Trots op Dick & Therese

Dick Jaspers en Therese Klompenhouwer op shortlist Sportman & Sportvrouw van het Jaar.

Wat een jaar voor deze beide boegbeelden van het mondiale driebanden! Hun buitengewone prestaties nader belicht

02 december 2022

Trots op Dick Jaspers en Therese Klompenhouwer: zij staan allebei op de shortlist voor resp. Sportman en Sportvrouw van het Jaar!

De plek op de shortlist van Dick Jaspers is o.a. voor het winnen van de World Games, een fenomenale prestatie, en voor zijn vijfde wereldtitel in Sharm El Sheikh van eind december 2021 – die nog net meetelt. Het is zeker ook voor het wederom winnen van de World Cup cyclus. En, voor het nog bekleden van de nummer 1 positie van de wereld in het steeds mondialere driebanden, een positie die hij al sinds 2018 bekleedt. Het lijkt zo gemakkelijk, maar met de ongekende Europese en Aziatische concurrentie (en ook steeds jongere concurrentie) is het des te knapper dat Dick maar niet van die eerste plek wil wijken.

 

 

En Therese Klompenhouwer, niet voor niets de Koningin van het Driebanden. Wat een jaar had Therese! In één jaar werd Therese wederom Nederlands Kampioen (sterker: ze verloor in 15 NK's nog nooit een wedstrijd!), werd ze voor de negende maal Europees kampioen (met een nieuw wereldrecord: een partij van 30 caramboles in slechts 9 beurten!), en werd ze in Heerhugowaard ook nog eens voor de vijfde keer wereldkampioen in een absoluut unicum: voor het eerst in de geschiedenis was driebanden live op de Nederlandse tv, de beide halve finales + finale live op Ziggo Sport.

KNBB-directeur Willem La Riviere: “Wat zijn we trots op deze geweldige ambassadeurs voor het driebanden! Trots in meerdere opzichten eigenlijk. Ja, natuurlijk vanwege hun buitengewone prestaties, want ze zijn allebei al jarenlang nummer 1 van de wereld. Een luxe-situatie voor Nederland, en dat in een steeds mondialere sport, met wereldwijde concurrentie en steeds hogere moyennes. Om jezelf dan maar steeds te blijven verbeteren, dat is niet gewoon topsport – dat is topsport to the max.”

 

“Maar hun invloed reikt veel verder dan dat. Neem Dick Jaspers. Iedereen van een jaar of 50 kent zijn naam nog vanuit hun jeugd – toen hij óók al aan de wereldtop stond. Inmiddels al ruim 30 jaar wereldtop, in welke sport vind je zoiets"

 

“Maar hun invloed reikt veel verder dan dat. Neem Dick Jaspers. Iedereen van een jaar of 50 kent zijn naam nog vanuit hun jeugd – toen hij óók al aan de wereldtop stond. Inmiddels al ruim 30 jaar wereldtop, in welke sport vind je zoiets? En dan nog steeds met exact dezelfde extreme discipline als vroeger de toernooien afgaan, nog steeds iedere bal de maximale aandacht geven – het is echt buitengewoon. En wat ook buitengewoon is: het gaat Dick nog steeds om de titels. Hij kan overal ter wereld lucratieve toernooien spelen, maar hij ging dit jaar naar de World Games puur voor de eer om voor Nederland te spelen, en om hiermee de Olympische ambities van het biljarten, pool en snooker te helpen ondersteunen. En ja, ook daar, in Birmingham USA, in een event tegen de absolute wereldtop, ook daar won hij. Ik kan maar één ding zeggen: Dick is een absoluut fenomeen.”

“En dan Therese Klompenhouwer. Therese heeft letterlijk in haar eentje het mondiale dames driebanden naar een niveau hoger gebracht. Therese is zo hongerig en zo goed dat ze in competities tegen dames vrijwel alles wint. In  Nederlandse kampioenschappen zelfs letterlijk dat, maar ook wereldwijd is ze ondanks alle Aziatische en Europese concurrentie nog steeds een klasse apart. Ze is zo goed dat ze bij Nederlandse en internationale driebanden evenementen bij de heren meedoet – en niet zonder succes! Alleen al in dat opzicht draagt Therese ongekend bij aan een inclusieve sport. En dan hebben we het nog niet eens over haar inspanningen voor de LHBTIQ+ gemeenschap, en gelijkheid voor iedereen. Hoe Therese als relatief jonge vrouw deuren heeft geopend binnen het gehele biljarten, toch van oudsher het terrein van mannen op leeftijd, dat is echt van onschatbare waarde.”

 

"Therese heeft letterlijk in haar eentje het mondiale dames driebanden naar een niveau hoger gebracht"

 

“Gezien de buitengewone prestaties van beide spelers het afgelopen jaar, en gezien hun waarde die ver reikt buiten alleen de biljarttafels, hebben wij goede hoop dat het voor Dick & Therese niet slechts bij de shortlist zal blijven, maar dat ze daadwerkelijk zullen worden genomineerd bij de laatste drie namen. Niet alleen verdienen zij dit – het zou ook een bewijs zijn van de ongekende progressie die het mondiale driebanden doormaakt in prijzengelden, spelniveau en media-aandacht.”
 

 

Artikel NOS over Sportgala & genomineerden

 

#knbb #biljarten #driebanden #shortlist #sportgala #sportgala2022 #nos #nossport #nocnsf #dickjaspers #thereseklompenhouwer #WKdriebanden #EKdriebanden #NKdriebanden #worldgames #theworldgamesnl #TeamNL #TeamNLbiljarten #TeamNLdriebanden #TeamNKbiljartpoolsnooker

 

Tekst: KNBB
Banners: KNBB, met foto's Ton Smilde & Life Time Photo

Jaspers, Dick Klompenhouwer, Therese KNBB
Volg ons online