WK-finaledag bij junioren zonder Europeanen

Drie Koreanen en één Colombiaan betwisten het goud op het WK voor junioren in Valencia. Alle Europeanen zijn uitgespeeld voor de slotdag.

04 oktober 2019

VALENCIA - Het wereldkampioenschap driebanden voor junioren en dames, dat deze week wordt gespeeld in de Spaanse stad Valencia, heeft de verdere ineenstorting van het Europese biljartbolwerk pijnlijk duidelijk gemaakt. Therese Klompenhouwer kon in de damesfinale met drie Aziatische tegenstander de zwakte van het vrouwenbiljarten met de titel nog camoufleren. De slotdag bij de junioren wordt morgen, zaterdag, gespeeld zonder één Europese speler: drie Koreanen, met Myung-Woo Cho boven de twee gemiddeld als grote favoriet, en één Zuid-Amerikaan spelen om goud. De laatste Europeanen die uit het toernooi zijn verdwenen, waren in de kwartfinales de Italiaan Alessio D'Atata met 0.833 gemiddeld en de Spanjaard Ivan Mayor met 0.437.

De Koreanen domineren natuurlijk al jaren bij de junioren met topspelers als HaengJik Kim en Myung Woo Cho en vaak zelfs met twee of drie spelers op het podium. De hegemonie van Myung-Woo Cho, het supertalent met al twee wereldtitels op zijn naam, eindigt dit weekend, omdat deze Koreaan de overstap naar de senioren maakt. Twee andere Koreanen, Hwa Woo Cho en Jinseo Ko, kunnen zaterdag alleen nog worden afgestopt door een 18-jarige Colombiaan, Cristian Montoya.

Myung-Woo Cho, iedereen weet het, is in zijn laatste jaar als junior haast niet te verslaan. De laatste vier die elkaar treffen op de slotdag zijn:
11.00 uur: Myung-Woo Cho-Cristian Montoya
13.00 uur: Hwan Woo Cho-Jinseo Ko.

De Europese tegenstand kwam in het voortraject van spelers zoals Nikolaus Kogelbauer, Lukas Mortensen, de Spanjaard Yvan Mayor, de twee Fransen Nathan Duriez en Maxime Panaia en nog het meest van Alessio D'Agata, maar echt bedreigen konden deze jonge Europeanen het Aziatische front niet. Dat mag de conclusie zijn van het WK, dat de volgende drie jaar opnieuw op Europese grond (Nederland) wordt gespeeld.

Myung-Woo Cho, met zijn partijen van bijna altijd boven de twee gemiddeld, is waarschijnlijk niet te stuiten op de finaledag. Cristian Montoya moet al ver boven zichzelf uitgroeien om de wereldster te verslaan. De twee andere Koreanen spelen om de tweede finaleplaats en staan in elk geval met drie spelers op het podium. Jinseo Ko liet vrijdagavond zien de minste van die Koreanen

Montoya is niet de tegenstander die de Koreanen op voorhand hebben gevreesd op dit WK. Hij is zelfs nog vier jaar jonger dan Myung-Woo Cho, de titelverdediger, die in de halve finale tegenover de 18-jarige nog relatief onbekende Colombiaan staat, die wel één van de grote talenten in zijn land is. Derde was hij op het Panamerikaanse kampioenschap achter de Nicaraguaan Percy Martinez en Luis Carrasco uit Peru, maar hij is nu wel de laatste Zuid-Amerikaan in de strijd om de wereldtitel.

De Colombiaan uit Cali kwam niet als grote kanshebber naar het WK in Valencia, maar is wel gegroeid in het toernooi nadat hij tweede werd in de eerste kwalificaties achter de Fransman Duriez met 0.671 gemiddeld. Montoya is in de knock-out verder doorgegroeid, eerst met winst tegen Nikolaus Kogelbauer (35-32 in 40) en in de kwartfinale tegen Percy Martinez uit Nicaragua met 35-13 in 19 en een serie van tien. Dezelfde Percy Martinez die Panamerikaans kampioen werd. Meer over Cristian Montoya? Hij komt uit Cali, begon te biljarten op zijn 13e jaar in de club van Carlos Campiño, die samen met Fernando Diaz zijn trainer is: Campiño in de morgenuren, Diaz later op de dag. Montoya werkt overdag in de club van Carlos Campiño.

Myung-Woo Cho was in de andere kwartfinales veel sterker dan Yvan Mayor (35-7 in 15), Hwa Woo Cho versloeg Alessio D'Agata met 35-20 in 24 en Jinseo Ko na een moeizame slotfase, had bijna twee keer zo veel beurten nodig tegen de Japanner Shota Funaki met 35-30 in 46.

De schifting met de beste zestien op de vroege vrijdagmorgen bracht de Europese inbreng terug van zeven naar twee spelers. De Italiaan Alessio D'Agata overleefde tegen Nathan Duriez (35-29 in 30), de Spanjaard Yvan Mayor tegen Alptekin Canozkan (35-29 in 28. Myung-Woo Cho vervolgde zijn kruistocht met winst op zijn landgenoot Hannuri Kim (35-12 in 22). Maxime Panaia, een gevreesd toernooivechter, profiteerde niet van negen missers op rij van de Koreaan Hwa Woo Cho en kwam in de slotbeurten ondanks twee laatste serietjes van 4 twee punten tekort.

Alessio D'Agata speelde de andere en laatste Fransman, Nathan Duriez, uit het toernooi met 35-29 in 30. Junseo Ko ging als derde Koreaan naar de laatste acht door een overwinning op de Peruviaan Luis Carrasco met 35-25 in 43. Lukas Mortensen, de 17-jarige zoon van Marianne Mortensen, die een financiële studie volgt en zijn eerste WK speelt, had een veelbelovende start tegen de Japanner Shota Funaki, maar verloor de controle en werd in een zeer matige wedstrijd verslagen met 35-31 in 60. Luis Martinez schakelde de Belg Nick Rosier uit (35-27 in 47) en Cristian Montoya wo de eindsprint van Nikolaus Kogelbauer met serietjes van 3 en 2: 40-32 in 40.

Tekst: Frits Bakker

Foto: Cristian Montoya (Kozoom)

Driebanden WK
Volg ons online