Wereldkampioen schakelt Neerlands hoop uit op WK

Twee Koreanen, de wereldkampioen en een debutant op het podium van het WK: zondag halve finales met Myung-Woo Cho, Daehyeon Jang, Carlos Anguita en Alessio d'Agata

22 september 2018

IZMIR - De laatste vier voor het WK podium driebanden bij de junioren komen uit twee landen met een grote traditie en één land dat eigenlijk maar één grote wereldster heeft. Twee Koreanen, Myung-Woo Cho en Daehyeon Jang, strijden zondag om de titel van 's werelds beste spelers onder 22 jaar. De tegenstand komt in de eerste plaats van de heersende kampioen, de Spanjaard Carlos Anguita en verrassend van een 18-jarige Italiaan, Alessio d'Agata, uit het land waar Marco Zanetti alleenheerser is. Cho speelt in de eerste halve finale tegen D'Agata (10.00 uur Turkse tijd), Anguita twee uur later tegen Jang. Joey de Kok mist de finaleronden door verlies tegen de regerend kampioen Agata met 35-27 in 30 beurten.

De traditie zet zich voort met een onvervalst Europees-Koraans gevecht, waarin Myung-Woo Cho en Carlos Anguita op basis van ervaring de grote favorieten zijn. De 21-jarige Spanjaard werd vorig jaar tot wereldkampioen gekroond, de 20-jarige Koreaan twee jaar geleden. De andere twee halve finalisten zijn nieuw op het podium. Jang is van hetzelfde bouwjaar als Cho, de Italiaan, 18 pas, is de jongste van het gezelschap. Twee onervaren spelers, underdogs, maar niet te onderschatten.

De twee Colombianen, Ocampo en Vasquez, sneuvelden in de kwartfinales, net als de Nederlander Joey de Kok en de Fransman Maxime Panaia. De andere Fransman, Gwendal Maréchal, die vorig jaar op het podium stond, was al in de voorronden uitgeschakeld, waarin ook de Spanjaard Mercador teleurstelde. De kwartfinales bleven in gemiddeldes achter bij de voorronden, hoewel de vier spelers rond en boven de één gemiddeld speelden.

Myung-Woo Cho liet in de kwartfinales voor het eerst zijn kwetsbare kant zien, toen de wonderboy in de partij tegen de Colombiaan Santiago Ocampo na vijf beurten tegen een 8-0 achterstand aankeek. Een saillant detail: enkele uren daarvoor was Cho in vijf beurten al gefinisht op 25 punten. Hij won de wedstrijd, in de knock-outs naar 35 punten, nog wel comfortabel, maar het was lang niet zo spectaculair als in zijn andere flitsende optredens in vijf en zeven beurten: nu werd het 35-18 in 27. Hij was nog wel beter dan de andere drie finalisten. Alessio d'Agata won in 30 beurten van Vasquez (35-25 in 30), Anguita in 30 beurten van De Kok (35-27) en Jang in 33 beurten van Panaia (35-26).

Joey de Kok startte beter dan zijn opponent, met serietjes van 5 en 3 voor een voorsprong van 8-2 en had zo rond de 20e beurt nog overlevingskansen. Toen Anguita met 8 demarreerde, was de tegenstand gebroken. Alessio d'Agata sloeg de kloof met Vasquez door een serie van negen, die hem vanaf 14-13 naar 23-15 bracht. De aanval bleek beslissend. Jang en Panaia gingen gelijk op tot 18-16, de eindsprint van de Koreaan was veel beter dan die van zijn jonge tegenstander.

Driebanden Internationaal Kok, Joey de
Volg ons online