World Cup cyclus voor laatste toernooi in Egypte

De laatste World Cup van dit jaar wordt komende week in Sharm El Sheikh gespeeld, waar de wereldtop zich verzamelt voor de climax van een cyclus met 7 World Cups. Voor Nederland is Dick Jaspers nog in de race voor eindwinst van de World Cup ranglijst. Het voorverhaal en de Nederlandse deelnemers voor deze World Cup, die zondag van start gaat.

01 december 2023

SHARM EL SHEIKH – De eerste Nederlanders, met onder andere World Cup arbiter Paul Brekelmans, zijn al gearriveerd aan de zonnige stranden van de Rode Zee. Voor de zesde en laatste World Cup van 2023 verzamelt de wereldtop in het driebanden zich in de komende week in Park Regency aan de Garden Bay in Sharm El Sheikh. In de zonnige toeristenplaats (26-28 graden), op het uiterste puntje van het Sinaï schiereiland, wordt gestreden om de laatste grote trofee van dit jaar en om de eindoverwinning van het World Cup klassement. Vijf World Cups leverden dit jaar vijf winnaars op: Tayfun Tasdemir in Las Vegas, Torbjörn Blomdahl in Ho Chi Minh, Quyet Chien Tran in Porto, Dick Jaspers in Veghel en Eddy Merckx in Seoul.

De Belg Eddy Merckx is na die vijf World Cups samen met Myung Woo Cho de leider in het klassement met 162 punten, maar de verschillen in de top 11 zijn uiterst klein. De hoogste posities worden in Sharm El Sheikh verdeeld. Zeker is in elk geval dat Eddy Merckx, Myung Woo Cho, Martin Horn, Dick Jaspers, Quyet Chien Tran, Torbjörn Blomdahl en Haeng Jik Kim zeker zijn van de overall winst als ze de World Cup in Sharm winnen. Daarmee worden ze de opvolger van Dick Jaspers, die in 2022 winnaar was.

Myung Woo Cho blijft zeker leider van de wereldranglijst, waar hij met 407 rankingpunten een ruime voorsprong heeft op Zanetti, Jaspers, Blomdahl, Tran en Merckx. De geplaatste spelers in Sharm El Sheikh (van 3 tot en met 9 december) zijn Marco Zanetti, Myung-Woo Cho, Torbjörn Blomdahl, Dick Jaspers, Quyet Chien Tran, Sameh Sidhom, Eddy Merckx, Haeng Jik Kim, Tayfun Tasdemir, Phuong Vinh Bao, Jérémy Bury, Jun Tae Kim, Jung Han Heo en Martin Horn.

De wildcards zijn uitgedeeld aan Daniel Morales (Colombia), Riad Nady en Mahmoud Ayman.

De eerste biljarters en toeristen zijn woensdag al gearriveerd in het Park Regency, waar in totaal plaats is voor 1300 mensen. Drie dagen voor het toernooi waren er 200 toeristen, in totaal met de biljarters meegerekend worden er dat dit weekend zo’n 500.

De meeste Nederlanders, Belgen komen vanaf de eerste speeldag op zondag in actie. Willem de Kok uit Zeeland en Wilco Meusen uit Limburg zijn onder de eerste spelers die de arena betreden op zondag om 11.00 uur (10.00 uur in Nederland). De Belgen Philip Coenen en Wim van Droogenbroeck volgen later op deze openingsdag.

Maandag is D-day voor Huub Wilkowsky en Reggy Brouwers, die tegen elkaar beginnen. Verder in actie die dag: Jordy de Kruijf, Glenn Hofman, Alain Saeijs, Peter De Backer. Voor dinsdag op de spelerslijst: Sam van Etten, Joey de Kok, Volkan Cetin, Jeffrey Jorissen.

De hoogst gekwalificeerde spelers, die op de woensdag van de laatste kwalificatie in actie komen, zijn onder meer Myeong Jong Cha, Nikos Polychronopoulos, Berkay Karakurt, Hong Chiem Thai, Mashhour Abu Tayeh, Peter Ceulemans, Ruben Legazpi, Chang Hoon Seo, Gwendal Maréchal en Roland Forthomme.

Bekendste spelers op dinsdag in de voorlaatste kwalificaties zijn Robinson Morales, Jeffrey Jorissen, TTT Nguyen, Burak Hashas, Sam van Etten, Ja In Kang, Omer Karakurt.

De stand in de World Cup cyclus met alleen Sharm El Sheikh nog te gaan:

1 Eddy Merckx 162 punten

2 Myung Woo Cho 162

3 Martin Horn 160

4 Dick Jaspers 152

5 Quyet Chien Tran 150

6 Torbjörn Blomdahl 144

7 Haeng Jik Kim 142

8 Tayfun Tasdemir 136

9 Jun Tae Kim 134

10 Marco Zanetti 126

11 Sameh Sidhom 114

12 Jung Han Heo 98

13 Hong Chiem Thai 93

14 Jérémy Bury 84

15 Nikos Polychronopoulos 77

16 Peter Ceulemans 69

17 Ruben Legazpi 67

18 Myeong Jong Cha 64

19 Phuong Vinh Bao 62

20 Berkay Karakurt 56.

Tekst: Frits Bakker

Foto: Sharm El Sheikh

 

Driebanden Etten, Sam van Hofman, Glenn
Volg ons online