WK-finale naar de climax met Dick Jaspers

Nederlander staat op de slotdag in de halve finale tegenover Semih Sayginer, in de andere halve finale Jérémy Bury tegen Nguyen Quoc Nguyen

05 oktober 2018

CAIRO - De top tien van de wereld heeft nog één speler over voor de slotdag van het wereldkampioenschap in Caïro. Alleen Dick Jaspers doet zaterdag op de finaledag een gooi naar de titel in het laatste gevecht met vier spelers. De hele verdere top, aangevoerd door de onttroonde wereldkampioen Frédéric Caudron, is gesneuveld in het voortraject. Twee voormalige kampioenen zijn nog in het toernooi: Dick Jaspers als drievoudig kampioen, Semih Sayginer met één wereldtitel. De twee Europeanen spelen tegen elkaar in de halve finale, de andere wedstrijd voor een plaats in de finale gaat tussen Jérémy Bury en de enige Vietnamees die overbleef, Nguyen Quoc Nguyen.

De nieuwe wereldkampioen zou zo maar een reuzensprong kunnen maken op de ranglijst. Dick Jaspers is met zijn vijfde plaats de hoogst geplaatste van de vier finalespelers, Nguyen Quoc Nguyen staat op 14, Semih Sayginer op 15 en Jérémy Bury op 20. De come-back van de Fransman komt als grootste verrassing. Na zijn gloriejaar in 2016, met opeenvolgende overwinningen in de Open Verhoeven in New York en de World Cup in Guri, heeft Bury zelden geschitterd.

De partij tegen Quyet Chien Tran riep een mooie herinnering op. Het was de speler die hij versloeg in de finale van de World Cup in Korea. Twee keer een zes voor de pauze gaven Bury een riante marge (32-16), in de slotfase kreeg de Fransman een korte inzinking. Tran kwam terug tot 38-36, kreeg op 40-36 nog een kans in de nabeurt, maar Bury greep de verdiende winst: 40-37 in 21. De twee Vietnamezen in de andere partij speelden een éénrichtings potje met Nguyen Quoc Nguyen in de hoofdrol. Voor Ma werd zijn laatste optreden een martelgang, die hij afsloot op 40-16 in 20 beurten.

Semih Sayginer, de mondiale kampioen van 2003 in Valladolid, geeft vijftien jaar later zijn opmars naar de wereldtop weer wat meer glans. De laatste jump naar het podium ging ten koste van de kansen van Tonny Carlsen, die na zijn metamorfose de sympathie van veel biljartkijkers terug heeft gewonnen. De start van zijn partij tegen Sayginer was veelbelovend met een serie van 11, leverde 22-7 in vijf op bij de pauze, maar in het tweede part viel de productie van de Deen stil met vijf 'eentjes' in elf beurten. Semih bleef scoren en finishte met 40-34 in 24.

Dick Jaspers zette zijn eerste aanval tegen Tayfun Tasdemir in met een 7 in de vijfde beurt en een marge van 15-4. De partij haperde in het middenpart, liep zonder hoge series gelijk op rond de pauze (23-20 in 12) en ging Jaspers' kant op naar het eind toe met 37-26 en 40-30 in 21. De bookmakers zullen de Nederlander, die prachtige moyennes speelt in dit toernooi, hoog inschatten.

De definitieve doorbraak van de Vietnamezen op een WK liep parallel met de uitschakeling van grote kampioenen. Dick Jaspers en Semih Sayginer zijn nog in de race voor een nieuwe wereldtitel. Torbjörn Blomdahl (5 titels), Dani Sánchez (4), Frédéric Caudron (3), Eddy Merckx (2), Marco Zanetti (2), Filippos Kasidokostas (1) en Sung-Won Choi (1) blijven voorlopig op dat aantal staan. De slijtageslag werd al ingezet in de eerste knock-outs en vervolgde zich in de tweede ronde, waarin vijf van de acht partijen een winnaar kregen met boven de twee gemiddeld en Minh Cam Ma de killer was voor Blomdahl met 40-13 in 13 beurten.

Deze Vietnamees is natuurlijk geen onbekende meer op het mondiale podium en is op zijn sterkst op WK's. Vorig jaar haalde Ma de halve finale in Santa Cruz, speelde hij daarin gelijk tegen Eddy Merckx (40-40), maar verloor in de shoot-out met 3-2. Het vervolg is bekend: Caudron en Merckx speelden de finale, Caudron werd wereldkampioen. Op dit WK was Ma meedogenloos voor Blomdahl, die op zijn weg terug leek, maar geen moment kon imponeren tegen de Vietnamees. De vlotte start, met een voorsprong van 28-8, haalde alle spanning uit de partij, de Zweed kon niets terugdoen en werd gevonnist met 40-13.

De andere twee Vietnamezen in die ronde blonken ook uit in vernietigende series. Quyet Chien Tran sloeg de kloof met Robinson Morales met een serie van 12 die hem op 34-15 bracht in de 14e beurt en even later op 40-18 in 18. Nguyen Quoc Nguyen worstelde iets langer met de laatste Koreaan, Jung-Han Heo, die een betere start had met 20-10. De Aziatische kampioen was terug op 24-23 en speelde de partij uit met zeven bij een stand van 34-33 in 29.

Dick Jaspers moest in die ronde zijn eerste echte gevecht leveren om Ruben Legazpi van zich af te slaan. De Spanjaard liep naar een voorsprong van 27-19 (12), Jaspers was op tijd bij de les en scoorde twee keer 5 op weg naar de finish: 40-35 in 19. Tonny Carlsen, plotseling in dit toernooi weer in zo'n verbluffende vorm, was de beste in die ronde met een aanval kort voor de pauze (22-9) en een overwinning op Ngo met 40-26 in 17.

Met Eddy Leppens verdween een ronde voor Caudron de laatste van drie Belgen uit het toernooi in zijn tweede partij op dit toernooi tegen Semih Sayginer. Leppens won de eerste, Sayginer was nu in de knock-out de sterkste met 40-35 in 27 beurten. Tayfun Tasdemir speelde de enige overgebleven thuisspeler uit het toernooi. Hij versloeg Sameh Sidhom, die ijzersterk was in zijn vorige optreden, gedecideerd met 40-29 in 25.

De partijen voor de halve finales, zaterdag:

14.00: Jaspers-Sayginer
16.00: Nguyen-Bury
Finale om 19.00 uur.

Tekst: Frits Bakker

Foto: Jérémy Bury, die Caudron van zijn wereldtitel beroofde (Kozoom)

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online