met 12, Cues&Darts en Topbiljart Zundert met 10 punten en Dekker/AP met 9 punten.

De andere topaffiche tussen Cues&Darts en Topbiljart Zundert eindigde immers in een 6-2 zege voor de Tilburgers. Die hadden in Huub Wilkowski, promotor van het team, hun beste speler met een overwinning tegen Sam van Etten: 40-28 in 25. Pierre Soumagne won de wedstrijd tegen Thorsten Frings met de hakken over de sloot: 40-38 in 32. Volkan Cetin tekende voor maximale winst door de 40-34 in 34 tegen Francis Forton. Daardoor kon de overwinning van Rik van Beers, die van een straatlengte achter tegen Jack van Peer terugvocht en won met 40-29 in 31, de schade niet beperken.

Jeffrey Jorissen was de redder voor Bousema in eigen huis door een eclatante overwinning op Dion Nelin met 40-31 in 28 beurten. Dat was nodig voor de gedeelde winst tegen DKM Tools, dat door winst van Davy van Havere (40-26 in 22 tegen Johan Loncelle) en Jack Wijnen (40-30 tegen Frans van Schaik in 26) op een voorsprong kwam, maar door Jorissen en Galla tot een gelijkspel was gedwongen.

J&F Auto’s en Dallinga waren aan elkaar gewaagd. Joey de Kok boog een moeizame score om naar winst tegen Peter De Backer (40-34 in 36) en Wico van Wijk versloeg Berry Dallinga met 40-30 in 27, maar Dallinga kwam terug naar 4-4 dankzij winst van Jean Paul de Bruijn tegen Murat Gökmen (40-23 in 30) en van Steven van Acker tegen Kay de Zwart (40-29 in 29).

Dekker AP ging om de winst bij Burgmans Biljarts (2-6) onder meer door een sterke Anno de Kleine tegen Dave Christiani (40-32 in 23) en Gerwin Valentijn, die van Marco Janssen won met 40-22 in 27. Aartsbouw Sprundel en Team Nachtwacht, in de onderste regionen, deelden de matchpunten met Ronny Brants, de Belg die al een paar weken in een uitstekende vorm is, als beste man. Hij versloeg Erwin Kivits met 40-28 in 19. De broederstrijd, waar lang naar werd uitgekeken, tussen Frits Broeders en Ad Broeders eindigde in winst voor Frits met 40-31 in 31.

Tekst: Frits Bakker

Foto Martien van der Spoel (Ton Smilde)

 

Driebanden Kozoom League
Volg ons online