Tweede Europese titel Zanetti na spektakel tegen Caudron

Zanetti: "Ik heb mijn beste wedstrijd ooit gespeeld"

Eindstand EK Driebanden Senioren; ranglijst EK Driebanden <21; Leon Dudink tweede bij libre <17

30 april 2017

BRANDENBURG - Voor het oog van een volle tribune vierde Marco Zanetti (55) zondagmiddag één van de mooiste titels in zijn lange carrière. Het publiek in de Stahlpalast in Brandenburg applaudisseerde minutenlang voor de nieuwe Europese kampioen in het driebanden. De Italiaan veroverde pas zijn tweede titel op het Europese podium in een wonderlijke éénrichtingsfinale tegen Frédéric Caudron (40-14 in elf beurten). ,,Ik draag de titel op aan thuis, aan mijn vrienden en aan alle supporters die altijd in mij geloven.''

De nieuwe Europese kampioen sprak zijn verwondering uit over zijn niveau op dit EK en in deze fase van zijn carrière. De briljante finalepartij tegen Caudron, met een zelden vertoonde voorsprong van 29-1 na vijf beurten en vier series van zeven, bracht de toeschouwers in extase. De tot dan superieur spelende Caudron, twee uur eerder winnaar in de halve finale tegen Dick Jaspers, verbleekte bij het geweld en de klasse waarmee Zanetti zijn optreden glans gaf. ,,Ik werk hard, ik train hard om mezelf nog altijd te verbeteren'', straalde de Italiaan na afloop van geluk. ,,Deze Europese titel is de prijs die ik wil delen met mijn fans en vrienden. Ik heb mijn beste finale ooit gespeeld, het voelt fantastisch om dit mee te maken.''

De Italiaanse taferelen na de winnende partij waren ontroerend. De kampioen kwam handen te kort nadat hij eerst voor de camera's en voor de tribunes zijn vreugderondje had gemaakt. Veel later besefte ten volle hij hoe bijzonder de partij tegen Caudron ook nu weer was geweest. ,,Wie iets van biljarten weet, herinnert zich het EK van vier jaar geleden, de historische wedstrijd, waarin Caudron het wereldrecord serie evenaarde (28) en ik toch nog de partij won. Deze finale is ook bijzonder, maar anders, omdat het geen echte wedstrijd was: ik was scherp vanaf de start, kon blijven scoren en mijn tegenstander kon niet meegaan.''

Dat bleek ook uit de scores tussendoor en aan het eind: Drie beurten: 15-1. Vijf beurten: 29-4. Tien beurten: 39-11. Elf beurten: 40-14. Het was een volgende hoogtepunt van het toernooi, waarin hij ook tegen Murat Naci Coklu al een wereldpartij speelde met een voorsprong van 30-10 in vijf beurten na de hoogste serie van het toernooi: 17!

De slotdag van het kampioenschap ging in met twee halve finales, waarin Caudron de beste was tegen Jaspers (40-30 in 19) en Zanetti de jonge, Spaanse belofte David Martinez de baas was met 40-29 in 23 beurten.

Dick Jaspers blijft na het Europees kampioenschap de nummer één van de wereldranglijst met twee punten voorsprong op Dani Sánchez. Derde op de ranglijst is Frédéric Caudron.

De 20-jarige Spanjaard Carlos Anguita uit Los Naranjos won het kampioenschap driebanden onder 21 jaar. In de finale versloeg hij de Fransman Adrien Tachoire met 30-18 in 23 beurten. Voor de regerend Spaans kampioen was het de mooiste titel uit zijn nog jonge carrière. Twee jaar geleden werd hij derde op het Europees kampioenschap.

De eindstand van het EK voor senioren:
1 Marco Zanetti
2 Frédéric Caudron
3 Dick Jaspers
4 David Martinez
5 Javier Palazón
6 Eddy Leppens
7 Adnan Yüksel
8 Nikos Polychronopoulos
9 Torbjörn Blomdahl
10 Christian Rudolph
11 Dani Sánchez
12 Eddy Merckx
13 Tonny Carlsen
14 Murat Naci Coklu
15 Jérémy Bury

16 Raimond Burgman

De ranglijst van het EK driebanden onder 21:
1 Carlos Anguita (Spanje) 1.153
2 Adrien Tachoire (Frankrijk) 1.068
3 Tobias Bouerdick (Duitsland) 0.825
4 Mario Mercader (Spanje) 0.675
5 Arda Güngör (Turkije) 0.875
6 Jean Haby (Frankrijk) 0.769
7 Joey de Kok (Nederland) 0.692

8 Tom Löwe (Duitsland 0.558

De Europese titel driebanden voor clubteams ging naar BC Oissel uit Frankrijk. Tweede werd BC Horna uit Nederland, derde BC De Coeck uit België.

De Belg Bryan Eelen titel greep de titel bij het vrij spel onder 17 jaar. In de finale versloeg hij de Nederlander Leon Dudink met 200-49 in 5 beurten.
De top vier:
1 Bryan Eelen (België) 33.33
2 Leon Dudink (Nederland) 19.15
3 Enzo Riquart (Frankrijk) 27.71

4 Yohann Alderbonn (Frankrijk) 19.75

Tekst: Frits Bakker

Foto ©Ton Smilde/Kozoom

Carambole/libre Driebanden EK
Volg ons online