Twaalf teams met veel sterke spelers in de eredivisie

De eredivisie driebanden, de DKM Tools league, gaat zondag 11 september van start voor een volledige competitie met twaalf sterke teams. De KNBB kijkt vooruit naar de eerste speelronde met nieuwtjes en de opstellingen van de teams.

09 september 2022

NIEUWEGEIN - De kampioen en de bekerwinnaar van vorig jaar gaat de eredivisie zondag in met een thuiswedstrijd tegen een promovendus zonder veel pretenties. SIS Schoonmaak, dat de meeste wedstrijden gaat spelen zonder Dick Jaspers en Dani Sánchez, de nummers 1 en 2 van de wereld, maar gaat zeker voor een nieuwe dubbel: de titel en de beker. Dat zal dit jaar niet leiden tot een optreden in de Europacup voor teams in Porto, omdat de SIS leiders daar een wrange smaak van hebben overgehouden. Voor het kampioenschap in de eredivisie zijn Bousema Lochem, Cues&Darts, J&F Auto's en Team Eekhoorn de belangrijkste rivalen. De vraag die zich vooraf opdringt is natuurlijk: hoeveel wedstrijden de wereldtoppers in de verschillende teams zullen spelen.

Dick Jaspers en Dani Sánchez zullen in elk geval heel weinig competitiewedstrijden spelen voor kampioen SIS Schoonmaak. Jan van de Vorle, de teamleider, zegt in zijn voorbeschouwing: ,,Dick wil minder wedstrijden spelen, dus nog minder dan vorig jaar, toen hij vijf keer in de competitie heeft meegedaan. Met Dani is nog niet gesproken, maar het zou kunnen dat hij ook alleen voor de beker gaat spelen.'' Raimond Burgman laat het spelen in de eerste wedstrijd voor SIS afhangen van de Grand Prix dit weekend in Sittard en hoe hij zich voelt na de operatie waarbij de poliepen uit zijn neus zijn verwijderd. ,,Ik voel me al wat beter, heb al meer lucht, maar ik voel nog wel veel druk. De operatie is ook nog maar twee weken geleden geweest. Er staan zes weken voor volledig herstel.'' Als Burgman zondag niet speelt, wat hij zelf wel verwacht, is Eddy Merckx zijn vervanger.

Eddy Merckx (SIS) en Martin Horn (Bousema) zullen zo veel mogelijk te bewonderen zijn en in principe mee mogen doen in de play-offs. Frédéric Caudron, die voor een paar wedstrijden is gepland bij Dallinga.com, komt het Zeeuwse team alleen in die paar wedstrijden versterken. Zoals Eddy Leppens dat zal doen in het team van Burgmans Biljarts. Voor Tayfun Tasdemir is het ook nog niet zeker hoe vaak hij zal spelen voor Dekker Keukens. Ruben Legazpi en Robinson Morales, bij Cues&Darts, zullen vaker in actie komen.

De eredivisie is er met de sterkte van de selecties in elk geval weer op vooruit gegaan, omdat Caudron weer op de spelerslijsten staat, Glenn Hofman terug is van zijn Koreaans avontuur en vanaf de start mag spelen in Den Haag, Omer en Berkay Karakurt te bewonderen zijn en de Spanjaard Sergio Jimenez af en toe in het team van A1 Biljarts verschijnt.

Enkele zekerheden vooraf:

SIS Schoonmaak rouleert met Eddy Merckx, Raimond Burgman, Jean van Erp, Martien van der Spoel en Raymund Swertz
Cues&Darts schat in, volgens Monique Wilkowski, dat Ruben Legazpi en Robinson Morales de helft van de partijen zullen spelen. Jef Philipoom mag maar 5 wedstrijden spelen.
J&F Auto's gaat rouleren met vijf spelers, die zo rond de 16/17 wedstrijden spelen.

Dallinga speelt meestal in de vaste opstelling, zoals zondag, maar laat Raymond Ceulemans en Frédéric Caudron naar keuze een paar keer meespelen.
Bousema Lochem heeft gepland dat Martin Horn 12 wedstrijden speelt voor het team. Murat Naci Coklu speelt alles in Duitsland en een paar keer bij Bousema, waaronder op de eerste speeldag.

De wedstrijden en de opstellingen voor zondag op de eerste speeldag:

Dallinga.com-J&F Auto's/New Jorissen
Dallinga: Jean Paul de Bruijn, Peter De Backer, Steven van Acker, Berry Dallinga
J&F Auto's: Jeffrey Jorissen, Therese Klompenhouwer, Paul Bruijstens, Joey de Kok

Cues&Darts/Xtreme-Woonwonder Oosterhout/'t Hartje
Cues&Darts: Ruben Legazpi, Pierre Soumagne, Huub Wilkowski, Wesley de Jaeger
Woonwonder: Carlos Crespo, Erwin Kivits, Harrie van de Ven, Frank Martens

Bousema Lochem/JBS Cues.nl-Stichting Topbiljart Zundert
Bousema: Murat Naci Coklu, Johan Loncelle, Stefan Galla, Frans van Schaik
Topbiljart Zundert: Roland Forthomme, Thorsten Frings, Sam van Etten, Rik van Beers

Burgmans Biljarts-A1 Biljarts/DPC
Burgmans: Anno de Kleine, Marco Janssen, Bart Ceulemans, Johan Roijers
A1 Biljarts: Ronny Lindemann, Cengiz Karaca, Richard Bitalis, Kay de Zwart

Team Eekhoorn-Dekker Keukens/AP Sprundel
Team Eekhoorn: Peter Ceulemans, Frans van Kuyk, Kurt Ceulemans, Jerry Hermans
Dekker Keukens: Dave Christiani, Barry van Beers, Gerwin Valentijn, Henk Blauwblomme

SIS Schoonmaak-Post Luchtkanalen/De Hazelaar
SIS Schoonmaak: Raimond Burgman (of Eddy Merckx), Jean van Erp, Martien van der Spoel, Raymund Swertz
Post Luchtkanalen: Leslie van Neyen, Marc Celen, Erwin Hens, Wilco van Wijk.

Tekst: Frits Bakker

Foto Raimond Burgman (Ton Smilde)

 

 

Kozoom League Driebanden Erp, Jean van
Volg ons online