Twee Nederlanders bij laatste acht World Cup Veghel

Zowel Jaspers als De Bruijn komen met een ongekende comeback tot overwinning - en een plek in de kwartfinale. Geweldig succes voor Nederland!

Succesreeks Sam van Etten gestuit; strijd om nummer één plek van de wereld ligt volledig open

27 oktober 2023

VEGHEL – De troon van Marco Zanetti als nummer één van de wereld wordt na de World Cup in Veghel overgenomen door een van zijn rivalen. De Italiaan werd donderdagavond uitgeschakeld door de jonge Nederlander Sam van Etten. Daardoor moet Zanetti de toppositie, die hij voor het eerst in zijn carriére had ingenomen, nu al inleveren. De nieuwe nummer 1 is nog niet bekend. De grootste kanshebber is Myung Woo Cho, hoewel hij werd uitgeschakeld door Jung Han Heo, maar ook Eddy Merckx heeft een kleine kans om naar zijn beste positie ooit te klimmen.
 
Marco Zanetti, die in Veghel af en toe met een zwarte zonneklep tegen het felle licht speelde, komt uit op 357 punten na deze World Cup. Dat aantal wordt al zeker overtroffen door Myung Woo Cho met 358. Alleen als Eddy Merckx het toernooi wint, komt hij op 363 punten.
 
De spelers uit de top tien die vrijdagmiddag de kwartfinales van de World Cup haalden, zijn Dick Jaspers, Eddy Merckx, en Haeng Jik Kim. De andere kwartfinalisten zijn Nikos Polychronopoulos, de jonge Vietnamees Hong Chiem Thai, de meest onbekende van het gezelschap, Jean Paul de Bruijn, Jung Han Heo en Martin Horn.
 
Nederland laat zich bij de World Cup Veghel van zijn beste kant zien! Zowel Dick Jaspers als Jean Paul de Bruijn wisten met een ultieme krachtsinspanning hun plek in de kwartfinale (vandaag om 17:00) zeker te stellen.
 
 

 
 
Wedstrijden beste zestien
 
Dick Jaspers-Jun Tae Kim 50-47 in 25/24
Dick Jaspers heeft niet de beste start tegen Jun Tae Kim. De Koreaan loopt onder andere met een vijfje naar 19-10, maar net voor de pauze scoort eerst Jaspers een 9 (19-19) en antwoordt Kim ook onmiddellijk met 9 (29-19). Het eindspel lijkt eerst de Koreaanse kant op te gaan: Kim maakt 7 en 3 en leidt met 47-42, maar dan zet Jaspers een vernietigende aanval in en finisht met 8: 50-47 in 25/24 beurten.
 
Jean Paul de Bruijn-Ruben Legazpi 50-47 in 26/25
Hetzelfde scenario als bij Jaspers speelt zich ook af in deze partij. De Spanjaard is aanvankelijk als de beste starter met 25-15, 35-24 en zelfs met 45-30. Jean Paul de Bruijn lijkt verslagen, maar pakt uit met een fabuleuze finish. In zijn laatste drie beurten gaat de Zeeuw met 4, 6 en een slot van 10 naar de finish. Hij rent een rondje om de tafel en stopt bij Dick Jaspers, om elkaar te feliciteren. Jean Paul is nu met Dick Jaspers de tweede Nederlander die in de race blijft.
 
Nikos Polychronopoulos-Quyet Chien Tran 50-45 (24/23)
De partij wordt op gang geschoten door de kleine Tran, die met een serie van 13 in de 15e beurt de leiding neemt met 31-24. De Griek, van de superserie van 25 op de vorige dag, krijgt plotseling vleugels, scoort 5, nog eens 5 en 13, waarmee hij op 1 punt van de finish komt (49-43). Het duurt nog drie beurten voordat de winst binnen is, Tran blijft op 45.
 
Hong Chiem Thai-Berkay Karakurt 50-48 in 31
De nog tamelijk onbekende Vietnamees Hong Chiem Thai is nu al een van de revelaties van deze World Cup. Hij stormt met geweld het wereldcircuit binnen. Voor de winst tegen Berkay Karakurt moet hij een uiterste krachtsinspanning doen, maar het is indrukwekkend hoe hij het succes grijpt. Bij een voorsprong van 40-28 ziet hij Karakurt terugkomen met 6 en 9. Het wordt 47-47 met het eind in zicht, Thai maakt de laatste 3 en mag juichen voor zijn plaats bij de beste 8.
 
Eddy Merckx-Torbjörn Blomdahl 50-17 in 21
Eddy Merckx, die een mooie stap kan maken op de wereldranglijst, waar hij nu 7e staat, is meedogenloos voor Torbjörn Blomdahl, een concurrent voor een hoge positie. De Belg toont al vanaf de eerste dag een prima vorm en houdt ook de partij tegen zijn Zweedse tegenstander vanaf de start onder controle. De aanzet wordt gegeven met 4-0-10 in de eerste drie beurten. Merckx loopt langzaam uit naar 26-10 in 10 en verslaat zijn gerenommeerde tegenstander na 49-15 met een laatste sprintje met 50-17 in 21.
 
 

 
 
Haeng Jik Kim-Sam van Etten 50-20 in 21
De Koreaanse ex-winnaar in Veghel stoomt op naar de kwartfinales met een zorgeloos partijtje tegen Sam van Etten. De overwinning komt geen moment in gevaar. Sam van Etten heeft een magistrale dag op donderdag achter de rug, maar verbleekt vanaf de eerste beurten tegen Haeng Jik Kim. Het wordt een onverwachte afstraffing voor de jongeling die Marco Zanetti zo heeft laten lijden, maar die nu op een sterke Haeng Jik Kim stuit. Sam van Etten, die een van de wildcards kreeg, mag niettemin een genereus applaus van het Nederlandse publiek in ontvangst nemen. Het werd 50-20 in 23.
 
Jung Han Heo-Myung Woo Cho 50-25 in 25
De Koreaanse battle is een wedstrijd zonder spanning. Myung Woo Cho, die de beste kans maakt om de wereldranglijst te gaan leiden, wordt overspeeld door zijn meer ervaren landgenoot. Jung Han Heo haalt de trekker over met 9 in de 20e beurt (31-19) en maakt het definitief af met 19 caramboles in zijn laatste 5 beurten. Hij is na Haeng Jik Kim de tweede Koreaan voor de kwartfinales.
 
Martin Horn-Jérémy Bury 50-31 in 30
De Duitser Martin Horn, die zijn toernooi start met winst tegen Torbjörn Blomdahl, rekent op zijn tweede dag af met Jérémy Bury. Beide keren is Horn superieur. De Fransman heeft geen kans om in de partij te komen, want Horn leidt met 17-9, 30-14, 36-22 en maakt tenslotte de partij uit met 5 voor een score van 50-31 in 30 beurten.
 
Die uitslagen leiden naar de kwartfinales met:
Jaspers-Polychronopoulos
De Bruijn-Thai
Kim-Horn
Merckx-Heo.
 
 

Alle links op een rij

Alle artikelen World Cup Veghel (KNBB)
Alle info World Cup Veghel (KNBB)
Alle info (Biljart Evenementen Nederland)
Alle info (UMB)
Ticketverkoop/reserveren (Biljart Evenementen Nederland)
Live uitzendingen via AfreecaTV (Voor de beste beeldkwaliteit kiezen voor de app van AfreecaTV)
Live scores alle partijen (Cuescore/Five&Six)

 
 
Tekst: Frits Bakker
Foto's: Ton Smilde
Bruijn, Jean Paul de Etten, Sam van Jaspers, Dick
Volg ons online