Topper is voor SIS Schoonmaak, Loncelle is beste winnaar

SIS Schoonmaak gaat alleen aan kop van de DKM Tools league, de eredivisie driebanden, na winst in de topper tegen Dekker Keukens met 7-1. Johan Loncelle speelt een excellente wedstrijd en is de beste van de derde speeldag: 40 in 11 beurten.

27 september 2020

UDEN/LOCHEM - De blikvanger van de Nederlandse eredivisie, het team van SIS Schoonmaak, heeft in een eerste thuiswedstrijd in de eigen, wondermooie biljartzaal de koppositie veroverd door een 7-1 overwinning tegen Dekker Keukens. Het Brabantse bolwerk richtte de schijnwerpers op zijn vier spelers, van wie Dick Jaspers tegen Ad Koorevaar een sterke eindsprint nodig had en Eddy Merckx werd bedwongen door Gerwin Valentijn. Bousema Lochem klom door een 7-1 overwinning op STZ Zundert met een uitblinkende Johan Loncelle naar de tweede plaats voor Dekker Keukens en Hartje van Oosterhout. De middenmoot na drie speeldagen wordt gevormd door Dallinga, DKM Tools en Team Eekhoorn met 3 uit 3.

De Belg Johan Loncelle, in het team van de runner-up Bousema, leverde deze zondag beste partij af van de derde speelweek met een riante overwinning tegen zijn landgenoot Francis Forton met 40-10 in 11 beurten. Loncelle lanceerde zijn wedstrijd met een serie van 12 in de achtste beurt (21-6) en maakte het daarna subliem af. Het verwachte toptreffen tussen Martin Horn en Roland Forthomme bleef ver achter dat niveau, omdat de Duitser opvallend weinig tegenstand kreeg van Forthomme. Het stond 22-20 voor Horn in 22 beurten. Zes beurten later was Bousema's kopman uit het zicht verdwenen (36-23) en slaagde Forthomme er niet meer in zich te herstellen van een zwakke dag: 40-23 in 29.

Dekker Keukens haakte af bij de koplopers door het verlies tegen SIS Schoonmaak, dat zijn ouverture in het Billiards Centre startte met een overwinning van Martien van der Spoel tegen John Tijssens (40-33 in 32) en Eddy Merckx zag stilvallen tegen Gerwin Valentijn na een start met 26-14 in 11 beurten. De robuuste Brabantse stratenmaker vocht zich terug tot 36-36, kwam zelfs nog voor met 38-37, maar finishte met een nabeurt van twee gelijk: 40-40,

Dick Jaspers had in het tweede part een opvallend matige start tegen Ad Koorevaar, die met 17-6 en na een serie van 7 met 24-6 een ruime voorsprong nam. De inzinking van Koorevaar maakte de weg vrij voor Jaspers' come-back: de kopman won, onder andere met een serie van 9, uiteindelijk met 40-34 in 19. Het laatste woord kwam van Raymund Swertz, die Henk Blauwblomme versloeg met 40-33 in 37.

Hartje van Oosterhout verdrong in de stadsderby Team Eekhoorn uit de top vier met een 6-2 overwinning. Davy van Havere, Harrie van de Ven en Martien Spoormans waren de teamwinnaars voor Hartje. De snelste overwinning kwam van Spoormans, die Kurt Ceulemans binnen een uur naar de slachtbank voerde: 40-30 in 26. Harrie van de Ven demarreerde na 29-29 in 20 twee beurten later naar de winst met 40-30 in 22. Davy van Havere versloeg Frans van Kuyk (40-33 in 22) en alleen Jerry Hermans, de campingbaas zelf, won voor zijn team tegen Frank Martens met 40-38 in 34.

De Hagenaars van J&F Auto's haalden een remise weg bij 't Ivoor, waar Jeffrey Jorissen als kopman zijn team aanvoerde tegen Dave Christiani (40-16 in 22). Jef Philipoom versloeg Barry van Beers voor het thuisteam, Wesley de Jaeger won van Herman van Daalen (40-32). Huub Wilkowski miste zijn laatste punt tegen Therese Klompenhouwer door een klos, waarna de wereldkampioene op de valreep de winst greep met 40-39 in 34.

DKM Tools liet ook de maximale winst uit handen glippen tegen Dallinga, omdat Eddy Willems tegen Koen Saver het laatste punt miste in een niet zo lastige driehoek. De Belg profiteerde handig en bezorgde zijn team de halve winst. Peter De Backer was voor de Zeeuwen winnaar tegen Roland Uijtdewillegen (40-19 in 35), Joey de Kok won de Zeeuwse derby tegen Berry Dallinga met 40-26 in 35. A1 Biljarts speelde gelijk tegen Aartsbouw Sprundel. Het Duitse treffen op centrecourt eindigde in het voordeel van Ronny Lindemann, die Christian Rudolph versloeg met 40-30 in 21.

Tekst: Frits Bakker

Foto Johan Loncelle (Ton Smilde)

 

 

 

 

 

 

DKM Tools League Driebanden
Volg ons online