World Cup Driebanden & WK Artistiek in Ankara afgelast

UPDATE: Zowel de World Cup Driebanden als het aansluitende WK Artistiek, beide in Ankara, zijn door de UMB afgelast vanwege de verschrikkelijke gebeurtenissen in Turkije en Syrië.

06 februari 2023

UPDATE: Zowel de World Cup Driebanden als het aansluitende WK Artistiek, beide in Ankara, zijn door de UMB afgelast. Hier de verklaring van de UMB.

---

ANKARA - De 1e World Cup van 2023 in het Turkse Ankara is ondanks een aanvankelijk verbod van de Turkse regering toch van start gegaan. Het mondiale toernooi heeft de eerste voorronden achter de rug, ondanks de noodtoestand in het land waar door de twee aardbevingen, in de nacht van zondag op maandag en in de ochtend, honderden slachtoffers zij gevallen. De Turkse topspeler Semih Sayginer gaf vanavond (maandag) als commentaar: ,,Ik vind het geen goed idee om deze World Cup te spelen na de ramp die ons land heeft getroffemn. Ik ben in Istanbul nu en volg de beelden op het nieuws. Mijn eerlijke mening is dat ik er niet heen wil gaan om te spelen.''

Na de twee zware bevingen in het zuiden van Turkije, op 600 kilometer van Ankara, stelde de Turkse regering een verbod in om evenementen te laten doorgaan. De Turkse biljartvoorzitter Ersan Ercan kreeg na overleg toch toestemming van de Turkse president. Daardoor kon de World Cup in Ankara met vertraging van een uur toch van start gaan. De berichten die inmiddels de biljartarena in Ankara hadden bereikt, waren dat vluchten waren gecanceld en dat de spelers die moesten arriveren hun vlucht moesten uitstellen. Zo kon de Belg Roland Forthomme pas deze avond laat (23.55) vanuit Istanbul naar Ankara reizen. De spelers die maandag in de biljartzaal in actie kwamen, zoals de Nederlandse Sylvia Eckel, zei: ,,Ik heb de tweede beving gevoeld en velen hebben toen de zaal verlaten.'' Toch was er geen paniek, vertelde ze. ,,We hoorden eerst dat het toernooi zou worden afgelast, maar de organisatie kreeg uiteindelijk toch toestemming om te starten. Ik hoorde hier ook dat Ankara één van de veiligste plekken is in Turkije.''

Semih Sayginer: ,,Ik weet niet hoe andere Turkse spelers erover denken, maar ik heb geen zin om te gaan. We kunnen toch niet gaan biljarten na deze ramp en doen alsof er niets gebeurd is. Stel je voor dat iemand van ons het toernooi wint en de overwinning moet vieren. Ik bedoel: wat hebben wij te vieren?'' Berkay Karakurt, de Turkse speler die een wildcard heeft gekregen voor de World Cup, was gisteravond nog thuis in Bursa. De jonge Turk heeft net als Semih Sayginer twijfels. ,,Het voelt heel slecht, want het is zo droevig. Ik weet niet hoe we hier mee om moeten gaan, het spijt me zo.'' Dick Jaspers, die woensdag afreist naar Turkije: ,,Ik voel ontzettend mee met de Turkse mensen in het rampgebied.'' De jonge Nederlander Joey de Kok en Huub Wilkowski, die dinsdag moeten starten, zijn maandagavond rond 21.00 uur geland in Ankara samen met Jeffrey Jorissen en Pierre Soumagne.

Op de vroege maandagavond waren de recente berichten in Turkije dat het officiële dodental na de aardschokken inmiddels op meer dan 2500 staat en dat er voorlopig 5400 gewonden zijn gevonden. Die aantallen zullen in de komende uren verder stijgen. De schokken waren honderden kilometers van het episch centrum te voelen. De Turkse president Erdogan heeft maandagavond zeven dagen van nationale rouw afgekondigd voor de slachtoffers.

De Colombiaan Alexander Salazar, die terug is na een schorsing, leidde de ranking van de eerste dag met 4 matchpunten en 1.463 voor twee Turken, Murat Celik en Sabir Selik. Bekende spelers die de eerste ronde overleefden, waren verder Ye Sung Jeong (4, 1.250), Emrullah Basegmez (4, 1.224), Maxime Panaia (4, 1.090), Lukas Mortensen (4, 0.821), Ali Ibraimov (2, 1.104). Voor Nederland haalde Herman van Daalen de volgende ronde met 4 matchpunten en 0.681.

De Nederlanders Ronald van Geyt (1, 0.754), Karina Jetten (0, 0.490) en Sulvia Eckel (0, 0.412) en de Belg Thierry Duson (0, 0.507) werden uitgeschakeld.

Tekst: Frits Bakker
Foto Semih Sayginer (Ton Smilde)

 

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online