Wie wint de eerste Nederlandse titel in Premiumklasse

Dit weekend wordt met 16 spelers het Nederlands kampioenschap in de Premiumklasse gehouden. Voor het eerst wordt gespeeld voor de titel in deze nieuw gevormde klasse. De organisatie is bij ABC 't Töpke in Siebengewald, de wedstrijden zijn op zaterdag 4 en zondag 5 maart. 

04 maart 2023

SIEBENGEWALD – De primeur van de Premiumklasse, een nieuw kampioenschap voor het Nederlands kampioenschappen, is voor ABC ’t Töpke, de eerste kampioen zal zondag historie schrijven. Zestien spelers zijn zaterdagmorgen van start gegaan voor het Nederlands kampioenschap in de Premiumklasse, dat na de Jumbo Masters, de Excellentklasse en de Hoofdklasse een soort van vierde divisie is, maar dan voor individuele deelnemers. Wie wordt zondagmiddag de eerste kampioen? Wij maakten een voorbeschouwing en een eerste round-up van de startsessies.

Huub Adriaanse uit Vlijmen was een eerste sterke winnaar tegen Johan Sopamena, de invaller op het laatste moment: 30-15 in 35 beurten. Karel van der Bijl, Reggy Brouwers en Johan Zwiers waren andere winnaars in de eerste sessies van zaterdag. Zestien deelnemers zijn verdeeld over vier poules van vier spelers, de afstand is naar 30 caramboles.

De organisatie, met Toon van Heesch als de drijvende kracht, heeft de laatste jaren een drietal keren naar een nieuwe locatie moeten zoeken. De bekendste ABC’er zijn Raymund Swertz en Guido Kauffeld. De club van ’t Töpke, zeer aktief in het organiseren, speelt momenteel in de vroegere Boerenbond in Siebengewald, op zo’n 15 kilometer van de vroegere locatie in Afferden.

Paul Brekelmans, de sectievoorzitter: ,,Het idee van deze nieuwe klasse is eigenlijk gekomen van Frans van Schaik. Hij vond dat deze spelers ook een kampioenschap verdienen om enthousiast te blijven voor de Grand Prix toernooien. Dus hebben we voor het eerst deze Premiumklasse in het leven geroepen.’’ De wedstrijdleider kreeg op het laatste moment een afzegging van Frans Mechielsen. ,,We zijn snel op zoek moeten gaan naar een vervanger, maar zo kort voor de start konden we niet meer iemand uit Noord-Holland laten komen. Het is dus uiteindelijk Johan Sopamena geworden, die uit Groesbeek op tijd hier kon zijn.’’

Wij zochten alvast Ton van Heumen, finalist op dit NK en een echte biljartfanaat, op voor een voorbeschouwing.

KNBB/Frits Bakker: Wie is Ton van Heumen in het dagelijks leven, wat is zijn biljartverleden, hoe komt hij in dit Nederlands kampioenschap terecht?

Ton van Heumen: ,,Ik ben al 42 jaar getrouwd, heb twee kinderen, drie kleinkinderen en woon in Spijkenisse. Sinds kort ben ik met pensioen na zo’n 37 jaar als schade-expert en daarna als safety-guard in de veiligheids coördinatie. Maar ik blijf nog wel twee dagen werken op kantoor. Biljarten doe ik vanaf mijn 14e, 15e jaar. Ik heb wel wat NK’s gespeeld, maar dit is pas mijn eerste Nederlands kampioenschap in driebanden, waarvoor ik als nummer 64 van Nederland was geplaatst. Verder heb ik gevoetbald, gebasketbald, met mijn 1.89 best wel op niveau.

KNBB/FB: Wat zijn je kansen op eindwinst op dit NK, of hoe zie je dit toernooi qua kanshebbers?

Ton van Heumen: ,,Ik heb mijn eerste nogal curieus gewonnen na een mooie eindsprint. Ik stond 29-20 achter, maar won toch nog met 30-29. Mijn tweede partij heb ik inmiddels verloren, dus het wordt nog vechten om de knock-outs te halen.’’

KNBB/FB: Wat is het mooiste dat je hebt meegemaakt in biljarten?

Ton van Heumen: ,,Ik heb het toernooi in New York meegespeeld en gewonnen van Therese Klompenhouwer met 25-17 in 34 beurten. Dat kwam eigenlijk niet omdat ik zo goed was, maar Therese was de weg helemaal kwijt.’’

KNBB/FB: Wat maakt jou een echte sportfanaat?

Ton van Heumen: ,,Ik volg alles van biljarten, vooral via Kozoom, waar ik naar driebanden kijk op alle niveaus. Verder kijk ik veel voetbal, andere sporten en volg ik de Formule 1 heel fanatiek. Als biljarter ben ik kopman van een team in de derde divisie.’’

Dank je Ton van Heumen, veel succes op dit NK.

De poule-indelingen:

Premiumklasse, ABC ’t Töpke

Poule A:

Huub Adriaanse, Vlijmen

Frank van Rooij, Oosterhout

Johan Sopamena, Groesbeek

Karel van der Bijl, Vlaardingen

Poule B:

Aad Buijs, Rotterdam

Jos Nieuwenhuijzen, Den Haag

Reggy Brouwers, Rijsbergen

Johan Zwiers, Oss

Poule C:

Marcel van Delden, Nieuw Vennep

Niels Verlouw, Waalwijk

Ronald van Geyt, Hansweert

Ed van den Berg, D0dewaard

Poule D:

Ton van Heumen, Spijkenisse

Wim Pelders, Roosendaal

Wim Dérogée, Dordrecht

Arno Klaassen, Doorwerth

Zaterdag 11.00, 13.00, 15.00, 17.00, 19.00 en 21.00 uur

Zondag, knock-outs

11.00: kwartfinales

13.00: halve finales

15.00: finale

Tekst: Frits Bakker

Foto Ton van Heumen bij 't Töpke (Paul Brekelmans)

 

Driebanden NK
Volg ons online