World Cup in Antalya met valse start Nederlanders

Acht van de acht spelers uitgeschakeld op de eerste twee dagen van de World Cup in Turkije, alle hoop nu gevestigd op de kampioenen Dick Jaspers en Therese Klompenhouwer

18 februari 2020

ANTALYA - De Vietnamees Huynh Phuong Linh Nguyen was voor de tweede dag koploper van zestien winnaars in de World Cup in Antalya. De tweede Vietnamees eindigt ook in de top 3, de Turken gaan met zeven over naar de volgende kwalificatieronde, de Jordaniër Naser Awwad is een dark horse en de Fransen hadden twee winnaars, van wie Kevin Vasseur morgen (woensdag) is ingedeeld met twee landgenoten in één poule: Jérôme Barbeillon en Gwendal Maréchal. Drie Turken treffen elkaar ook in één poule: Ahmet Alp, Cem Ozkaya, Turgay Orak De start van de Nederlanders was bijzonder onfortuinlijk met acht uitgeschakelde spelers.

De Tsjechen zijn trots op Adam Baca, één van de twee broers Baca. Hij overleefde twee dagen en won zijn vier partijen. Het bescheiden biljartland Jordanië staat woensdag zelfs met twee spelers in het schema en de Nederlanders zijn de verliezers van de World Cup start: in twee dagen verloren ze hun acht spelers, zonder één wedstrijd van de zestien te winnen. Bovendien miste Barry van Beers door verkeersdrukte in Duitsland zijn vliegtuig, waardoor hij zich heeft afgemeld. Alle hoop is nu gevestigd op de twee oranje kampioenen: Dick Jaspers en Therese Klompenhouwer. Brian Knudsen viel net buiten de top zestien, eindigde als eerste reserve en mag als invaller mee naar de derde ronde. Karina Jetten werd in de poule twee keer verslagen met 0.583, Stephan Rutten met 0.476, Jetty Beersma met 0.523, Pauline Gerritsen met 0.33 en op de tweede dag was er geen succes weggelegd voor Jordy Kruijf (0.722), Volkan Cetin (0.621), Sylvia Eckel (0.428) en Ronald van Geyt (0.426).

De Vietnamese koploper, een van de vele Nguyens in zijn land, is zeker geen toevalstreffer: zowel op de eerste als de tweede dag bleef hij ongeslagen. Twee keer eindigde hij met hetzelfde, prachtige gemiddelde van 1.875. De Jordaniër Naser Awwad rekende af met twee niet onbekende World Cup strijders: Ilbay Dagdelen en Radek Novak. De plaatsing ging op hoogste serie: Awwad en Dagdelen speelden gelijk tegen elkaar, eindigden beide met 1.111 gemiddeld, de Jordaniër had een serie van 7, de Turk van 5.

Adam Baca was de nummer tien van de ranglijst na twee overwinningen op Frank Spruzina en Gülsen Degener. De 24-jarige student in bos en hout-wetenschappen uit Praag, speelt pas zijn derde World Cup. Hij is de broer van de twee jaar oudere Libor Baca, een van de leidding gevende bestuursleden in het Techische biljarten, dat zo'n 600 geregistreerde leden heeft in Praag, Praag, Kladno, Brno en Ostrava. ,,We doen heel veel aan de ontwikkeling van biljarten in ons land'', verzekeren de broers Baca. ,,We nodigen grote spelers uit voor onze competitie, zoals Dick Jaspers en Dion Nelin en we organiseren trainingskampen.'' Adam Baca rondt dit jaar zijn studie af en wil meer World Cups gaan spelen. ,,Het is vooral een financiële kwestie, maar ik wil me graag verder ontwikkelen.''

De vader van de twee broers, die hun de liefde voor het biljart leerde, overleed zeven jaar geleden. Beste speler van deze generatie is Martin Bohac, die op het Europees kampioenschap voor teams zowel Brian Knudsen als de Duitser Karaca versloeg. Radek Novak, een andere bekende Tsjechische speler, werd vandaag uitgeschakeld. Irena Hambalkova, de bekendste dame uit het land, is na het Europees kampioenschap dames teruggereisd naar eigen land.

De uitslag van de tweede dag:

1 Huynh Phuong Linh Nguyen 4-1.875-8
2 Cem Ozkaya (Tur) 4-1.764-7
3 Tran Tanh Tu Nguyen (Viet) 4-1.578-6
4 Mehmet Uz (Tur) 4-1.500-9
5 Jose-Maria Mas (Spa) 4-1.463-8
6 Furkan Senel (Tur) 4-1428-8
7 Myeong Jong Cha (Kor) 4-1.250-8
8 Dong Hoon Kim (Kor) 4-1.224-7
9 Ahmet Koseoglu (Tur) 4-1.016-6
10 Adam Baca (Tsj) 4-0.952-5
11 Kevin Vasseur (Fra) 3-1.276-6
12 Muharrem Peker (Tur) 3-1.250-5
13 Hayri Altuntaslar (Tur) 3-1.224-8
14 Naser Awwad (Jor) 3-1.111-7
15 Tarik Yavuz (Tur) 2-1.348-8
16 Mikael Devogelaere (Fra) 2-1.159-7.

De meest aansprekende poules voor woensdag:
Poule B: Jacob Sörensen, Ivo Gazdos, Tarik Yavuz
Poule E: Therese Klompenhouwer, Regay Henry, Muhammer Peker
Poule F: Jérôme Barbeillon, Gwendal Maréchal, Kevin Vasseur
Poule G: Adam Baca, Claus Maurer, Mashhour Abu Tayeh (Jor)
Poule H: Xuan Cuong Ma, Murat Tüzül, Ahmet Koseoglu
Poule I: Dong Hoon Kim, Gökhan Salman, Mehmet Goren
Poule J: Ronny Lindemann, Brian Knudsen, Myeong Jong Cha
Poule L: Peter Ceulemans, Jose-Maria Mas, Ja In Kang
Poule M: Peter De Backer, Kostas Kokkoris, Mehmet Uz
Poule O: Ahmet Alp, Cem Ozkaya, Turgay Orak.

Tekst: Frits Bakker

Foto: Sylvia Eckel, een van de uitgeschakelde Nederlanders

 

 

Driebanden World Cup
Volg ons online