Topduo voor Nederland naar WK landen in Viersen

Nederland speelt deze week met Dick Jaspers en Jean Paul de Bruijn voor de wereldtitel voor landenteams in het Duitse Viersen. De Turken, met Tayfun Tasdemir en Semih Sayginer, zijn de topfavorieten en kunnen het WK voor de derde keer op rij winnen.

07 maart 2023

VIERSEN – De Nederlanders starten met Dick Jaspers en Jean Paul de Bruijn op het WK voor landenteams in Viersen deze week. Dick Jaspers is de Nederlandse kampioen, Jean Paul de Bruijn won de Jumbo Masters vorig jaar. Het Turkse team wil op dit WK met Tayfun Tasdemir en Semih Sayginer een gooi doen naar de derde overwinning op rij. De wereldkampioen (Tasdemir) en de Turkse kampioen (Sayginer) zijn topfavoriet in het veld van zestien landenteams, die donderdag (9 maart) in de Festhalle in Viersen het startsein krijgen voor het vier dagen durende toernooi, dat voor de 35e keer wordt gespeeld.

 

 

Tayfun Tasdemir demonstreerde vorig weekend zijn topvorm in de World Cup van Las Vegas met een overwinning in de finale tegen de Koreaan Haeng Jik Kim. De Turkse kampioen Semih Sayginer speelde daar geen best toernooi. ,,Ik had een verschrikkelijke jetlag’’, excuseerde Semih zich.

Haeng Jik Kim, de verliezend finalist in Las Vegas, en Jung Han Heo zijn zeker ook grote kanshebbers met Zuid Korea voor de WK winst. De Nederlanders komen met Dick Jaspers en Jean Paul de Bruijn, de Spanjaarden met Dani Sánchez en Ruben Legazpi, de Zweden met Torbjörn Blomdahl en Michael Nilsson en de Vietnamezen met Quyet Chien Tran en Duc Anh Chien Nguyen. De Nederlanders behoren vrijwel elk jaar tot de kanshebbers en behaalden de laatste titel met Dick Jaspers en Jean van Erp.

Semih Sayginer, voor Turkije: ,,Wij voelen ons verheugd dat we met dit sterke team voor ons land kunnen spelen. Tayfun is in de winning mood, ik zal heel hard mijn best doen, we gaan een mooie strijd aan met de sterke teams. Het zou voor het eerst zijn dat een land voor de derde keer op een rij zou winnen. Ik speelde voor het laatst met Tayfun in 2004, dus 19 jaar geleden. We kennen elkaar al heel lang, dat is een voordeel, we voelen ons samen heel comfortabel.’’

De Turkse kampioen spreekt van een extra motivatie na het aardbevings drama in zijn land. ,,Het legt geen speciale druk, maar het is heel belangrijk voor Turkije dat we ons in deze zware tijden, in welke sportdiscipline dan ook laten zien als de beste van de wereld.’’ De Turkse titelverdediger is in de voorronden ingedeeld met Japan, Griekenland en USA.

De Duitsers, altijd sterk in eigen land, zetten Martin Horn in met Cengiz Karaca, omdat Ronny Lindemann door een schorsing ontbreekt. Voor België speelt niet de nationale kampioen Eddy Merckx, maar twee spelers dit op het vorige Belgische kampioenschap 1 en 2 waren: Peter De Backer en Wesley de Jaeger.

De Koreanen (Haeng Jik Kim, Jung Han Heo) treffen in de voorronden Duitsland, Egypte en Mexico. Twee kanshebbers, Nederland en Spanje, spelen in de groep met Frankrijk (zonder Jérémy Bury) en Jordanië. En de Zweedse recordhouders Torbjörn Blomdahl en Michael Nilsson treffen in hun groep Vietnam, België en Oostenrijk.

De teamsamenstellingen:

Turkije: Semih Sayginer, Tayfun Tasdemir

Nederland: Dick Jaspers, Jean Paul de Bruijn

Zweden: Torbjörn Blomdahl, Michael Nilsson

Spanje: Dani Sánchez, Ruben Legazpi

Zuid Korea: Haeng Jik Kim, Jung Han Heo

Vietnam: Quyet Chien Tran, Duc Anh Chien Nguyen

België: Peter De Backer, Wesley de Jaeger

Duitsland: Martin Horn, Cengiz Karaca

Griekenland: Nikos Polychronopoulos, Kostas Antonatos

Egypte: Sameh Sidhom, Riad Nady

Oostenrijk: Arnim Kahofer, Claus Maurer

Frankrijk: Mikael Devogelaere, Jérôme Barbeillon

USA: Hugo Patino, Carlos Mario Villegas

Mexico: Christian Hernandez, Javier Vera

Japan: Ryuuji Umeda, Takao Miyashita

Jordanië: Mashhour Abu Tayeh, Naser Awwad.

De eerste wedstrijden voor donderdag in de Festhalle:

­12.00:

Zweden-België

Vietnam-Oostenrijk

14.00:

Nederland-Jordanië

Spanje-Frankrijk

16.00:

Zuid Korea-Mexico

Duitsland-Egypte

18.00:

Turkije-USA

Japan-Griekenland.

Tweede en laatste sessie start met partijen om 20.00 uur (winnaars en verliezers van Poule met |België, Zweden, Oostenrijk en Vietnam).

Vervolg van programma op vrijdag om 11.00 uur.

Kwartfinales zaterdag 11 maart vanaf 17.00 uur.

Halve finales zondag 12 maart om 10.00 en 12.30. Finale zondag om 16.00 uur.

 

Infopagina KNBB over WM Viersen 2023, incl. links naar websites & livestreams

 

Tekst: Frits Bakker
Archieffoto Jean Paul de Bruijn/Dick Jaspers ©Ton Smilde

Bruijn, Jean Paul de Driebanden Jaspers, Dick
Volg ons online