Twee keer Nederland-België voor de beslissing

Nedereland 1 tegen België 2 en Nederland 2 tegen België 1 in de laatste voorronden voor een plaats in de kwartfinales op EK voor landenteams

14 februari 2020

ANTALYA - De toverbal van Semih Sayginer, de prachtige gelijkmaker van Marco Zanetti met een slotserie van 18 en hoogstaande partijen van Lars Dunch, Dave Christiani, Semih Sayginer, Zanetti en Roland Forthomme gaven glans aan de eerste dag op het Europees kampioenschap landenteams. De eerste groepswinnaar is al bekend: de Denen versloegen Zweden in een dubbele ontmoeting met vijf caramboles verschil. Jacob Sörensen was matchwinnaar, ondanks twee keer winst van Torbjörn Blomdahl op Dion Nelin.

Marco Zanetti speelde een formidabele gelijkmaker, toen hij tegen Semih Sayginer met 30-12 in de 14e beurt naar de nabeurt ging. Het was niet meer voor de kwalificatie, omdat zijn jonge teamgenoot Alessio d'Agata twee partijen had verloren, maar in elk geval voor het prestige. Het afscheid van de Italiaanse ster bekroonde een geweldige partij. De achttien waren goed voor 30-30. De miraculeuze picqué van Semih Sayginer ging nog uren later op social media de wereld rond.

Het enige team dat al zeker is van een plaats in de kwartfinales zijn de Denen met hun eerste team: Dion Nelin en Jacob Sörensen. De Scandinavische clash met Zweden ging over een dubbele ontmoeting, met twee teams in de poule. Torbjörn Blomdahl won twee keer van Dion Nelin (30-27 in 23 en 30-21 in 14), Jacob Sörensen besliste de wedstrijd in Deens voordeel met twee zeges op Michael Nilsson met 30-19 in 19 en 30-24 in 26. In matchpunten eindigden de twee teams gelijk, de Denen hadden 5 caramboles meer en wonnen op moyenne.

De laatste partijen in elke poule moeten morgen, zaterdag) in de ronden om 11.00 en 13.00 uur de beslissing brengen over de zeven andere groepswinnaars. Als twee teams gelijk eindigen, beslist het gemiddelde.

Het tweede Turkse team is usitgespeeld in Poule A, maar Nederland 2 en België 1, die als laatste tegen elkaar spelen hebben de beste kansen met twee gelijke spelen. Nederland en Turkije speelden een boeiende wedstrijd: Dave Christiani won van Can Capak met 30-17 in 11 beurten (slotserie 13). Tayfun Tasdemir won op één carambole van Jean van Erp. Bij België 1-Turkije 2 won Roland Forthomme van Tasdemir (30-17 in 13), Eddy Merckx verloor van Can Capak met 30-21 in 19.

Ook in Poule B is morgen een Nederland-België te zien. De Nederlanders leiden met hun eerste team na de maximale winst op Croatië (Jeffrey Jorissen in 21, Raimond Burgman in 15 beurten). De Belgen wonnen met hun tweede team van Croatië (Ceulemans in 20, Mottet in 24 beurten).

De Italianen zijn uitgespeeld met een verliespartij tegen Turkije 1 (3-1 door de remise van Zanetti tegen Sayginer) en de 1-1 tegen Spanje 2. Zaterdag volgt nog Turkije-Spanje met Sayginer-Montes en en Coklu-Crespo. Het eerste Spaanse team met Sánchez en Legazpi krijgt in Poule D nog tegenstand van Frankrijk 2, dat met Barbeillon en Devogelaere ook van Zwitserland won.

De Tsjechen zijn uitgespeeld na gelijke spelen tegen Denemarken 2 en Duitsland 1, die twee teams spelen nog tegen elkaar en hebben de beste kansen. Lars Dunch startte zijn toernooi voor de Denen met de beste partij: 30 in 10. Het eerste Franse team (Jérémy Bury en Gwendal Maréchal) hebben de beste kans voor winst in Poule F en spelen zaterdag nog tegen Portugal. Voor Frankrijk won Bury van Kokkoris (30-25 in 17), Maréchal speelde gelijk tegen de vrij onbekende Retzios.

In in Poule H speelt Griekenland 1 nog tegen Oostenrijk. De Grieken wonnen van Zweden 2 (Polychronopoulos van Pennör in 14 beurten), Antonatos van Gustavsson in 25). Oostenrijk speelde gelijk (winst van Efler, verlies van Kahofer).

Tekst: Frits Bakker

Foto Jeffrey Jorissen (Touch Magazine)

 

Burgman, Raimond Christiani, Dave Driebanden
Volg ons online