Twee Nederlanders op World Games: een speler & een arbiter

Dick Jaspers en Paul Brekelmans houden Nederlandse biljarteer hoog op Spelen voor niet-Olympische sporten

10 juli 2022

BIRMINGHAM - Op de Olympiade voor biljarters, de 11e World Games in Alabama, staan volgende week (13-17 juli) twee bekende gezichten uit het Nederlandse biljarten in de spotlights. Dick Jaspers (56), de wereldkampioen driebanden, is afgevaardigde voor Nederland en gaat op titeljacht. Paul Brekelmans (60) is uitverkozen als arbiter in het toernooi. Hij reist morgen (zondag) samen met Jaspers, die is hersteld van Corona, naar Birmingham in Alabama voor een tiendaags verblijf in de 200.000 inwoners tellende Amerikaanse stad waar zich zo'n 3500 sporters verzamelen voor de World Games in de sporten die niet tot de echte Olympische Spelen worden toegelaten.

Dick Jaspers, één van de vele Nederlandse sporters, doet voor de zesde keer mee (hij won één keer) aan de World Games en was deelnemer in alle edities waarin biljarten een van de disciplines was. De andere Brabander, Paul Brekelmans, staat voor de tweede keer als biljartarbiter op de World Games na zijn debuut in het Poolse Wroclaw. De openingsceremonie is inmiddels geweest met de Nederlandse delegatie in verschillende sporten. Dick Jaspers en Paul Brekelmans arriveren later, omdat het driebandentoernooi, dat wordt gespeeld in het Sheraton hotel, pas woensdag begint en zondag eindigt.

 

 

Dick Jaspers maakt jacht op de titel in deze World Games, waar zestien van de beste biljarters uit de hele wereld van start gaan. ,,We hopen ook wat van de andere sporten te zien, maar die zijn in stadions, wij spelen onze wedstrijden in het Sheraton hotel.'' Paul Brekelmans: ,,Bovendien hebben we een drukke dagindeling. We komen 's morgens om tien uur in het hotel, de wedstrijden zijn vaak tot tien uur in de avond. Dus we hebben weinig tijd om de stadions te bezoeken waar andere sporten worden gehouden.''

Paul Brekelmans is uitgenodigd als arbiter samen met de Fransman Hervé Lacombe, ook een wereldarbiter. Met zijn tweeën arbitreren ze alle 16 wedstrijden van de World Games. ,,Het evenement wordt voor de biljarters zowel in driebanden, poolbiljart als snooker georganiseerd. We zijn daar één grote biljartfamilie, in het driebanden wordt gestreden om één gouden medaille.''

De Nederlanders, ook met een sterke delegatie in korfbal, gaan in de komende dagen op zoek naar de 40e gouden medaille in de historie. Paul Brekelmans: ,,Ik herinner me van de World Games in Polen dat er veel publiek was voor het biljarten. Dat hangt vaak ook af van de deelname: als er veel sporters uit het organiserende land zijn, komt er veel publiek kijken.''

De biljarters spelen vier wedstrijden per dag, het systeem is knock-out. Dick Jaspers start tegen de Amerikaan Pedro Piedrabuena, de winnaar gaat door naar de beste acht, de verliezer is gelijk uitgeschakeld. De halve finales zijn volgende week zaterdag vanaf 9.00 uur (16.00 West Europese tijd), de finale is zondag om 10.00 (17.00 in West Europa).

 

Dick Jaspers op World Games 2017. Foto: Marco Spelten/Actiefotografie

 

Dick Jaspers is vorige week teruggekeerd van de Europacup in Porto en heeft positief getest op Corona. Daardoor moest de wereldkampioen afzeggen voor de Grand Prix die in Capelle aan den IJssel wordt gespeeld. Jaspers is inmiddels klachtenvrij en kan zondag gewoon afreizen. Hij is ingedeeld in een zwaar schema: bij winst tegen Piedrabuena kan Jaspers al op Martin Horn of Torbjörn Blomdahl stuiten en bij een volgende winst al op Dani Sánchez of Eddy Merckx.

 

De deelnemers aan het driebanden:

Dick Jaspers (Nederland)
Marco Zanetti (Italië)
Quyet Chien Tran (Vietnam)
Dani Sánchez (Spanje)
Eddy Merckx (België)
Tayfun Tasdemir (Turkije)
Sameh Sidhom (Egypte)
Martin Horn (Duitsland)
Torbjörn Blomdahl (Zweden)
Pedro Gonzalez (Colombia)
Jose Juan Garcia (Colombia)
Erick Tellez (Costa Rica)
Chang Hoon Seo (Zuid-Korea)
Javier Teran (Ecuador)
Kouji Funaki (Japan)
Pedro Piedrabuena (USA).

Het speelsysteem voor de zestien spelers is knock-out naar 40 caramboles met gelijkmakende beurt en penalties en met een tijdklok van 40 seconden.
Toernooidirecteur is UMB president Farouk Barki, de competitieleider is Mr Shane Tyree, de project manager Mr Ninad Vardam.

Het programma, 1/8e finales:
Woensdag 13 juli:
11.30: Dick Jaspers-Pedro Piedrabuena
14.00: Torbjörn Blomdahl-Martin Horn
17.30: Eddy Merckx-Erick Tellez
20.00: Dani Sánchez- Chang Hoon Seo
Donderdag 14 juli:
11.30: Quyet Chien Tran-Javier Teran
14.00: Tayfun Tasdemir-Jose Juan Garcia
17.30: Sameh Sidhom-Pedro Gonzalez
20.00: Marco Zanetti-Kouji Funaki

Kwartfinales:
Vrijdag 15 juli, 11.30, 14.00, 17.30 en 20.00 uur
Halve finales:
Zaterdag 16 juli, 9.00 en 11.30
Derde en vierde plaats, 15.00
Finale:
Zondag 17 juli: 10.00 uur.

De kampioenen in het driebanden op de World Games met drie titels voor Dani Sánchez:

2001 (Akita): Dani Sánchez - Dick Jaspers - Sang Lee

2005 (Duisburg): Dani Sánchez - Dick Jaspers - Semih Sayginer

2009 (Kaohsiung): Dick Jaspers - Torbjörn Blomdahl - Marco Zanetti

2013 (Cali): Marco Zanetti - Eddy Merckx - Glenn Hofman

2017 (Wroclaw): Dani Sánchez - Marco Zanetti - Sameh Sidhom

 

 

Paul Brekelmans tijdens zijn debuut op de World Games in Polen

 

Tekst: Frits Bakker
Intro: KNBB
Poster: The World Games NL
Dick Jaspers World Games 2017: Marco Spelten/Actiefotografie
Paul Brekelmans World Games 2017: Alison Chang

Arbiters Jaspers, Dick USA
Volg ons online