Vier Nederlanders bij laatste zestien EK na dag vol krakers

Swertz verslaat Bury, Christiani verslaat Coklu, De Bruijn verslaat Blomdahl!

Jaspers beste moyenne van allemaal

16 juni 2022

BERLICUM - Het startschot van Dick Jaspers lanceerde met veel bravoure de eerste echte schermutselingen van het Europees kampioenschap driebanden in het Beneluxtheater in het Brabantse Berlicum. De regerend kampioen zette gelijk al een imponerende 50-16 in 16 (3.125) op het scorebord tegen een Franse outsider die zijn illusies kon begraven. Het Turkse blok van vier kopstukken heeft mooie plannen voor een opzienbarend toernooi met Semih Sayginer, Tayfun Tasdemir, Lütfi Cenet en Berkay Karakurt, die de jongste speler van het zestienkoppige finaleveld is met 28 jaar, gevolgd door de Nederlandse coming man Raymund Swertz (33), die Jérémy Bury spectaculair versloeg met 50-24. En in de laatste avondpartij zorgde Jean Paul de Bruijn nog voor een daverend succes: de mentaal gegroeide Nederlander versloeg Torbjörn Blomdahl met een fantastische laatste bal, 50-42 in 33/32 en is na dat glorieuze slot de vierde Nederlander bij de beste zestien van dit EK.

De jonge veertigers die vrijdag terugkomen in de arena zijn dus Peter Ceulemans (41), Lütfi Cenet (42) en Dave Christiani (42). Twee jonge Duitsers, Lukas Stamm (30) en Tom Löwe (25), gingen uit het toernooi tegen Lütfi Cenet en Tayfun Tasdemir. De hoogst gerangschikte spelers van de wereldranglijst die werden uitgeschakeld waren Jérémy Bury (tegen Swertz), Murat Naci Coklu (tegen Christiani) en Torbjörn Blomdahl (tegen De Bruijn), toevallig drie Nederlanders die het vonnis velden.

De partijen in de achtste finales, vrijdag:
10.00:
Dick Jaspers-Peter Ceulemans
Dave Christiani-Dion Nelin
Semih Sayginer-Tayfun Tasdemir
Eddy Merckx-Berkay Karakurt
12.30:
Raymund Swertz-Martin Horn
Marco Zanetti-Rui Manuel Costa
Jean Paul de Bruijn-Lütfi Cenet
Michael Nilsson-Dani Sánchez.

De 41-jarige Peter Ceulemans en de 38-jarige Jeffrey Jorissen, op het Europese podium twee spelers van wie wordt verwacht dat ze over niet zo lang ook in de voetsporen treden van de huidige generatie kampioenen, troffen elkaar onder de blikken van Raymond, de grootste aller tijden, in een boeiend gevecht dat eindigde in 50-48 voor de Belg, nadat de twee spelers na 12-3 voor Jorissen heel de partij in balans waren, Ceulemans finishte met 3 en de gemiddeldes ook bijna gelijk waren: voor Ceulemans 1.852, voor Jorissen 1.846.

 

 

Dick Jaspers was zoals zo vaak de sterspeler van de eerste sessie en achteraf ook de beste over vier sessies van vier partijen. De wereldkampioen versloeg Jérôme Barbeillon met 50-16 in 16/15 met series van 12 en 10. Dion Nelin liet niets over van Gerhard Kostistansky, die in zijn eerste veertien beurten 13 keer miste en met 50-16 verloor in 21. Dave Christiani versloeg Murat Naci Coklu met 50-38 in 23/22 (2.174/1.727), ondanks een late 11 van de Turk toen het te laat was.

Berkay Karakurt brak het verzet van Nikos Polychronopoulos bij een score van 43-41 voor de Griek. De jonge Turk, de Europese juniorenkampioen in 2015, maakte onder gejuich van zijn fans uit met 9: 50-43, gemiddeldes 1.852/1.654. Tayfun Tasdemir en Semih Sayginer maakten in die sessie het Turkse succes compleet. Tasdemir deed dat tegen Tom Löwe (50-20 in 31), Sayginer was meedogenloos voor Jean van Erp, die bij kon blijven tot 20-20 en 29-28 en door een acht en vier drietjes van Sayginer uit zijn vertrouwde thuisarena werd gestuurd (50-39 in 27, 1.852/1.447. Eddy Merckx ging met een koelbloedige, naar de normen van de meest recente World Cup winnaar nog niet hoogstaande eindscore: 50-31 in 39.

Raymund Swertz en Rui Manuel Costa waren twee min of meer sensationele winnaars. De Nederlander omdat hij Jérémy Bury eigenlijk heel de wedstrijd liet tobben en ver achter zich liet met riante cijfers: 50-24 in 34. Rui Costa, terugkijkend op sterke voorronden (1.666) hield zijn niveau tegen Ruben Legazpi, liep weg van zijn tegenstander na 18-17 en won met 50-35 in 34/33.

Het avontuur van Roland Uijtdewillegen was voorbij, toen Marco Zanetti in het derde part van deze dag langs de Nederlander ging, ook zeker niet met het van de maestro bekende soevereine spel. Het werd 50-41 in 42, verre van een afstraffing voor de invaller die prachtige herinneringen aan dit Europees kampioenschap bewaart.

Martin Horn had een bliksemstart tegen Jose Maria Mas met 41-14 in 19 na een vroege serie van 13. De Spanjaard, blij met zijn kwalificatie, kon verder niets meer doen en was blij met de 29 punten die hij op het eindblad had verzameld.

De laatste sessie van de avond leverde Jean Paul de Bruijn, Dani Sánchez, Michael Nilsson en Lütfi Cenet als winnaars in partijen waarvan die van Jean Paul de Bruijn en Michael Nilsson enerverend waren tot de laatste punten. De Bruijn kwam in de slotfase nog achter door een serie van 10 van Blomdahl (40-37), maar toonde een geweldige veerkracht en trok de wedstrijd naar zich toe met 50-42. Dani Sánchez kwam briljant uit de start met een ruime marge op Ronny Lindemann (34-17 in 11). De Duitse vechtmachine gaf niet op, kwam terug tot 36-30, maar uiteindelijk was de finishing touch weer voor de Spanjaard met 50-41 in 24/23. Michael Nilsson, terwijl zijn illustere landgenoot uit het toernooi verdween tegen Jean Paul de Bruijn, had een betere start dan Roland Forthomme, kreeg het op het eind nog benauwd, maar schudde de Belg van zich af in de laatste beurten: 50-45 in 33.

Lütfi Cenet had de simpelste avond in zijn wedstrijd tegen Lukas Stamm, die na zijn mooie kwalificatie de inspiratie niet had om ook de sterke Turk nog te bedreigen: 50-12 in 18.

Voor wat de jonge spelers Berkay Karakurt (28) en Raymund Swertz (32) op dit EK betreft, met uitzicht op de World Cups, kwam er van de KNBB, de Nederlandse biljartbond, vandaag trouwens nog ander nieuws. De 32-jarige Glenn Hofman, die twee jaar voor de PBA in Zuid Korea speelde, keert terug naar de UMB, omdat hij niet akkoord ging met het contract dat hij van de profbond kreeg aangeboden. De Nederlander is nog geschorst door de wereldbond tot 24 november en mag daarna weer in de World Cups en kampioenschappen meedoen.

 

Jean Paul de Bruijn, een daverende verrassing tegen Torbjörn Blomdahl
 

Dani Sánchez, bliksemstart tegen sterk terugvechtende Ronny Lindemann, maar uiteindelijk een Spaanse overwinning

 

Berkay Karakurt, een van de vier Turken en jongste speler bij de beste zestien

 

Dave Christiani, een van de vier Nederlanders bij de laatste 16 na overwinning op Coklu

 

Raymund Swertz wordt na zijn zege op Jérémy Bury gelukgewenst door de Europese presidente Diane Wild

 

Peter Ceulemans en Jeffrey Jorissen vochten een grandioze partij uit, de Belg was de winnaar op de eindstreep

 

Martin Horn, een glanzende start tegen Mas

 

Marco Zanetti maakte een eind aan het avontuur van Roland Uijtdewillegen

 

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's: Ton Smilde

Driebanden EK
Volg ons online