Turkse dubbelslag Driebanden; tweemaal zilver Nederland

Nederlands team SIS Schoonmaak wint prachtig zilver in Coupe d'Europe; sterke Therese Klompenhouwer delft in finale European Ladies Cup onderspit tegen Gülsen Degener

10 juni 2018

Wat was het een prachtig driebanden weekend – en wat hebben de Nederlandse spelers in internationaal sterke velden goed gepresteerd.

 

 

De meest in het oog springende prestatie was van SIS Schoonmaak, de Haagse vriendenploeg met Glenn Hofman, Jean van Erp, Raimond Burgman en Jeffrey Jorissen. In de Coupe d’Europe, de Europa Cup voor Driebanden Teams, vochten zij zich op bewonderenswaardige wijze door het toernooi heen. Als altijd gesteund door een flinke schare publiek, genoten de toeschouwers in Porto of online kijkend via Kozoom van prachtige partijen.

 

 

Viel eerder in het toernooi het kwartje enkele malen de kant op van de Hagenaars, in de finale was het Turkse sterrenteam FBN Tekstil BSK met Tayfun Tasdemir, Murat Naci Coklu, Can Capak en Gökhan Salman nipt te sterk. Ondanks een sterke Glenn Hofman en een prachtige comeback van Jeffrey Jorissen was de eindstand 4-4, en dat was voldoende voor de Turken die door duidelijke overwinningen op Raimond Burgman en Jean van Erp een beter ‘doelsaldo’ hadden.

 

 

Ook L&B Ledermode en Dick Jaspers wisten tot diep in het toernooi een rol van betekenis te spelen. Jaspers deed dit bij halve finalist (en titelverdediger) Porto.

Het was een goede prestatie voor het Nederlandse driebanden, dat de laatste maanden te kampen had met vooral Aziatische overheersing, en dat de nog niet zo lang geleden nummer één van de wereld Dick Jaspers zag terugzakken naar plaats 9 op de wereldranglijst.

 

 

Tegelijk met de Coupe d’Europe in Porto vond in Rosmalen de European Ladies Cup plaats. Bij eigenlijk ieder dames driebanden event is Therese Klompenhouwer de grote favoriet. En ook hier in het sterke internationale veld maakte Klompenhouwer deze favorietenrol feitelijk weer volledig waar: als enige speelster was haar moyenne over het gehele toernooi ruim boven de 1.

Echter, in de finale trof zij de taaie Gülsen Degener. De sympathieke Turkse steeg boven zichzelf uit en wist met 30-24 in 28 beurten de titel te pakken ten koste van Klompenhouwer. De Nijkerkse, al jarenlang toonaangevend in het internationale driebanden voor dames, weet stapje voor stapje een steeds hoger moyenne te spelen, steeds duidelijker boven de 1, dit als teken van haar nog steeds voortgaande progressie.

 

 

Al met al, een schijnbaar teleurstellend weekend voor Nederland omdat bij twee grote toernooien net naast het goud werd gegrepen. Maar, toch vooral een weekend waarin Nederland liet zien in ieder geval op Europees gebied nog altijd een toonaangevende rol te vervullen.

 

Tekst: KNBB
Foto SIS Schoonmaak ©Ton Smilde
Foto SIS Schoonmaak met publiek via Jean van Erp
Foto's Therese Klompenhouwer Gülsen Degener ©Henry Thijssen

 

Driebanden Europa Hofman, Glenn
Volg ons online