WK kijkt uit naar prachtige affiches: Jaspers-Sayginer

Dion Nelin en Jae-Ho Cho spelen wereldpartij in Randers op WK: 40-40 in 11, shoot-out met winst voor Nelin, 5-2. Beste zestien naar volgende ronde, Jaspers om 14.00 uur tegen Sayginer

29 november 2019

RANDERS - De grote schoonmaak van de Europese spelers markeerde de eerste finaleronde van het WK driebanden in Randers. De laatste Deense speler in het veld van zestien, Dion Nelin, was de onbetwiste ster van de dag met een overwinning op de ongelukkige verliezer Jae-Ho Cho. Dani Sánchez, Nikos Polychronopoulos en Marco Zanetti waren de andere uitblinkers van deze dag. De dominantie van de Europeanen is indrukwekkend: ze zijn nog met elf spelers bij de laatste zestien van het toernooi. De kenners beweren dat het gevecht tussen Nelin en Cho (40-40, shootout 5-2 voor Nelin) misschien wel de beste wedstrijd is die ooit is gespeeld.

In de afrekening op donderdagavond is Wan Young Choi de enige van de Koreanen die over is, drie Vietnamezen dingen nog mee naar de eindronden en de Egyptenaar Sameh Sidhom is nog onder de beste zestien spelers. Het andere veld bestaat uitsluitend uit Europeanen.

De volgende ronde geeft veel attractieve affiches te zien:

12.00:
Eddy Merckx-Torbjörn Blomdahl
Martin Horn-Dion Nelin
Nikos Polychronopoulos-Nguyen Quoc Nguyen
Roland Forthomme-Sameh Sidhom

14.00:
Dick Jaspers-Semih Sayginer
Wan Young Choi-Quyet Chien Tran
Dani Sánchez-Duc Anh Chien Nguyen
Marco Zanetti-Tayfun Tasdemir.

De eerste knock-outs van dit WK gingen van start met misschien wel de mooiste en meest hoogstaande partij in de historie van het driebanden. Dion Nelin en Jae-Ho Cho bestreden elkaar in een ongekende wedstrijd van wereldklasse. De eerste vijf beurten waren nog een warming-up in het voordeel van Cho: 9-6. Daarna ontplofte de partij en werden de toeschouwers verwend met een regelrechte kraker.

De Deen bestookte zijn tegenstander eerst met een serie van 16 (22-9), de Koreaan antwoordde een beurt later met 14 (25-25) en vanaf die fase ontrolde zich een thriller zonder weerga. Nelin finishte als eerste met serietjes van 3-7-0-5, Cho trok de eindstand gelijk met 3-1-6-5. Na 11 beurten stond het scorebord op 40-40, de verlenging moest de winnaar aanwijzen. Het Deense thuispubliek applaudiseerde voor 5 vanaf de acquit, Jae-Ho Cho miste na 2. Voor beide spelers 3.636 gemiddeld in de reguliere partij, zelden vertoond.

Het was nog niet eens alles voor die eerste sessie. Torbjörn Blomdahl en Lütfi Cenet speelden in het dubbele aantal beurten ook gelijk: 40-40 in 22 beurten na een adembenemende slotfase, waarin Blomdahl lang het initiatief had, Cenet terugkwam met zes in de slotfase en twee matchpunten miste. De Zweed ging als eerste uit, Cenet maakte gelijk met 1. De shoot-out van Blomdahl startte spectaculair met 8, Cenet miste na twee punten en verloor de partij.

De tweedeling van het hoofdveld werd daarna onder meer gekenmerkt door het prachtige optreden van Nikos Polychronopoulos, die zijn weg naar winst opende tegen Javier Teran met een serie van 11 in de zevende beurt en weer zeven beurten later de finish haalde met 40-26. De Ecuadoriaan kon zichzelf niets verwijten, want kan terugkijken op een sterk toernooi.

Dick Jaspers had een trage aanloop tegen Dustin Jäschke met twee spelers die elkaar het leven zuur maakten en niet tot hoge scores kwamen. De wereldkampioen leidde met 11-9 in veertien, maar vond daarna zijn grootse vorm in de 15e beurt met een serie van 17, met een paar van zijn geniale oplossingen, naar 28-16. Het Duitse verzet was gelijk gebroken en eindigde na twee keer 3 met 40-25 in 23.

Semih Sayginer duwde de tweede Deen Jacob Sörensen van het podium na een vloeiend begin met 35-8 in 10 (twee keer acht, zes en vier in die eerste beurten, maar had daarna wonderlijk genoeg 9 missers in zijn volgende 13 beurten naar de finish (40-36 in 23). Murat Naci Coklu, de tweede in de rij van vier Turken, was eerder al uitgeschakeld door Martin Horn met 40-30 in 21.

De jongste uit het gezelschap, Myung-Woo Cho, had niet zijn beste dag en liep tegen Sameh Sidhom aan in een partij zonder hoge scores (40-34 in 29). En de Mexicaanse outsider Javier Vera bracht het dit keer op een WK niet verder dan de eerste knock-outs, waarin hij werd gevloerd door Quyet Chien Tran, die de trekker resoluut overhaalde in de laatste beurt met 11 (40-25 in 25).

Eddy Merckx opende het bal met een routineuze 40-34 tegen Sung-Won Choi in 21 beurten nadat hij een achterstand met 28-19 had goedgemaakt met een serie van 9 en met 5, 2 en 1 de stilvallende Koreaan achter zich had gelaten. Arnim Kahofer bood onverwacht veel tegenstand tegen Nguyen Quoc Nguyen, maar de serie van 11 van de Oostenrijker voor een voorsprong van 28-19 kreeg geen vervolg. Roland Forthomme brak het verzet van de jonge Fransman Gwendal Maréchal (40-30 in 34).

En in de laatste ronde van de vier sloten Dani Sánchez en Marco Zanetti de dag af met een spetterend vuurwerk. De Spanjaard was tegen Pedro Gonzalez snel uit de start met 22-8 in 8 en sloot zijn missie af met 5, 7 en 6, goed voor 40-10 in 13. Marco Zanetti stond tegenover zijn voormalige Agipi teamgenoot en domineerde vanaf de start: de serie van 12 in de 11e minuut was de knock-out voor de Fransman (40-21 in 15). Duc Anh Chien Nguyen, de nieuwe Vietnamese ster, lanceerde zichzelf tegen HaengJik Kim met een serie van 14 naar 33-13 was was de riante winnaar met 40-20 in 22. Tayfun Tasdemir stuurde de laatste van de overzeese spelers, Erick Tellez uit Costa Rica, naar huis met 40-19 in 19 beurten.

Tekst: Frits Bakker

Foto Dion Nelin (Kozoom Studio)

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online