Vietnamese hegemonie in World Cup Ho Chi Minh

Drie Vietnamezen en Frédéric Caudron strijden op de slotdag om World Cup goud, Europeanen tenonder in Aziatische heksenketel

26 mei 2018

HO CHI MINH CITY - De meest excentrieke van alle Vietnamese biljarters was aan het eind van een lange dag niet te stuiten in zijn vreugde. Juichend liep Nguyen Quoc Nguyen door de arena van de World Cup in Ho Chi Minh nadat hij als derde speler van het thuisland de halve finale had bereikt. Twee van zijn nu al illustere landgenoten, Quyet Chien Tran en Dinh Nai Ngo maakten het historische succes compleet. De drie Vietnamezen spelen zondag met Frédéric Caudron voor de eindzege in de tweede World Cup van dit jaar. Zondagmorgen ontwaken biljarters en publiek in Ho Chi Minh in een roes: Goodmorning Vietnam.

Hoe goed, maar ook hoe kwetsbaar Eddy Merckx, Birol Uymaz, de kleine Myung-Woo Cho en Robinson Morales ook waren in de aanloop naar de finaledag: het waren de drie Vietnamezen en natuurlijk ook Caudron die triomfeerden in de heksenketel van juichende en joelende supporters op de tribunes. De doorbraak was al langer verwacht, maar was nog nooit zo spectaculair. De Europese top werd in Ho Chi Minh onder de voet gelopen, niet eens door de zo gevreesde Koreaanse invasie.

Quyet Chien Tran, met zijn nieuwe coupe en nieuwe uitstraling, Nguyen Quoc Nguyen, met zijn geweldige mimiek en uitbundige lach en Dinh Nai Ngo, sober, maar dodelijk effectief, toonden zich ware killers in de laatste opstap naar de finaledag. Wat zal het een zware missie worden voor Frédéric Caudron tegen de drie giganten van het nieuwe land van grote beloften.

De Belg blonk tot nu toe uit in het tweede part van zijn partijen. Robin Morales had ook weer een betere start, maar werd ingehaald op 15-14 en vanaf dan langzaam gesloopt, onder meer met een serie van 9 en uiteindelijk winst met 40-18 in 19. Quyet Chien Tran stuitte op Myung-Woo Cho, die speelde alsof hij al door alle wateren is gewassen, nog leidde met 30-18, maar door een serie van elf van de Vietnamees werd ingehaald en verslagen met 40-35 in 19.

De uitsmijter van de dag waren de overwinningen van Nguyen Quoc Nguyen op Birol Uymaz en van Dinh Nai Ngo op Eddy Merckx. De Turk, die zeker een aanval gaat doen op de top twintig van de ranglijst in de komende toernooien, bleef aanhaken tot 32-32. Met de steun van zijn supporters was Nguyen iets eerder aan de streep dan Uymaz: 40-36 in 23. Eddy Merckx kon niet echt imponeren tegen Dinh Nai Ngo, moest knokken voor elke kleine serie en liep heel de partij achter zijn tegenstander. Het verdict werd geveld op 40-23 in 19.

De vroege sessies, met de beste zestien van het toernooi, voerde naar de climax met drie Vietnamezen in de hoofdrol. Twee gerenommeerde Europese kopstukken waren het slachtoffer: Torbjörn Blomdahl, geen schim van zijn eerste optreden in deze World Cup, werd verslagen door Dinh Nai Ngo, Marco Zanetti door de weer als vanouds flegmatieke Nguyen Quoc Nguyen en Hyung Kon Kim door Quyet Chien Tran. Birol Uymaz was de enige die de hegemonie van de thuisspelers kon verstoren. De Turk versloeg de routinier Anh Vu Duong bij 30-30 met een winnende slotserie van tien.

Twee van de drie Belgen eisten ook een hoofdrol op. Eddy Merckx en Eddy Leppens bleven tien beurten in balans, Leppens was met 8, 5 en 8 de betere in het seriewerk, Merckx was als zo vaak de koele killer op het eind. Want toen Leppens met 5 en 8 in de laatste beurten terugkwam van 25-35 naar 38-38, was één misser fataal. Eddy Merckx ging uit met twee en bleef als titelhouder in deze World Cup in de race. Frédéric Caudron had een povere start tegen Sung-Won Choi, was halverwege op 20-9 achter gezet, keek ook nog tegen 26-11 in 13, maar zette toen de lang verwachte counter in 8, 4 en 9, om te finishen met 40-36 in 24. De onverwachte conclusie na die partij: Sung-Won Choi, gekend om zijn mentale hardheid, werd overbluft en eindigde met 0-1-1-1-1 in zijn laatste vijf beurten.

Robinson Morales was de opvallendste verschijning bij de laatste acht. De heerlijke Colombiaanse straatvechter bedwong Tayfun Tasdemir op weg naar de kwartfinales na 20-10 bij de pauze met een krachtig eindschot: 4 en 6 in zijn laatste twee beurten, waarmee hij zijn Turkse tegenstander het nakijken gaf op 40-29 in 32. Voor het eerst na lange tijd meldde een Zuid-Amerikaan zich weer eens bij de beste acht in een World Cup.

De laatste Koreaan in dat gezelschap moest komen uit de botsing tussen Myung-Woo Cho en Jung-Han Heo. De partij bleef na 26-25 gelijk opgaan en eindigde in een remise, 40-40 in 19. De shoot-out was een prooi voor de kleine Cho met 2-1.

Quyet Chien Tran en Hyung Kon Kim gooiden er allebei nog een serie van acht uit in de slotbeurten, maar Tran hield de kloof van tien tot het eind vast: 40-30 in 18.

Nguyen Quoc Nguyen had een superieur slot in zijn gevecht met Marco Zanetti en speelde de beste partij. Vanaf de tiende beurt (30-21) demarreerde de Aziatische kampioen onweerstaanbaar naar 40-26 in 13 berten. Dinh Nai Ngo vond een tamme Blomdahl tegenover zich, die hij na 20-9 en 29-10 ver achter zich liet met 40-27 in 23 beurten.

De halve finales voor zondag:

12.00 Vietnamese tijd:
Frédéric Caudron-Quyet Chien Tran

14.00 uur:
Nguyen Quoc Nguyen-Dinh Nai Ngo.

Tekst: Frits Bakker

Foto: Nguyen en Ngo (Kozoom Studio)

Driebanden Internationaal
Volg ons online